Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

07.12.2015 21:40

Ondra Beneš

foto

Tento rozhovor byl ve vzduchu už pár měsíců. Stačilo se jen pořádně domluvit a dokopat se k tomu. Jsem rád, že Ondra do toho šel a že ho neumořila nálož otázek. Prý jich bylo moc. No já nevim no. Nemá bejt tak zajímavej :). Co myslíte? Mě prostě furt přijde, že víc je víc a samozřejmě líp. Čeho je málo toho je prostě málo a člověk stejně pak chce víc :). Anebo se musí krotit, ale to je přece na houno. Víc je prostě nejvíc!



 

Jak jinak než :) Výška, váha, bicák?
176/68/34

Kolik ti je a odkud jsi?
32, Ústí nad Labem

Vlastně si ani nevybavuje, kde by se s tebou dal dohledat rozhovor. Máš nějaký tip, kde to naposledy bylo?
Naposledy asi tady

A protože si to nevybavuju (I když video jo :)), tak pro jistotu proběhneme i tvoje začátky ať to máme pěkně pohromadě :). Takže kdy a kde jsi začal? Kolik ti bylo a s kým to bylo?
Na podzim v roce 1996 jsem jako třináctiletý kamarádil s Lukášem “Džagim“ Dvořákem a společně jsme navštívili kamennou Erbenovu vyhlídku v Ústí. Ten den zde náhodou traverzoval ústecký lezec Rambáč no a my se okamžitě chytli. Další dvě tři návštěvy Erbenky a přišlo rozhodnutí, co si koupit za prodej počítače Atari. Byl jsem tehdy celkem vášnivý cyklista a tak přišlo dilema kolo, nebo lano? Zvolil jsem lano a dodnes toho nelituji.    ​

Leze někdo z tvojí rodiny? Co rodiče na to když si začal lézt?
Nikdo z nich neleze. Mamka dříve hodně čundrovala a jezdila za mlada obecně dost do Labských pískovců, takže byla ráda, že jsem si vybral sport v přírodě. Oba s taťkou mě obecně hodně podporovali.

Máš sourozence? Lezou?
Ne.

Co jsi dělal za sporty před lezením?
Fotbal, pink pong, softbal a kolo. 

Děláš ještě nějaký jiný sport mimo lezení?
Na další sporty moc času nezbývá, ale v zimě, když je dost sněhu, tak rád jezdím na skejtech a na prkně. V létě trochu kolo a malinko běhu.

Když jsi začínal, tak jak to šlo :)? Co byla tvoje první cesta na prvním a jaký byly pocity?
Lézt jsem začínal v Tisé. Bez jakéhokoliv dozoru, či rady jsme vyrazili s nějakým materiálem a učili se za pochodu jak to všechno používat. Dodnes si pamatuji první slanění. Ještě ten rok, co jsme s Lukášem začali jezdit do Tisé, jsme potkali Ježoura. Díky němu jsme například zjistili, že se dá jistit z vrchu věže druholezec a vůbec nám ukázal ty pravý cesty pro nás. První vylezené cesty byly malinkatý věžičky schované v roklinách skalního města Tisá. Na tuto dobu moc rád vzpomínám. Všechno pro mě bylo nové. Později jsem měl možnost poznat a učit se od místních borců jako jsou Prcas, Cigán, Červajz aj. Právě oni mě ukázali, co to znamená být lezcem, pískařem a milovníkem lezení na severu.

Kdy nastal moment, že tě to totál chytlo a uvědomil sis, že lezení je pro tebe číslo jedna?
Asi třetí návštěvu Erbenky. Byl jsem v okně jedné stěny rozhledny a rozhodl jsem se, že si koupím lano :).

V prvním roce lezení co byl tvůj lezecký sen? Kam jsi se chtěl výkonnostně dostat a jaké cesty tě lákaly?
Na to už si moc nepamatuju. Asi nějaký osmičky v Tisí. O výkonu to tehdy tolik nebylo. Byli jsme kluci, co jezdili do skal za dobrodružstvím, bivakováním a prvníma večírkama. 

Chtěl jsi být horolezec? 
Asi ne.

Lezeš tedy jak dlouho? Jak šla postupně tvá výkonnost ať mají přehled začínající lezci :).
Letos lezu 19 tým rokem. Na písku jsem po roce lezení v roce 1997 udělal cestu Typické tango za VIIIc, další rok prvovýstup IXc Rozcapený bobři v Tisé a další rok už cesty do Xb. V 19 letech Šílený tanec Xc/XIa a první čistá jedenáctka přišla rok na to. První XIb v roce 2005, první XIc 2012, první XIIa 2015.
Na vápně jsem po dvou letech lezení (15 let) vylezl v Ceuse Mirage 7c+ OS. Další rok 8a PP, rok na to 8a+. Ve dvaceti první 8b v Thajsku. Ve 23 letech první 8b+ v Siruaně. Ve 27 letech první 8c v Redu a ve třiceti 8c+ v Juře.  



El Bombóne XIc by Zeněk Suchý

V kterých oblastech jsi na začátku lezl nejčastěji a kde to dobře znáš?
Tisá, Ostrov, Rájec, Labák, Sněžník. To je náš ráj na zemi.

Je docela psycho uchopit směr otázek na tebe. Jsi naprostý universál a navíc ve všem dobrej :). Takových lezců je v ČR, ale i ve světě málo a kde sakryš začít :)! Uf :)
Ty jsi se prolezl k dnešnímu dni do stupně 8c+, zvládáš bouldery za 8A - B, bombíš ve vícedélkách (alpská trilogie) a vrtáš brutál těžký cesty na písku a jak jinak než odspodu. Tak to vezmeme tak nějak popořadě tedy :)

My jsme se seznámili už v pravěku v Juře a vnímal jsem tě jako kámoše Jirouse. Kde jste se seznámili :)?

S Jirousem jsem se seznámil na dětských lezeckých závodech. Tehdy s námi ještě lezl Marčus. Svého času jsme se vídali celkem často. Byly to moc fajn časy.

V Juře toho máš přelezeného spoustu. Je to oblast co ti vyloženě sedí? Co je to proč to tam máš rád a každý rok se tam vracíš?
Juru mám rád asi hlavně proto, že je to pro nás nejbližší vápno a je to oblast s velkým počtem cest. Takže je z čeho vybírat. Občas je fajn vyrazit za silovkama a posílit tělo na vápně. Dírky mi nevadí a jsem spíš bouldrový než vytrvalostní tip, takže mi lezení v Juře vyloženě nevadí, ale i tak tam často narazím na cestu, kde se vůbec nehnu. 

Jaký byl tvůj lezecký vývoj v Juře? První devítka, první desetmína, první desina, první cesty v jedenáctém stupni... 
1999  Ira technokrati 9+/10-, Slim line 10-
2005 Morlock Shocker 10
2011 Odd Fellows 11-


Je Jura o dírách nebo o lištách :)? ¨
Obojí.

Podle čeho si v Juře vybíráš cesty? Máš jízdní řád na daný rok anebo sedneš k průvodci a listuješ a listuješ až vylistuješ daný projekt? 
Většinou dám na radu ostatních lezců, nebo se podívám jaké cesty jsou v kurzu.

Co máš v Juře momentálně rozlezené a zatím to nepustilo? Půjdeš se do toho znovu podívat příští rok? 
Momentálně nic, jelikož jsem letos v Juře strávil jen dva dny. Poslední dobou není na Juru tolik času.  Tak snad si ho příští rok najdu mnohem více.

Adámek tvrdí, že v Juře je lepší stupeň 10+ přeskočit a jít rovnou na 11-, že to vyjde na stejno :) Co myslíš? 
Pokud se bavíme o porovnávání starších 10+ oproti novějším 11- od Bocka, tak určitě. 

Které cesty v Juře si nejvíc ceníš a proč?
Asi Battle cat 11-/11, jelikož je nejtěžší :).


Battle cat by Vojta Vrzba

Láká tě Action Directe. Legendární až mystická cesta? Tvůj lezecký progres jednoznačně směřuje k 9a. Máš v Juře něco nahlídnutý už? 
Momentálně neláká. Cítím, že je to na mě až moc těžká cesta.

A jinde ve světě? Anebo dost možná doma na písku...:)?
Vím, že cesta v takovéto obtížnosti mě bude stát mnoho pokusů, tak bych raději volil domácí oblast. To tu ještě nebylo je tedy jediná možnost.

A oslím můstkem rovnou k českému písečku...Na písku lezeš dlouho předlouho a hlavně ho máš v podstatě za barákem :). Která oblast je pro tebe nej a kam nejčastěji jezdíš? 
Říkám to všude a každému. Jednoznačně Labské pískovce!!!

Strašně ti závidím tuhle blízkost dobrých skal. Jsem totál línej a moc by se mi líííbilo si na odpoledne vyjet do Labáku (cesta max půl hoďka) a pak se v klidu v podvečer vrátit. Paráda :)! Užíváš si to :)?
Jsem šťastnej bastard a moc dobře si to uvědomuji. Žiji dream life. Ta možnost lézt 10 tis cest, nebo 3 tisíce boulderů do 40 min autem je k nezaplacení.


Kyselé rybičky XIa by Kuba Frič

Ty jsi si parádně zařídil civilku :). Tak jak to bylo :)?
Přišel povolávák a možnost si to odkroutit prací v Labáku. Díky Hudymu jsme s Tomajdou zažili asi nejlepší civilku, jakou jsme mohli mít. Naší prací byla práce pod skalami i na nich. V podstatě jsem s tím dodnes neskončil :).

S Tomajdou jste nastartovali obrovský rozmach těžkého lezení v Labáku. Jako samozřejmě tam do té doby byly těžký cesty, ale vy jste to začali systematicky plenit. Popiš celou tuhle dobu...
Jéje to by bylo na dlouhé vyprávění. Oba jsme měli společnou zábavu a to dělat nové cesty. Oba jsme byli ve formě a tak proč se nepustit do neznámých vod labských stěn. V té době se ještě nevrtalo tolik jako dnes a směrů bylo nespočet. Tempo dnešních prvovýstupců je jiné a směrů velice rychle ubývá.

Muselo to být super! Hromada lezení, ale samozřejmě i práce a dřina s vrtáním, čištěním apod. Navíc to vše na písku, kde to není občas zrovna bezpečný. Byla někdy nějaká horká chvilka v dobývání vrcholu kvůli výměně jištění?
Na takovou chvilku si nepamatuji, ale vyskočila mi vzpomínka, když jsme vrtali Dolní zjeb a Tomajda vystrčil z kouta obrovský blok, který nás jen tak tak oba nesejmul. 

Jak jsi se k vrtání cest na písku dostal? Kdo tě učil a jak to postupně šlo? Jakým stylem vlastně cesty děláš a jaký styl neuznáváš nebo naopak vyzdvihuješ? 
První lekce byla s Jadrou v patnácti v Tisé a pak cesty s Tomajdou. Obecně Tomajda pro mě byl a je velkým guru prvovýstupců. Všechny cesty jsme dělali od spodu a jiný styl neuznávám. Toto je tradice, která nás liší od ostatních a vkládá cestám duši. Jestli někdo jistí cestu špatně, nebo dobře je mi jedno, jen by to nemuselo být všude na zem.


THC XIb by Žofin

V háčku už jsi musel nasedět stovky hodin co :)? Kolikrát ti ustřelil a ty jsi se poroučil dolů?
Stovky hodin asi ne :) Háček párkrát ustřelil, ale o nic významného se nejednalo. Za to při pokusu o prvovýstup na Tre Cime mi háček urazil kus zubu. Od toho název následujícího prvovýstupu Zub za Zub v Ratikonu :).

Kolikrát to bylo na zem? 
Maximálně jednou.

Mě to vždycky fascinuje když na nějakou těžkou cestu čumim a řikám si: "Kurňa! Jak tam ten první dali? Bych se posral strachy :)!". 
Tak jak to je :)? Osadit první a druhej musí být největší psycho ne? Pak už si to relativně dovedu představit...

Záleží cesta od cesty, ale samozřejmě čím jsi výš, tím máš menší pravděpodobnost, že dolítneš až na zem.

Měníš si smyčky v háčku :)? Je jeden týpek co to často nedělal...:) Snad s ním taky brzo bude pokec!!! Jen ho teda lapit :).
Jo :) Ponaučil jsem se od Majzlíkovo příhody.

S Tomajdou jste rozjeli DŽC a několik let spolu vrtali. Muselo to být super objevovat nové směry a vcelku nevytěžený Labák. 
Teď už pár let každý jedete svoje směry a lezecky se už moc nestřetáváte. Budete spolu zase někdy vrtat? 

Snad jo. Sice se teď s Tomem moc nepotkáváme, ale s ním bych si něco moc rád vrtnul.


Madagaskar by Tomajda

Jezdili jste společně i do hor a tam vyráběli nové a těžké směry. Těch expedic bylo nezpočet. Zkus vyjmenovat takové ty nej nej. Obtížnostně a co ti utkvěli v paměti. 
2005 Jordánsko- Jebel rum -Rock empire RP 8a, 600 m, společně s T.Sobotkou a M.Roseckým.
2006 Madagaskar- Shortcut RP 7c+ 800m, společně s T.Sobotkou, H.Bergerem a F.Scheimpflugem a přelez Bravo les Files 8b 650m PP.
2007 Čína- Yangshuo : Czech line RP 7c+ 250m, společně s T.Sobotkou.
2008 Maroko-Todra gorge: Saha RP 8a 250m společně s T.Sobotkou,J.Lautnerem a P.Horkým.
2008 Turecko, Ala Dag – Muezzin: Merhaba RP 8a 150m společně T.Sobotkou a F.Martínkem.
2009 Venezuela-Akopan tepui: Indiánská stezka RP 7c 11.délek 450m,prvovýstup na stolovou horu společně T.Sobotkou, J.Lautnerem a J.Smoleňem.
2010 Borneo- Malajsie, Dračí zub-Nenek Mukut: Muka 8 RP 400m, společně s T. Sobotkou a F. Martínkem
2012 USA - Yosemite - El Capitan: Freerider RP 5.13a, 32 délek, další 4 dlouhé cesty na OS, společně s Richarden Niekim.
2013 Peru - Sfinga: Los Checos banditos RP 7c (5320 m.n.m. - 700m, 12 délek), prvovýstup společně s Pavlem Bohuňkem.
2014 Brazílie, Pancas - Pedra Cara: Obrigado amigos RP 7c, 650m, prvovýstup společně s Filipem Martínkem, Davidem Michovským, Pepou Fickem a Lukášem Kozlíkem.



Venezuela by Smolo

Nejezdili jste jen vy dva, ale vždy jste vyjeli s dalšíma lidma. Jak jste dávali dohromady partičku na takový výlet?
Vždy jezdím s kamarády lezci, takže jde jen o to se domluvit, kdo chce jet a vyrazit společně si to užít a poznat další zemi a kulturu světa, tak jede.

Vrtat cesty na písku je úlet, ale vrtat cesty támhle někde v tramtárii, v buši plný havěti a daleko od civilizace je mega úlet...Takže co jsou nejsilnější zážitky z těhle výprav?
Asi jo. Většina mých nejsilnějších zážitků z prvovýstupů je při takovýchto výpravách. Je zde spojeno několik rizik, které si člověk při lezení uvědomuje a pak se o to víc bojí. Na druhou stranu právě tyto zážitky z hlavy nezmizí a vrací se i po několika letech s úsměvem na tváři.  


Peru by Pavel Bohuněk

Zranění moc nepřichází v úvahu co?
Jak kde. Třeba v Peru by to byl celkem dost průser. Žádný signál okolo a 7 hod k první civilizaci.

Momentálně se opět chystáš na další výpravu. Tak kam to bude a kdy to bude, s kým to bude :)?
V lednu vyrážím společně s Jírou Lautnerem, Fidem, Ještěrkou a Johnym do Ománu. Pouštní výprava s cílem udělat novou cestu na 1000m vysoký Jebel Misth a s cílem procestovat a prolézt co jen půjde.

Jaký informace o daný oblasti máš? Už jsi tam byl? Vyhlídnuté jasné směry nebo to budete nejdřív prozkoumávat?
Jedeme do pouštní země, kde jsou prý moc fajn lidi. Stěny tam vyrostli až do 1000m. Mají tam i sportovní lezení do 8b+, kaňony plné kamenů a skály nad mořem, takže si myslím, že se tam nudit nebudeme. Ne nikdy jsme tam nikdo nebyl, a proto tam jedeme. Směr vyhlídneme až na místě.

Jak vás místňáci vnímají a přijímají? Divní běloši co se přišli sápat na ty šutry všude okolo :). 
No většinou máme s místníma dobré zkušenosti. 

Dáváte vědět nějakým místním lezcům o sobě? 
V poslední době se vždy snažím před odjezdem kontaktovat s lokálníma lezcema. Člověk pak ví, kam jede a co ho čeká.

V horách či vícedélkách nejenže vrtáš těžké směry, ale jako jeden z mála lezců na světě jsi zopakoval Alpskou trilogii. Byl jsi snad dokonce třetí člověk co to dokázal! Hustý a klobouk dolů. Jak to s jednotlivýma cestama šlo? Zkus jednu podruhé popsat. Která byla podle tebe nejtěžší a která nejvíc psycho. S kým jsi přelezy dělal a jak ten druhý za tebou běžel? 

Orel byla taková zkouška, jestli na to mám. V Tichu jsem musel hodně zabrat. Ta byla pro mě asi nejtěžší. Tam jsem byl s Jírou Lautnerem. Ten se tam taky slušně hejbal. No a v Šatech jsem měl z prdele kliku, že jsem to lezl s Quidem. Program až pod nos, takže jsem využil situaci a cestu za týden vylezl.
2006 Švýcarsko – Ratikon: přelez legendární cesty Silbergeier 8b+ 200m, první cesta alpské trilogie
2008 Přelez 2. cesty alpské trilogie: The end of silence 8b+ 350m , Berchtesgadenské Alpy, Německo
2009 Poslední cesta z alpské trilogie. Rakousko - Fleischbankpfeiler-Wilder Kaiser: Kaisers neuen Kleider 8b+ PP 300m


"End of Silence" 10+ (350 m, 7a+, 6c, 6a+, 6a, 7b+, 7c+, 7b, 8b, 8b+, 7c, 7a+), autor Thomas  a Alexandr Huberovi, 1990.

End of Silence by Martin Spilka


"Silbergeier" 8b+, Rätikon, Švýcarsko,(8b+, 7c+, 8a+, 7a+, 8b+, 7c+/8a ), autor Beat Kammerlander, 1993. tuto cestu Ondra přelezl v roce 2006.

Silbergeier by Dlabis


" Kaisers neuen Kleider " 8b+, Wilde Kaiser, Rakousko, autor Stefan Glowacz ( 7a, 7c , 8b, 7b+,8b+, 8a, 6b)

Šaty by Martin Spilka

Morál máš tedy hodně dobrej. Jak jsi k němu přišel :)? Bál jsi se na začátku lezení nebo prostě už od začátku jsi betonovej? 
Nevím, jestli jsem typický morálový lezec. To se dá říct spíš o jiných borcích. Ale jo začal jsem na písku a lezu na něm do teď, takže jsem zvyklý na situace, kde je třeba si trochu více věřit a nemyslet na pád. Bál jsem se tehdy a bojím se pořád. Pokud bych se nebál, tak zde možná už dnes nejsem.

V horách máš tedy 8b+ zmáknutý. Co tedy něco těžšího? Láká tě to? Máš něco vyhlédnutého?
Lákají mě jakékoliv výzvy ve stěnách a nemusejí mít hned 8c. V poslední době mi na to bohužel nezbývá tolik času a hlavně i motivace. 

Ještě se vrátím na písek. V Lábáku a vůbec na českým písku máš přelezenou většinu nejtěžších cest. Naposledy jsi udělal dokonce cestu ve dvanáctém stupni! Černá Perla. Máš další podobné směry, které se budou pohybovat okolo dvanáctky? 
Zatím ne. Příští sezónu bych rád přelezl pár jedenáctek, které ještě nemám a možná při tom narazím na další linii, která mě osloví tak, jako Černá perla.


Černá Perla XIIa by Zdeněk Suchý

A co To tu ještě nebylo? Devětáčko na písku od Adama s opakováním od Alexe a Felixe. Co ti tam za kroky nejde a kdy to pospojuješ? 
Zkrokovaný to je a v podstatě vylezeno s dvěma odsedy. Vše mám ale dost na max a musel bych se tomu intenzivně věnovat, abych viděl, jestli to může mít happy end. Na jaře bych to chtěl opět zkusit, tak doufám, že mě to nakopne a pustím se do toho.

Na písku taky dost boulderuješ. Minulý rok jsi vypustil do světa průvodce na Modřín a okolí. Parádní práce! S Ježourem a partou objevujete potenciál severu a je toho tam dost co :)? 
Loni se mi se Zdendou podařilo uzavřít jednu etapu našeho života a tím bylo vydání kompletního průvodce pro Sněžník a pro Modřín. Sever je neskutečnej. Jenom v posledním měsíci jsme objevili takový směry a kameny, že se bojím toho, že to prostě nebudu moci vše vyzkoušet, nebo vylézt. Každým rokem jsem více a více mimo z toho, co tato oblast nabízí. Jezdíme 1000km za boulderingem a při tom máme  za barákem takovéto pecky. Jinak Ježour už teď moc nejezdí. Teď spíš Zdéna a Džanglí.

Jakou oblast máš nejraději a kde se skrývají další perly? 
Asi Sněžník/Modřín a Labák. Teď zrovna objevujeme poklady Čertovo vody o které si myslím, že má dost co nabídnout a to hlavně silnějším lezcům. 

Chystáš nějakého dalšího průvodce? 
Furt na něčem pracujeme. Máme online databázi na Czechbouldering.com, kde bychom rádi měli do několika let většinu českých významnějších oblastí u nás. A Sever samozřejmě komplet :).

Prolezl jsi se do 8A/B. Máš naworkovaný i těžší věci? 
Mám vylezený dvě lehčí 8B jedno u řeky v Bahře a druhý Red Zone v Labáku. V tuto chvíli nic těžšího netrénuji. Mám rozlezenejch a nakoukanejch tolik směrů, že se mi dnes nic moc těžkého opakovat nechce. Nikdy jsem nebyl moc velký konzument jako jiní bouldristi.  Mojí dnešní největší zábavou je objevovat a vytvářet nové kameny, směry, linie, zanechávat za sebou nějakou hmatatelnou stopu. Jsem moc rád, že se lidem to, co děláme líbí a díky naší práci mohou vyrazit do přírody a užít si parádních kroků v čistém a útulném lese.


Dagr 8A

Jezdíš i po světě do boulderových oblastí a které máš rád a doporučil bys ostatním?
Font a Ticino. 

Motivuje tě venku vylézt těžký boulder? Dal bys tomu tolik času co cestě s lanem?
Venku tolik ne. Tam jsem právě ten konzument a hrabal. Doma jo, to klidně, dokážu si představit, že budu něco workovat půlku zimy. S lanem to mám stejný. Venku rychlovky a doma klidně hoblovačka. 

Hodně jezdíš do Španělska. Ty jejich skály to je sen :)! Vyměnííím za Srbskooo :)))! Kde to máš nejraději a jaký cesty máš zarytý pod kůži? 
Dříve bych řekl jen Katalánsko, ale po loňské zimě v Andalusii to mám tak na půl. Tam je to taky bomba a hlavě žádný lidi. 


Lezení v Jaénu v Andalusii by Zdenda

Už je to víc jak měsíc co jsem se vrátil z RRG. No ty woe! Tys tam teda pěkně zaškodil. Hustý cesty jsi tam polezl. Do jaké oblasti se chceš příští rok podívat? 
Pokud nám to vyjde tak západ USA na dýl.


Red River 5.14a by David Raška

Musím taky zmínit tvojí drahou polovičku :) Editka to je teda taky skalní číslo...Je to dříč a po tvém boku určitě taky hodně roste. V čem vidíš její silnou stránku a do čeho ji musíš kopat :)?Už jste spolu dělali nějakou cestu? 
Editka je fakt dříč. Má super silný prsty na dírky a ruce na průtlaky. Nejvíce jí musím dokopávat k úklidu, s čím mám tedy taky menší problém :).

Trénujete spolu a žijete spolu. Jak moc to jde dohromady? Máte i tmavší chvilky :)?
Já jsem naprosto spokojenej. Jakou jinou ženskou bych si měl asi přát? Ano máme chvilky světlé i tmavé, což má asi většina párů. U nás naštěstí převažují ty chvilky světlé.



Ty jsi toho do posledních pár let moc nenatrénoval a všechno máš vylezené ze skal. Jasně nejlepší možný způsob když jsou skály poblíž. Poslední dobou jsi ale začal i bušit na umělce a rady porady máš i od nejpovolanějšího...tedy Adama. Co jsi tedy poslední rok dělal a na co se soustředil?
Adama jsem se samozřejmě vyptával, jako asi i dalších spousta lezců. Tak jako v jiných letech jsem toho letos vážně moc nenatrénoval.  Na trénink jsem se soustředil hlavně v létě, kdy máme nejvíc práce a vůbec je vedro na lezení a v září, když jsem lezl Černou perlu. Snažil jsem zesílit na campusu a taky jsme jeli intervalově těžší kolečka. Do 20 kroků a minutový pauzy a takhle 4x4. 5 min mezi sériemi. Celkem to zabíralo.

Kde trénuješ?
Nejvíc venku na skalách, ale pokud je opravdu hnusně, tak lezu v Tisé na bouldrovce a v Ústí na stěně, nebo doma na campusu a balkně.

A jak tě to baví :)? 
Venku strašně moc a vevnitř vůbec. 

Vydržíš s tréninkem i příští rok?
Jestli máš namysli ty moje dva měsíce, tak to bych vydržet mohl :).

Moc v ČR devětáčkových lezců nemáme a ty jsi rozhodně dlouhodobě jasnej adept! Tak příští rok tedy?! Měl bys hošo...
Uvidíme, jaká bude forma a konstelace hvězd.

A ještě probereme co tě živí...takže čemu se věnuješ a na čem pracuješ?
Je toho více. Nejvíce energie se snažíme dávat do naší horoškoly Easy Climbing. Dále pak nějaká ta vejškovka, montáž, prodej průvodce atd.

A jak se vše vyvíjí?
Zatím dobrý, ve skalách jsem pořád. Sice moc nenašetříme, ale žijeme život naplno a snažíme se z něj ukrojit co nejvíce. 

Tak držím moc palce ať vše dál klape! 

Závěrem ještě...Vzory / motory?

Všichni šťastní lidé, co dávají do toho, co dělají úplné maximum.

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
Martina Tomáška, ale to se Ti asi nepodaří :).
No to by byl dobrej sumec:)!

Moc díky za pokec!
Měj se a drž se
Oliváč


A to je celý :). Dalo by se vyptávát ještě zítra, ale taky musíte jít někdy spát.
Ještě do vás naperu infos, že v BB chystáme lezeckou sešlost a doufám teda, že dorazíte.
Zalézt a pobavit se.
Vaší podporu potřebujeme nejen onlajn na webu :).

 A na závěr ještě pár videjek ať to máte komplet a moc se přes den v práci nenudíte :) 

Komentáře

  • Autor: Rosťa Šíma07.12.2015 22:25
    Parádní rozhovor, dobrá práce. Nepřeháníš to na starý kolena s těma smajlíkama? Úlet.
    Reagovat
    • Autor: Jiří Oliva07.12.2015 22:39
      Jako že jich je málo? Okej...příště se polepším a bude jich víc :).
      Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama