Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

18.08.2014 11:00

Ondra Nevělík a jeho ataky cépluska

foto

Ondra Nevělík patří do party lezců, kteří umí přelézt wosumce. Kras má kousek a pomalu ale jistě domácní v nejtěžších cestách. Pojďte se s ním více seznámit a nakouknout pod pokličku jeho lezení :).

Tak začneme s klasikou startovních otázek.
Kolik ti je? Váha, výška?

25 let, 80 kg, 188 cm

Kde momentálně žiješ? A co děláš? Studuješ, pracuješ?
Žiju od loňského jara s přítelkyní Markétou v Brně. Pracuju jako Software Developer pro jeden Londýnský startup.

Velký rozhovor s tebou udělala SImča na Lezci v roce 2011 - Rozhovor se Sajmonem
Základní otázky jsou tam vyčerpány :) Co radikálního se od té doby změnilo? Už máš školu hotovou?
Právě asi ta škola/práce. V roce 2012 jsem na rok přerušil magisterské studium a odjeli jsme s Markétou do Londýna. Původní plán byl po roce se do studia zase vrátit, chybělo mi jen pár předmětů a 2/3 diplomky už jsem měl hotové. Ale právě v Anglii jsem zjistil, jaká by to byla ztráta času pokračovat. Firmám, pro které mám zájem pracovat, je naprosto lhostejné, jestli mám Mgr z nějaké české univerzity nebo ne.

Byl jsi tedy nějaký čas v Anglii. Kdy, na jak dlouho a proč :)?
Než jsme odjeli, tak jsem pracoval na třičtvrteční úvazek, k tomu chodil do školy a navíc spolupracoval s jednou laboratoří u nás na fakultě na projektu. Tak to šlo asi rok a v momentě, kdy se Markéta zmínila, že by si chtěla dát rok pauzu od studia, jsem si uvědomil, že ani já takhle další rok pokračovat nechci. Odjeli jsme na konci září 2012 a plán byl zůstat do léta, pak nějaké cestování/lezení a zpět do školy a z našetřených peněz vyžít počas dodělání posledního ročníku. Nakonec jsme se vrátili zpátky po šesti měsících a důvodů k návratu bylo víc. Auto už tam nemohlo zůstat dýl, jinak bych ho musel přihlásit tam (dříve to nebyl moc problém, ale za poslední rok či dva to začali docela drsně vynucovat, odtahovat auta od domu atd.), za těch šest měsíců jsem se dostal jen jednou na skály a hlavně jsme zjistili, že život ve velkoměstě není pro nás to pravé ořechové. Nakonec mi v práci nabídli, ať zůstanu pro firmu pracovat na dálku, a tak teď sedím celý den doma za počítačem a několikrát do roka létám za týmem do kanceláře.

Klasika z knihy Rockstars: Deliverance 7B+ Stanage, Peak District

Co tamní lezci? Přepodkládám, že si tam hodně lezl a trénoval? Jaký byl jejich přístup k lezení?
V podstatě krom práce jsem nic jiného nědělal. Podařil se nám sehnat malý pokoj pět minut pěšky od  nejlepší londýnské boulderovky. Navíc Markéta většinou dělala odpolední směny, tak jsem po práci mířil vždy rovnou na stěnu. Lidi a přístup k lezení byli dost odlišní, ale v dobrém slova smyslu.Úplně běžně bylo na stěně 150 lezců zaráz, ikdyž bylo venku krásně. I přesto jsi neměl problém odtrénovat, jak jsi potřeboval. Na 2/3 stěny mají postaveno 8-10 okruhů po 25-35 boulderech a každý týden část okuhů obmění tak, aby byly všechny bouldery jednou za měsíc nové. Zbývající třetinu tvoří "competition wall", na které se jednou měsíčně pořádá nějaký závod a bouldery tam pak zůstávají. No a hlavně k tomu všemu mají ještě "training area", s obří 50tkou, dvěma moon boardy, pořádným campusem, lištovkami atd atd. Atmosféra mi přišla velmi přátelská, živější než u nás, hned jsem se tam cítil jako doma. Asi je to dáno taky směsí národností, ale pokaždé jsem potkal nové lidi, kteří se s tebou jen tak začali bavit, poradili či chtěli radu a obecně jsem se na stěnách cítil daleko uvolněněji než u nás...  



Docela si tam i objížděl jejich závody a zobal jim ceny. Jak tě brali a co tě tam nejvíc bavilo?
Objížděním bych to zrovna nenazval, krom 2 závodů na druhé straně Londýna, jsem všechny měl za barákem :D Přišlo mi, že vůbec neřešili, jestli jsi cizinec nebo domácí. Zase si myslím, že je to hlavně způsobeno tím, že londýňani jsou na cizince zvyklí - vždyť angličané jsou ve svém hlavním městě menšina...Co mě nejvíc bavilo? Atmosféra a poznávání nových lidí. Obrovská podpora početného publika a spíkra, ikdyž tě tam vůbec nikdo neznal. Bouldery, které mi často vyhovovaly, obrovské struktury, skoky, vypečenosti. Např. https://vimeo.com/60645594 či https://vimeo.com/55946935

BlockFest 2012

Jak moc se liší jejich závody od našich?
Poměrně dost. Např. nominační závody do reprezentace nejsou jako u nás součást pohárových soutěží. Mají tým zhruba 8 chlapů a 8 holek, kteří jsou vybráni pověřenou osobou ze svazu a společně spolu třeba jednou měsíčně trénují na boulderech postavených jen pro ně. No a výběr, kdo pojede na SP, pak probíhá na speciálním závodě přichystaném jen pro tento tým. Mimo soutěž jsem se ho loni zúčastnil a bylo to parádní. Žádné nekonečné čekání, žádné lehké bouldery, aby si zalezli i ti méně zdatní, ale naopak problémy nachystané stavěči s licencí IFSC a se zkušenostmi ze světáků. A diváků se tam sešlo neuvěřitelné množšví - mají velký zájem o náhled do života svých nejlepších lezců. 

No a pak tu mají poměrně dost závodů pro masy (alá mejcup), kdy v kvalifikaci bývá okolo 25 boulderů a do finále postoupí jen 6 nejlepších, takže to pak rychle odsýpá.

Mám pocit, že pak si měl nějaký zranění nebo si nějaký čas nelezl. Jak to bylo a proč to tak bylo :)? V roce 2002 lezecký "propad" a pak opět postupný restart :).
Zranění jsem měl jen jedno a to v roce 2006, ale asi myslíš 2012, že? To je právě spojeno s výše zmíněnou prací. V létě rok předtím bylo Mistrovství světa v Arcu a od bakalářských státnic jsem nedělal nic jiného než se připravoval na závod a forma (závodní) byla super. Před závodem jsem ale dostal zajímavou nabídku práce, a tak jsem si stanovil, že pokud se dostanu do semifinále, tak budu do svěťáků nadále šlapat na plno, a pokud ne, tak nabídku vezmu. Bohužel jsem před závodem chytil od taťky nějakou střevní virózu a celou noc před kvalifikací jsem strávil na záchodě, takže hlavní problém byl se při lezení nepo...A výsledek okolo 40. místa nebyl zrovna, v co jsem doufal.

Hodně si dřív i závodil, ale opět posledních pár let nic moc. Proč? Už tě závody nemotivujou? Nebo jaký závody na letošní rok plánuješ? Nějaká kola ČP? Mejcup apod.?
Tak v Anglii jsem docela závodil a do té doby jsem alespoň na ČP jezdil. Ale motivaci mám aktuálně někde jinde - když sedíš každý den celý týden sám doma, tak prostě nemáš chuť (nedejbože s odjezdem v pátek po práci) být o víkendu zavřený někde na stěně. Potřebuju vypadnout z města.

Co závody příští rok? Láká tě to? A svěťáky. Dřív si je taky docela jezdil.
Teď nemám žádné v plánu, možná nějaké ČP, MČR, Mejcup...ale svěťáky určitě ne. Dost často je kvalifikace už v pátek, takže musíš odjet z domu už ve čtvrtek ráno, a když máš 20 dní dovolené, tak strávit min. její polovinu na závodech by mi k psychickému zdraví moc nepřispělo.

Kde momentálně trénuješ a s kým?
70% na Kotelně, 20% doma na Beastmakeru, 10% na Flashi. Většinou sám nebo s Vojtou Ličkem. Když mám zrovna boulderové období, tak s klasickou grupou NooNoo, Štěpa Stráník, Honza Chvála...

Máš postavený tréninkový plán? Pomáhá ti s ním někdo? Tuším, že na začátku probíhaly rady porady s Helčou Lipenskou?
V období kolem toho MS v Arcu jsem plán měl od Heleny a určitě mi to pomohlo. Víc se kousneš, nemáš neustálé pochybnosti, jestli trénuješ správně. Ale aktuálně žádný konkrétní plán nemám. Aspoň jednou týdně se mi stane, že musím pracovat dýl než čekám a pak už nestihnu jít na stěnu. Nějaký koncept mám, rozdělený roční trénink na několik cyklů, ale hodně se orientuju podle toho, co chci lézt venku. Ale ikdyž zrovna trénuji vytrvalost, tak jednou týdně boulderuju a naopak.

Poodkryj trochu tréninkovou pokličku. Na co se zaměřuješ a co na tebe funguje?
Pro mě je nejdůležitější naladit hlavu. Po fyzické stránce jsem měl na těžké cesty už před X lety, ale dokud se nemůžu soustředit jen na lezení a mám i jiné starosti, tak nejsem schopný vůbec nic vylézt. Ale nejvíc se zaměřuju na prsty a v poslední době taky na uvolněnost pohybu, což mi zatím moc nejde.

Specializuješ se na něco? Děláš nějaká kompenzační cvičení? Joga, posilovna...?
V tréninku viz výše a venku asi na kratší úderné cesty okolo 25 kroků, kde od začátku do konce valíš a funíš bez zastavení. To bych řekl, že mi jde asi nejvíc. Bez kompenzačních cvičení bych se asi nepohl, od malička jsem měl problémy se zády, a když denně trávíš min. 9-10 hodin za PC, tak si myslím, že je to prostě povinnost. V zimě jsem začal spolupracovat s fyzioterapeutkou, která mě učí různé cviky na gymnastickém balonu, S-M systému, vyrovnávání svalových dysbalancí atd.

Plánuješ lezeckou sezonu? Co je v plánu letos? Není tajemstvím, že brousíš Cest´ La Vie 8c+. Jak to s cestou jde? Už si byl kousek přelezu?
Snažím se plánovat, ale poslední dva roky většina mých plánů nakonec nevyšla...Hlavní cíl letos byl zase po několika letech trávit co nejvíce víkendů na skalách a poslední dobou se mi to začíná dařit. Pokud bych měl vypíchnout jednu cestu, kterou bych chtěl přelézt letos nejvíc, tak je to právě Selaví. Jak to s ní jde? Parádně, nejtěžší místo udělám samostatně pokaždé a dolézt k němu není extra těžké...


 

O čem ta cesta je? Jak je dlouhá a co je její crux?
Lezení skoro ve stropě, každý krok úplně jiný chyt - od madla přes lištu až po krápník. Problém je asi silová vytrvalost. Po 4. expresku je to zhruba 8áčkové lezení, následované nepříjemným cvakáním a desetikrokovým cruxem.

Podaří se letos přelez?
Snad jo. Nicméně teď se tam až do půlky září nedostanu, tak snad na podzim nebude moc deštivo a jeskyně nezateče.

Pravidlo je co AFneš to vylezeš. Otázka je pouze kdy :)
Přesně tak :) Když to nedám letos, tak příští rok určitě. To vědomí mě uklidňuje a hrozně těší.

Jaký další cesty máš rozlezené? Moravský Kras máš kousek, tak přepodkládám, že tam máš rozlezené kde co :)
Minulý týden jsem po několika letech nalezl do Bu Bu Bu a těsně ho nedal a pak už počasí a práce nedovolily další návštěvu. Taky jsem poprvé ve stejný den vyzkoušel Pohádkové sny a musím přiznat, že je to cesta, která mi sedí a jde víc než kdejaká 10tka, tak doufám, že ji brzo pošlu :) A pak po mé poslední návštěvě (a první po asi 6 letech) mám resty v Juře ? Ronin, Powerplay...

Co staré klasiky? Anebo Čarodějův učeň?
Učně jsem nikdy nezkoušel, mám tolik cest, které bych chtěl vylézt, že si jen těžko vybírám co dřív, ale učeň mezi ně zrovna nepatří.

Výšku na něj máš dobrou, tak by to stálo za to zkusit, ne?
A je tam vůbec výhodou? Nevím, nezkoušel jsem, ale krom Tufiho přelezci nejsou žádní dlouhání (Svišť, AOčko za mlada, prý to měli Věrka a Krkavec na spadnutí).

Co jiné 8c v Krase? Které jsi zkoušel a jak jdou?
Tak krom těch Snů jsem zkoušel před pár lety Kostěje a kroky jsem udělal všechny, dokonce jsem je i docela spojoval, ale pak Adam v nejtěžším místě urval spoďák a teď to už ani neAFnu...A asi 8c místo 8B by si zasloužilo Nebe Peklo Direct, které jsem vylezl na jaře - sice člověk leze bez lana, ale má to stejně nebo víc kroků než většina cest na Lidomorně.

V Krase je i celá řada boulderů a Lidomorna je plná různých kombinací. Co si tam zatím vylezl a co projektuješ?
Krom toho Nebe Pekla jsem letošní zimu a jaro strávil spíš ve Starých ve Sloupu, tam za poslední rok vzniklo strasně moc boulderů od 7C do 8B+ a jsou parádní. Mám tam rozlezené dvě osmbéčka, ale na ty se chci zase vrhnout až na podzim. Přes léto preferuju lano.



Adámek tam má řadu těžkých prásků nad 8c+. Podíval ses do nějakého?
V podstatě jo - Nebe Peklo Direct končí u druhého jistění Hroba a když to prodloužíš do KGK (Kašpárek - Glutaman - Kašpárek) tak by to mělo být 9a Nebe Peklo Ráj. Snad jednou budu mít dostatečnou vytrvalost :) Ale pokud myslíš samostatné oficiální linky jako Perla východu atd, tak to ne.

Co zahraniční lezení? Kam nejraději jezdíš a kam ses letos podíval?
Na bouldery v Evropě rozhodně Ticino a s lanem to je skoro jedno. Nejvíc jsem jezdil do Mišja Peči, ale letos lezu spíš u nás. Byl jsem jen jednou v Juře (ale zítra tam jedu zas a pak pokračujem do Arca).

Strelovod 8c Mišja Peč. Foto Radmil Schneider.

Plánuješ něco na podzim?
Dolézt resty. Bubáka, Sny, C'est la vie, Missing Drink, nějaká Jura.

Co bouldering na skalách? V roce 2011 se Ti povedl super přelez boulderu Dagger 8B+. Rozhovor s tebou tenkrát byl opět na Lezci - Rozhovor se Simčou
Od té doby, ale podobný přelez nepřišel. Proč?
Myslím, že to už vyplývá z předchozích odpovědí - zúročil jsem trénink na závody a od té doby jsem se tak nějak srovnával s tím, že už nejsem jen student...ale hlavně žádné jiné (mimo ČR) jsem už nezkoušel, protože jsem se už do zahraničí na bouldery nedostal.

Jak to máš s motivací? Co tě nakopne a hrne dopředu?
To je težké...roli hraje hodně faktorů. Někdy se ráno vzbudím a bez žádné konkrétní příčiny mam strašnou chuť jít lézt. Někdy nedokážu zůstat sedět u přímého přenosu ze SP. Spíš mám od malička vrozenou touhu být dobrý v čemkoliv, co dělám.

Máš motor na podobně těžké bouldery? Je nějaký v hledáčku :)?
To zas jo, ale Adámkovy bouldery v krase nad 8B jsou opravdu krutopřísné. Snad se mi ale podaří příští rok vyjednat měsíc neplaceného volna a dostanu se třeba do Rocklands, kde mám pěknou řádku vyhlídnutou.

Adámek má v Krase pár pekel :) Co?
To teda...chtěl bych v tom někoho ze špičky vidět, třeba Nalleho, který docela v rozhovorech dává najevo, že takovými bouldery opovrhuje.

H5N1 8A-8A+ Staré skály, Sloup

Máš dobrou výšku. Cítíš, že je to velká výhoda anebo máš v nějakých cestách či boulderech naopak problém?
Dost často to výhoda je, např. díky tomu mi Pohádkové sny přijdou sjízdné. Na druhou stranu bych si nohy často nejradši usekl. Problém ale spíše mívám s rukama - mám poměrně velké prsty a dlaně, a tak výměny nebo některé dírky jsou pro mě zábávné.

Musíme zmínit i tvojí ségru :). Jak tý to teď jde? Taky se prala se zraněním...:( Nebo ještě pere?
Ségra je docela chudák, poslední dva roky to má jak na horské dráze. Zranění, 2-3 měsíce pauza, 2-3 měsíce lezení a v momentě, kdy se konečně dostane na slušnou úrověň přijde další zranění. Poslední se jí stalo v únoru, kdy jí spolužák ve škole zlomil holenní kost a přetrhal vazy v kotníku. Dostala šrouby, dva měsíce byla jen doma a do června chodila o berlích. Teď už vesele onsightuje osmičky, tak snad si už všechnu smůlu vybrala.

Co se jí přesně stalo? A proč?
Nejdříve si při patování udělala něco s kolenem, pak nějaký vaz na prdeli, následně dvě urvaná poutka...

Trénujete spolu? Rady, porady, konzultace probíhají nebo si každý jedete svoje?
Dříve jo, když jsem ještě bydlel u rodičů, teď už ne. Poradím jí třeba nějakou konkrétní cestu nebo když vidím, že něco dělá vyloženě špatně. Ale trénovat spolu nechodíme.

Už v rozhovoru se Simčou si zmínil, že se zajímáš o stravu a orientuješ se v doplňcích :). Co ti nejvíc pomáhá a funguje? Co bys doporučil?
Před lezením, během lezení, po lezení. Na skalách a co v tréninku?

Za základ považuju kvalitní protejňák, obvzvlášť na skalách toho člověk, co se bílkovin týče, moc nesní a je potřeba je doplnit. Vzpomínám, že když jsme byli po maturitě na tři týdny ve Francii a Španělsku, tak jsem nic takového s sebou neměl, masa taky moc nebylo a ke konci už jsem vyloženě cítil, že to byla velká chyba, dostavila se únavička, nechuť k lezení atd.
Před lezením téměř vždy kafe, to je moje. Když mám boulderový trénink, tak v průběhu většinou nedávám nic, po tréninku proteiňák. Ovšem když jsem v zimě valil vytrvalost, tak pokud jsem v průběhu nedal nějakou tyčinku nebo aspoň banán, kvalita tréninku se po půlce rapidně snižovala. A taky jsem cítil, že potřebuji i po tréninku nějaké cukry, tak jsem zařadil našlapaný gainer s vyšším podílem bílkovin.

Co máš k jídlu nejraději?
Hmm těžká otázka. Dříve jsem jedl jen své zažité klasiky a nic nového nechtěl zkoušet, v poslední době mám dost rád dobrý roastbeef nebo mě v práci naučili jíst ruzné asijské dobroty.

Co si vaříš na výjezdu do skal? :)
V poslední době těch výjezdů teda moc nebylo...spíš něco rychlého, ale vždy něco, kde je slušný obsah bílkovin.

Jakou podmínku na lezení máš nejraději? A které období?
Krom hodně pod nulou mi v součastnosti nevadí asi nic. Když je vedro, tak si jedu spíš ven zatrénovat, a když se něco podaří, tak o to mám větší radost. Ale asi nej je 10-15 stupňů a sucho.

Blížíme se do podzimu a většinou je to největší skalní sklizeň. Máš nabroušenou kosu? :)
Brousím, brousím. Na jaře byla rozhodně větší forma než teď, ale aktuálně na skalách lezu výrazně líp. Míň trénuju, asi jsem odpočatější a mám menší očekávání, rozlezl jsem se a trochu si to srovnal v hlavě...


Němaj Boj 10, Lidomorna

Lezl si nebo máš v plánu písky? Kterou oblast znáš?
Naposledy jsem byl na písku asi před sedmi lety v Labáku, takže rozhodně nemůžů říct, že bych nějak dobře jakoukoliv pískovcovou oblast znal (teda krom Chřibů :D).

Lákají tě prásky na písku? Síla v prstech a výška jsou obrovskou výhodou. Takže bys tam mohl pěkně diktovat.
Mít to tak daleko jak do Krasu, tak jsem tam pečený vařený. Pořád mě někdo láká, ať s nima vyrazím, ale zatím se úspěšně bráním. Snad příští rok.

Co Višňové? To máš docela taky kousek. Jezdíš tam?
Rozhodně to není kousek, bez dálniční známky je to skoro 3h jízdy. Navíc nikdo z Brna tam moc nejezdí, není úplně lehké někoho do Višně sehnat. Byl jsem tam jen jednou a to loni, po roce, kdy jsem jen boulderoval na umělce...největší potíž bylo cvakání, to mi brutálně nešlo. Cítil jsem, že kdybych nemusel cvakat, tak bych Kobru vylezl v jeden den, ale takhle jsem na druhý pokus dolezl do dvou třetin a nebyl schopný cvaknout preso, tak jsem raději slezl :D :(

Tak super. Já myslím, že jsme toho probrali až dost :) Díky za odpovědi a drť dál :). Asi se potkáme v Arcu.
Oliváč


Deníček na 8a.nu
Blog ZDE
Profil na FB

Rozhovory jedou,přelezy týdne jedou a velká boulder.cz novinka se buduje. Se těším až to bude hotové. Už nyní se to pěkně rýsuje a nabírá to jasnou podobu. Pravděpodobně jsme našli překladatele respektive překladatelku a snad už brzy rozjedeme další pravidelnou rubriku. Pecka! Tak zůstaňte s námi a pějte na nás chválu :)
Díky moc a mějte seee :)
Vše o lezení se hromadí ZDE.

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama