Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

09.06.2014 07:59

Stavěčské eso Vilém Chejn

foto

Čus Vildo :) tak pojďme spáchat rozhovor na boulder.cz.
Posledních pár let jste s Oldou jedni z hlavních stavěčů boulder závodů v ČR. Jak ses k tomu dostal? Jaký závody byly první a jak jsi s nima byl spokojený?

Ahoj. Ke šroubování chytů jsem se dostával postupně skrze práci a služby ve starém BB, kdy jsme nakonec myslím v r. 2007 postavili s Chosákem  dva České poháry  - v Lomnici a poté v Teplicích. Ty se nám moc nevydařily, takže pak nějakou dobu na stavění ani nebyla chuť. S Oldou jsme začali společně víc stavět okolo r. 2012 v rámci každoměsíčních závodů jak v BB, tak Lokálu a od té doby počítám takové ty aktuálnější závody, takže jako první závod bych viděl Boulder X 2012, kde jsi nám dal důvěru a závody se myslím celkem povedly, což nás zas taky nakoplo zkusit stavět víc atd.


Vilda a Olda

Co tě na stavění nejvíc baví?
Obecně - je to kreativní práce. Na závodním stavění mě nejvíc baví, když se podaří trefit obtížnost takovým způsobem, že závodníci ze sebe vydají maximum, nastávají zvraty, pořadí se míchá atd. Na komerčním pak prostě to, že funguje nějaký nápad, který může lidi bavit, rozvíjet.

Je fakt neuvěřitelný kolik už si toho postavil :) Máš přehled o tvém počtu ČP závodů, lokálních závodů a desítka značených boulderů po různých stěnách v ČR?
Přehled nemám :).

Jak vidíš stavění dál? Absolvoval jsi licence ČHS stavěče. Budeš se pokoušet i o mezinárodní licenci a protlačit se do stavby cest či boulderů na svěťácích?
Začnu odzadu - o mezinárodní licenci se pokoušet nebudu. Budoucnost stavění v současnosti vidím jako sezonní zimní záležitost. Ale jestli potkám nějaký impulz, motivaci, tak se třeba tento názor změní a budu to vidět jinak.

Jaký profily a typy chytů máš ty sám nejraději a v jakých profilech rád stavíš?
Profily jsou mi v podstatě jedno, ale mírný převis asi trošku vede. Stropy a schody mě moc nebaví. Chyty - z českých chytů mám nejraději AIX- myslím, že obstojí ve srovnání se světovými výrobci a dělají výborné struktury. Ze zahraničních asi Core.



Trend poslední doby je stavění po strukturách. Ze závodních boulderů se stávají víc a víc bouldery o různých stiscích, skocích apod. Pomalu mizí skalní kruto bouldery.  Jak to vidíš ty?

Mizí a je to dobře a to z několika důvodů - jednak závody nejsou skály, jednak výkonnost závodníků je v základních krocích a úchopech neskutečně vysoká a natolik vyrovnaná, že by podle mě docházelo ke shodným výsledkům a průběh soutěže by mohl být poměrně monotónní. S tím souvisí třetí věc - závody jsou závody - je to sport a jako takový se musí prezentovat jako něco koukatelného, s nějakou gradací, prvkem překvapení. Závodní boulder by v sobě měl mít i nějakou estetickou stránku - vytvořit linii, něco čeho se oko zachytí. Tento trend se však týká především SP, v českých soutěžích asi stále víc převažuje takový ten klasičtější styl, což se mi zdá trochu škoda.

Jakým způsobem s Oldou stavíte? Máte systém, kdo co staví?
Systém je jen v hrubých obrysech, v základních tabulkách obtížností atd, pak už si to nějak rozebíráme, kdo na co má chuť. Přelézáme a dolaďujeme pak společně, což se mi zdá docela důležité.  Největší výhodu naší spolupráce vidím v tom, že jsme si schopni bouldry bez velkých dohadů navzájem předělat, což hodně šetří čas.

V Čechách docela vznikají partičky, které na zakázku stavějí cesty (či bouldery) po stěnách nejen v ČR. S Oldou tvoříte sehraný tým. Máte ambice v tomhle směru?
Letos se nám párkrát podařilo stavět v Německu či Rakousku a byla to příjemná zkušenost.

Co další plány do budoucna? Práce? Co Kačka? :) Kdy bude malej Willi?
Kačka je zlatá. Plány se spíš týkají hledání práce, se kterou bych byl spokojený. Malej Vily taky bude :), ale kdy? Těžko říct :).

Kolik závodů tě letos ještě jako stavitele čeká?
Zatím nevím o žádném.

Budeš se účastnit jako závodník ČP závodů, které nebudeš stavět?
Závodím docela rád takže, když bude možnost a chuť, tak určitě ano. Občas je člověk ale stěny a plastiku přesycený a radši je ve skalách.

Seš výbornej boulderista ale deníček moc nekrmíš :). Jak to na skalách máš? Jaký problémy si hledáš a co tě baví? Který oblasti jsou podle tebe nej a kterých boulderů si nejvíc vážíš?
Letos jsem byl bouldrovat asi dvakrát :), zas mě začalo víc bavit lano.
Ale... Problémy, které mě baví, musí mít směr, výšku, logiku. Slimline nebo Il partner v Ticinu jsou bouldry, které mě baví. Nej oblast se každý rok mění v závislosti na formě, rozpoložení atd. Před pár lety byl pro mě přes léto top Magic Wood, ale už jsem se ho trochu nasytil, takže se mi třeba minulý rok hodně líbilo v Gothardpassu, který je ostrý, lišejníkovatý a je tam jen pár těžších bouldrů, ale je tam krásně, je to vysoko, je tam vzduch a prostor.


Tripple 7B Loučovice

Když nelezeš venku, jak pravidelně chodíš na stěnu? Máš systém v tréninku?  Je něco, na co se zaměřuješ? Děláš visy či kampus?
Na stěnu chodím hodně často. Systém v tréninku moc nemám. Baví mě bušit, když mě to baví a to si i něco vymyslím nebo prokonzultuju, ale za měsíc nebo dva, kdy se unavím a přestává mě to bavit, tak  zas zvolním. Visy a kampus moc nedělám.

Začal si fungovat i trochu na laně a poslední dobou mizíš do Labáku. Jsou tam ještě dobrý podmínky v tomhle počasí? Co tam lezeš a co bys rád zkusil?
Podmínky jsou dobrý :), Andrej dneska vylezl XI :). Začíná to víc klouzat, ale je tam tolik krásných cest, které se dají lézt, že to nevadí. Lezu spíš odjištěnější cesty a rád bych postupně pozkoušel většinu místních X. Momentálně zkouším IX. a X. Mám rozlezený Hardcore Xc a sen jsou XI.


Odchazeni Xb Labák

Maglajs? Prvovýstupy?
Maglajs v Labáku jo. Na prvovýstupy zatím nemám. Na to jsou povolanější, ale rád bych si to časem zkusil.

Lákají tě vytrvalostní cesty? Jaký typ lezení máš nejraději? Co ti asi nejvíc jde?
Lákají mě stejně jako bouldrové cesty, spíš jde o linii. Asi nejvíc mi jde mírný převis a takové ty žabí nohy a podsadit zadek.

Plány na letošní rok? 
Lízt co nejvíc na písku.

Dlouhodobý plán?
Asi nemám nebo ten stejný jako krátkodobý, těžko říct?

Vzkaz mlaďochům a začínajícím lezcům?
Dělejte, co vás baví, tak, jak vás to baví.

Díky za pokec :)
Oliváč


Deníček na Lezci
Profil na FB
Blog Vilda and Olda

Další rozhovory a jiné lezecké infos najdete ZDE

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama