Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

11.08.2014 11:00

Štefan Bednár čistí Višňové

foto

Štefan se poslední dobou objevuje v Přelezech týdne a byla otázka času, kdy se na ně vrhnu s rozhovorem. A je to tu :).
Monitor si natočte, myš do pozice a příjemné čtení :)

Otřepaná startovací otázka :)
Odkud jsi, kolik ti je?

Servasik :) Takže pochádzam z Kežmarku z pod Tatier, mám 24 rokov :)

Co děláš a co za práci tě živí?
Momentalne študujem v Brne na Fsps MU , odbor športový manažment, v podstate nerobím nič len leziem, sem tam nejaká brigáda, ale iba dobre zaplatená :)

Výška, váha a bicák :)?
174, 64-67, podľa toho či som vo forme alebo v príprave :D ten bicák je v príprave trocha väčší tak 35 vo forme 32 :D:D:D

Na slovenské scéně jsi známý, ale v Čechách ještě tolik ne.  Jak dlouho lezeš?
Leziem od roku 2006

Kde jsi začínal a s kým?
Začínal som na skalkách v našom okolí, otec je starý pán horolezec a sem tam som s ním chodieval na skalky keď som bol malý boli to parádne časy keď sme každý víkend chodievali na skalky :). Pravidelne som však začal chodievať od 16tich :)

V jakém poměru byl tvůj začátek lezení? Víc skály nebo umělé stěny?
Liezol som hlavne veľa na skalkách mraky ciest od 4+ pomaly hore :)

Jaký byl tvůj lezecký progres?
Začínal som cestami od 4+ postupne každým levelom pomaly hore :)

Co jinýho děláš za sporty?
Od mala som veľa korčuloval, lyžoval, neskôr som hrával volejbal ale bol som malý a chcel som smečovať tak som prešiel na lezenie :) momentálne len leziem, doplnkovo sem tam robím hocičo čo príde pod ruku viem sa naučiť každý šport aby som sa zabavil :)

Vzhledem k tvoji muskulatůře předpokládám, že chodíš do posilovny.
Ano v rámci prípravy sa venujem aj posilňovni, kedysi to bolo viac keď sme ako chlapci chceli aj trocha vyzerať :D

Jaký máš rytmus týdne (lezení / posilovna) nebo ročního období?
V rámci perspektívnej dlhoročnej prípravy som zaraďoval posilku do prípravy na budovanie svalov aby som mal z čoho ťažit aj keď budem starší, čím som v príprave dlhšie každým rokom je posilky menej a menej :O
 



Předpokládám, že si vychytáváš stravu a výživové doplňky. Na co jsi přišel :)? Co na tebe funguje a co bys případně mohl doporučit ostatním?
Trocha som to začal riešiť keď som kedysi pred pár rokmi u Ďura Repčíka uvidel tri knihy o výžive ... tak som si povedal že na tom asi niečo bude :) Inak ku doplnkom som mal vždy pozitívny vzťah tie krabičky, pixle, marketing sú lahodiace pre oči trénujúcich chlapcov :D www.kompava.sk : Wellness protein, ArgiNO drink, Creatin creapure, Tribulus terrestris, Gelo3 komplex, Taurine, Amino2500, to sú veľmi dobre vecičky ktoré mi fungujú :)

Honza Kareš v rozhovoru na Lezci doporučuje vyloženě jen protein a proteinové tyčky. Co ty na to?
Máš podobný názor? Nebo čeho ty jsi zastáncem?

Ja si myslím že je dôležité užívať doplnky už od juniorského veku ak sa trénuje poriadne to telo to potrebuje a aby vydržalo aj v neskoršom veku tak sa to musí pekne rokmi zabudovávať, kvalitné proteíny sú základ to by mala byť povinnosť keďže dnes v obchode ťažko človek zohná tak kvalitnú dávku proteínov aké potrebuje, domáce vajcia v obchode nezohnáš... ostatné veci sú už luxus kto si to môže dovoliť tak ma ešte niečo navyše, predtréningové pumpy, kreatín ... dobrá vec pre lezcov sú klbovky na prsty o jednej dobrej viem :)

Řešil jsi stravu vždy anebo kdy nastal ten moment, že jsi se o to začal víc zajímat?
Ako som písal hore keď som u Ďura videl tie knihy o výžive tak ma to zaujalo :)

Když jedeš na delší lezecký zájezd, tak co stopro v jídelníčku u tebe nesmí chybět?
Vajca, kuracinka, brokolica, avokádo, syry, veľa zeleniny a doplnky čo som spomenul vyššie :)

Podle mě věčný problém lezeckých zájezdů je jak a kdy jíst. Nejhorší je to v zimních měsících, kdy se brzo stmívá a v podstatě dát si oběd znamená "zabít" den a pokusy :) Jak to máš ty? Jak zhruba vypadá tvůj jídelníček během lezeckého zájezdu v den kdy nejvíce bombíš?
JJ to je veru problém. V podstate je dobré jesť v takýto deň málo aby bolo čo najviac energie na lezenie. Ďalej môžme rozlišovať podľa toho čo ideme liezť či bombovať veľa do vytrvalosti alebo viac do intenzity ... Tak povedzme ráno raňajky biely jogrut s wellnessom, orechy, niekedy k tomu aj niečo cukrové ak sa ide liezť veľa :) ja si potom dávam nejakú malú žemličku so syrom dobrou šunkou kus zeleniny, dezert horká čokoláda :) po lezení po 30 min od ukončenia amináče alebo proťák večer sa najesť , posedieť hodinku a ísť spať... Dobre sa športuje s prázdnym žalúdkom :) cez restday si človek môže vyhodiť z gastrokopýtka :D

Jak vypadá tvůj lezecký den?
Na skalách? Vstanem, raňajky, príchod na skaly, rozcvička, rozlez, 2. ťažší rozlez, a môžem bombovať až kým sa nezotmie alebo nemám kožu :D



Máš kousek Višňové a dost tam řádíte. Ikdyž je to prý sekačka, tak to musí být super. Mile rád bych to vyměnil třeba za Hlubočepy a Bránickej šlem bych k tomu dal jako bonus :). Jak často tam chodíš?
Višňové máme 150 km od nás , ja tam chodievam už asi tretí rok, zaraďujem to do tréningu vytrvalosti keďže to je najlepšie čo tu máme, keď začne vytrvalosť prichádzať sem tam prídu aj nejaké výkony niekedy prídu aj skôr bez vytrvalosti to mi je celkom záhada :D

Roste tam krutá silná partička, co :)? Lukáš Petriľák dobře rozčeřil vody a ty to tam kosíš hodně dobře :)
Partička ani veľmi nie, praveže od nás z východu tam veľa lezcov nechodí s Lukášom sme tam posledný mesiac chodievali väčšinou 2aja. Chodievali sme 2 krát do týždňa, rýchlo sme tam nebehli rozsekali sme sa v 8mich cestách čo najvyššej obtiažnosti aby to šlo čo najviac do laktátu a domov :D Ale Višňové je samozrejme stále v kurze vždy tam človek niekoho stretne aj cez pracovný deň v týždni :) Chodievaju tam aj Poliaci, od Vás z Ostravy partie a tak ... :)

Už ti tam zbývá pouze Proces? Devětačko od Jury Repčíka. Jak ti to jde a jaká ta cesta je?
Je to BRUTAL :D Je to úplne iný level ako čo som doteraz liezol. Mne sa to veľmi zapáčilo od kedy som do toho naliezol a začal lúštiť tie kroky, keď tam človek visí a nechápe ako je možné vôbec taký krok spraviť a potom tam chodí skúša a každý raz sa posunie o kus ďalej to je paráda. Pred mesiacom som vedel spraviť len niektoré kroky, teraz to viem v podstate spájať po dvoch častiach medzi najťažším stredným bouldrom ... ale spojiť tie dve časti je masaker.

Padne to ještě letos?
Myslím že nie, je to dosť ťažké, ale dúfam že na jeseň sa to ešte trocha zľahčí :) Toho roku z toho vyťažím max čo sa bude dať a na ďalší ak snáď človek zosilnie sa nechám prekvapiť :)

Jezdíš na Sulov? Nebo jaký oblasti v okolí bys doporučil?
Dlho som tam nebol kedysi som chodieval, ale posledné 2 roky sa tam nie a nie dostať väčšinou sa namotám na Višňové a potom idem liezť vonka a toho roku u nás stále prší všetko je zrejme mokré. Parádne oblasti sú pri Banskej Bystrici, napr. Harmanec, ďalej Demänovská Dolina ale tam sú nejaké zákazy... Chcel by som chodiť všade ale to treba rýchlejšie preliezať cesty :)

Dost se peče chleba i v jedné oblasti, která se nemá jmenovat :) Prý je to tam mega super!
JJ zajtra tam napríklad ideme :) je tam veľmi pekné prostredie, pekné lesy, po zemi machový koberec, pevná skala, na lezenie si treba však kus zvyknúť, väčšinou ide o lištovačky do prstov. V lete sa dá po lezení vykúpať, po okolí je veľa možností :)

Zvopáknul si taky Triádu. S odstupem času potvrdil bys obtížnost?
Asi áno, posledné 2 kroky to tam riadne lámu, z prichádzajúcou vytrvalosťou by to už teraz šlo asi ľahšie ale tie 2 kroky sú riadne silové a pred tým má človek čosi nalezené ...

Co tě na lezení baví? Co je pro tebe ten hlavní motor?
Jaajch no tak asi ten pohyb keď už je človek vo forme, vylezený a vie to rýchlo koordinovať a ide to všetko ľahko, keď má prevahu nad ťažkými krokmi :) Potom samozrejme keď vidím nejakého sprievodcu tak sa mi rozžiaria oči a pozerám tie linky či bouldre či cesty a chcel by som to mať všetko vylezené a v denníčku lebo ja som vášnivy zberateľ ciest. Je to taká zberateľská vášen zrejme ako keď niekto zbiera vreckovky alebo čo :D:D To zlepšovanie časom zdokonaľovanie, keď človek zistí že to v čom sa pred rokom trápil na ďalší rok ide ľahšie tak to je paráda to si potom poviem že oplatilo sa makať :D A ešte ma baví riešiť tie lezecké problémy keď na to človek pozerá a nechápe ako to vôbec niekto dokáže spraviť a potom to nejako skúša a ono to postupne ide, to je tiež super pocit :) Baviť ma to zrejme prestane keď sa už nebudem zlepšovať, ale snáď už budem potom na takom leveli že sa budem môcť naplno venovať zberaťeľskej činnosti a tam je veľká perspektíva keďže ciest je dobludu :D:D

Pořád je ještě docela dost vedro na lezení a konec prázdnin se blíží. Chystáš nějaký lezecký zájezd?
Čakám na vyjadrenie môjho skvelého lezeckého kolegu Janka Staša, s ktorým sme boli posledné dva roky na parádnych mesačných výjazdoch po európe či bude môcť vyraziť aj tento rok, dúfam že áno a keď tak v stredu valíme do Rodellaru bombovať, opaľovať, kúpať sa a dúfam že aj vychutnávať v plnej paráde natrénovanu kondičku v lezeckom pohybe na vyššom leveli :)

Nebo kam by ses rád podíval? Třeba příští rok?
Najradšej by som šiel všade :) Tak nejakú pre mňa novú oblasť vo Francúzsku alebo do Juri ? :)

Hodně i závodíš? Co radši? Lano nebo boulder?
Chodím na veľa závodov :) Mám rád oboje :O

Jakých závodů si nejvíc vážíš a které tě bavili?
Tak najlepší výsledok som mal tohto roku na MSR v boulderingu kde som vyhrál tak to si celkom vážim :) Bavia ma všetky preteky vždy sa môžem niečo nové naučiť a poučiť :) Parádne preteky sú napríklad Vetigo Open v BA kde je veľa parádnych bouldrov na super chytoch, Poliaci tiež organizujú perfektné preteky :O



Co SP? Pojedeš? Mistrovství světa se blíží...
Na SP som sa bol pozrieť v rámci prípravy, myslel som že si ako tak zaleziem, ale bez vytrvalsoti to nešlo, momentálne chcem ísť niečo poliezť vonka a neviem či to všetko stíham ísť aj zasúťažiť na Majstrovstvá sveta, keďže to by sa chcelo ísť aj kus rozliezť na veľkú stenu s lanom :O

Kdo všechno je vlastně ve slovenské repre?
V Slovenskej repre sú tieto mená: Štefan Bednár, Maroš Červienka, Ondrej Húserka, , Stano Klimo, Jakub Kováčik, Jozef Krištoffy, , Richard Nyéki, Miroslav Peťo, Pavol Rajčan, Michal Sabovčík, každý sa venuje svojej disciplíne, je to reprezentácia komisie alpinizmu. Na preteky reprezentantov nominuje komisia pretekov v lezení.

A z holek?
Lenka Mičicová, Katarína Húserková.

Trénujete nějak spolu?
Ani nie väčšinou je každý z iného mesta, niektorí sa sem tam stretávame na skalách alebo na rôznych akciách.

Jak funguje horosvaz na Slovensku? Máte nějaká soustředění? Trenéra? Rady porady?
Na Slovensku máme horolezecký spolok James. V roku sa organizuje zopár sústredení v rôznych lezeckých disciplínach. Existuje napr. metodická komisia alebo ďalšie, ktoré poskytujú informácie, rady ... čo sa týka nejkého oficiálneho trénera o žiadnom neviem, ja mám ukončenú FTVŠ v BA tak čo to o tréningu viem a inak sa delíme o tréningové rady typy medzi lezcami navzájom :)

Co podpora svazu?
Podpora je v rámci zastrešujúceho spolku James ale aj od miestnych klubov, u mňa napríklad ŠK James Kežmarok. Podpora pomôže pokryť hlavné náklady na výjazdy , preteky ... čo sa týka prípravy to už pokryť nestačí.



Máš nějakého sponzora, kterýmu bys chtěl vzkázat dík?
Mám sponzora firmu s doplnkami výživy www.kompava.sk, od ktorej mám zabezpečené doplnky na tréning za čo im samozrejme ďakujem a vždy si na ich výrobkoch rád pochutnám :P Zišiel by sa mi sponzor na lezečky a na mádžo keďže tohto spotrebného tovaru miniem pomaly viac a rýchlejšie ako tých doplnkov výživy :D:D

Kde nejčastěji lezeš na umělé stěně? Když máš tréninkové období, tak jak často?
Väčšinou na bouldrovkách, tento rok som začínal v Brne tak som chodieval na Kotelnu, doma trénujem na miestnych stenách Nová Lesná a Rakúsy, to sú také undergroundové stienky na východe SK :) Underground u nás nevymiera :D Ako často? Záleží podľa obdobia ale tak približne 3krát do týždňa skoro stále.

Jaký si typ lezece? Co ti nejvíc sedí a co naopak nejmíň?
Ja sa snažím liezť všetko i keď je pravda že najviac ma bavia kratšie previsnuté cesty na výkon. Nejaké ladičky v kolmici veľmi neobľubujem, ale sem tam sa rád pohrám, ale to skôr na skalných bouldroch. Dokážem sa prispôsobiť na každý typ lezenia, len to chce vždy trocha času :) Snažím sa byť univerzálny, z každého rošku trošku...

S kým nejvíc trénuješ?
V podstate si idem svoj tréning a nie som s nikým nejako previazaný čo sa týka tréningu, rád sa stretnem s kamošmi a inými lezcami na bouldrovke, popri tréningu pokecáme a tak :)

Leze hromada nových lidí a spousta mlaďochů. Máš kolem sebe někoho u koho vidíš, že bude či je dobrý, ale ještě se o něm moc neví.
Na Slovensku to až tak veľmi vidieť nieje, ale nájdu s chalani čo ich to baví a snažia sa aj u nás, uvidíme či z nich niečo bude snáď áno :O

Co bys začínajícím lezcům doporučil? Jakých chyb ses dopustil ty anebo co naopak víš na sobě, že funguje.
Na začiatku veľa liezť všetko možné, hlavne veľa skaliek, mraky ľahkých ciest a postupne do ťažšieho, to lezenie chce roky aby sa človek postupne rozvíjal. Rozvíjať sa v každom smere... Tak čo sa týka chýb : napríklad naučiť sa správne zhybovať alebo sa venovať kompenzačným cvikom, strečingu.
 



Co zranění? Vyhýbáš se jim?
Od kedy som začal liezť tak som sa vždy snažil prsty šetriť, neskôr som zistil že keď sa bude človek veľmi šetriť tak sa len tak ďalej neposunie. Treba nájsť tú hranicu kedy to ešte ide a keď to už zaváňa zranením radšej zvoľniť :) Mne sa to chválabohu relatívne darí, nemal som zatiaľ nejaké extra vážne zranenia, nejaké menšie zranenia prstov, ktoré sa dajú časom doporiadku :O Pred každým športovaním sa rozcvičujem tak snáď aj to niečo pomáha ... :)

Lezeš i v horách? Nebo vícedélky? Tatry nemáš daleko ne?
Neleziem, tlačia ma z toho lezečky. V tatrách som bol na viacdĺžkovky raz, bola to zaujímavá skúsenosť človek si užije veľa lezeckého pohybu, ale ja mám radšej kratšie cesty :)

Nebo chystáš se na něco podobného?
Možno by som šiel pozrieť na nejaké športové viacdĺžkovky na Sardíniu, najmä kvôli peknej prírode.

Co zimní lezení?
Nemám veľmi rád zimu, dávno som už ani nelyžoval nie to ešte v zime liezol :D

Ledy?
Keď som bol malý, bol som pár rát s ocom na takých tréningových ľadoch, zobral som si jeden cepín ale ani ten mi nešiel zabiť dvomi rukami do ľadu, nemohol som sa pohnúť ani o meter vyššie lebo som sa vždy zošmikol. Odvtedy po ľade nevykonávam vertikálny pohyb, maximálne horizontálny :)

A ještě by mě zajímal bouldering na skalách :). Chodíš ven boulderovat? A kam?
Bouldrovať na skalách som začal viac minulý rok, je to parádna vec na prepojenie hrubej sily do sily lezeckej, a vymýšľanie krokov je super zábava :) U nás v okolí nemáme nejaké významné bouldrové oblasti, bol som bouldrovať v Poľsku na piesku a vo Švajčiarsku.

Jakou oblast na Slovensku vnímáš jako dobrou?
Na Slovensku je veľký potenciál žulového boulderingu v Tatrách, ale ide skôr o taký vysokohorský bouldering spojený s príjemnou prechádzkou pod bouldre. Parádne súťovisko celkom dobre dostupné máme vo Veľkej studenej doline, tomu by sme sa chceli niekedy povenovať a vytvoriť tam nejaké pekné bouldre :)

Zahraniční bouldering? Švýcarsko, Fontáč...? Jezdíš? Plánuješ?
Toho roku som bol v Chironicu bola to paráda, určite chcem chodievať bouldrovať vonka aby človek videl tie ťažké kroky a mal inšpiráciu do tréningu, chcel by som ísť do Fontáča alebo aj Albaracin, dúfam že toho roku sa mi podarí aj pochodiť nejaké bouldre v Česku keď už som v tom Brne :)



Plány do budoucna? Škola, práce,  život, rodina,  lezení :)?
Na škole chcem byť samozrejme čo najdlhšie aby mal človek čas na lezenie a premýšľanie do čoho sa po škole pustí ... :) Potom samozrejme liezť dokým ma to bude baviť, snažiť sa zlepšovať, zdokonaľovať pokiaľ to pôjde. Ak to už nepôjde, uberiem sa nejakým iným smerom plniť si ďalšie sny :)

Díky moc za odpovědi :). Drž se v Procesu...
Oliváč


Profil na FB
Deníček na Climb.sk

Píšu to pokaždé a zvopáknu to i nyní. Budujeme velkou věc, která vás doufám bude bavit. Mimo to připravujeme další tři pravidelné rubriky.
Už jsem se zmínil o "Otázkách týdne" a další chystané novinky jsou "Rozhovor se zahraničním lezcem" a "Trénink". Budeme potřebovat pomoc od angličtinářů takže pokud máte zájem píchnout nám s tvorbou obsahu a umíte dobře anglicky, tak nás kontaktujte.
Těšte se a sázejte do nás vaší podporu :)
Mějte se a drťe!

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama