Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

31.08.2015 19:30

Danny Menšík

foto

Všechny nás baví lezení..., ale i věci kolem něj. Samotný trénink, skály jako takový, příroda a vše s cestováím spojené. Slackline k tomu taky patří. Dříve byl nedílnou součástí lezeckých výletu "hakysak" a teď spousta lezců běhá po lajně. Je to návykový :). A protože Danny i leze, tak byl dlouhodobou jasnou volbou na rozhovor. Minulý týden nám to neklaplo, ale tenhle týden už jsme zase v sedle. Tak jdeme na něj :).





Jeden slacklinerský rozhovor už máme s Lukášem Černým a asi použiju podobný otázky. Odkud jsi, kolik ti je, výška, váha a bicák :)?
Jsem tak trochu pražskej. Mam celých 19 a těch 70kg při 180cm. Bicák...menší než Luky Černý určitě. 

Máš po maturitě... Co tě čeká?
Teď mě čeká rok ve Francii na vejšce v Nice. Prej fyzioterapie či co. No snad to půjde dost flákat, abych mohl jezdit vedle do Monte Carla do kasína a na skály. 

Co děláš a co tě živí?
Studuju a živí mě moje drahá maminka. A ty slackliny taky občas něco hodí. Když jsem byl malý chtěl jsem se svlékat za peníze, ale většinou to teď dělám zadarmo =D
:D



Jak dlouho lezeš  / slacklajnuš a jak jsi se k lezení / slacklajně vůbec dostal? S kým?

Tak před 5 lety mě k lezení přivedl brácha. Chodili jsme lízt na Cibulku v Praze. On pak nějak přestal, tak jsem mu zabavil lano presa a tak a začal jsem chodit do Homáče (HOM alpin 4) k legendární Bimbošce. Těsně předtím, jsem nějak začal i s lajnama, přes kamoše lezce. To je něco přes 4 roky. Pak po slackfestu v Sobotce, kde jsem se seznámil s tou zvěří to už šlo rychle a teď už jen lezu a lajnim. 

Co rodiče? Jste sportovní rodina ? Podporují tě v lezení / slacklajně?
Sportovní určitě outdoorová zas tak ne. Mam dva starší bráchy a všichni jsme od mala dělali pořád nějakej sport, ale spíš typu hokej, florbal, squash. Takže k horám a skalám jsem si tak nějak našel cestu sám. Máma podporuje a nebrání ničemu je ráda, že mě to baví. I když čas od času padne ta otázka, jestli je to teda bezpečný, tak kejvám.  

Co je pro tebe sport číslo jedna? Dáváš víc lezení nebo lajně?
Tak lajny jsou jasný, ale já si slackliny nedovedu představit bez lezení, takže to mám dost spojený. Jaro, léto, podzim dávám víc času lajně, ale přes zimu mě venku zebou nožky, tak chodim dost na překližku. Ale na lajnách se moc nemusí trénovat, to je hlavně v hlavě. Víc bušit musim na stěně, protože jakmile přestaneš, tak to jde hrozně dolu. To známe všichni. Zkrátka to je dost nevděčnej sport. 



Dalo se tušit, že asi lajně :). Ty se neustále zlepšuješ a pokoušíš se o nové a nové rekordy. Vloni to byl přechod přes dvě stě metrů v Šárce a letos dokonce přes pět set! Kdy a kde to bylo?
No zas tolik to nebylo. Nějakejch 469 metrů. Bylo to teď v červnu ve Francii v Gorges de la Jonte kousek od Millau. Byl jsem tam pozvanej na festival Natural Games, a tak jsme s klukama žabožroutama spojili příjemné s užitečným.  

Kdo drží současný světový rekord? A jaká je to vzdálenost?
Právě tohle je teď ten svěťák. Podařilo se mi to přejít společně s Nathanem Paulinem a Theem Samsonem. Domlouvali jsme se na tom už v zimě, ale nevěděli jsme ani jak to bude dlouhý ani kde to napnem. Původně to mělo být ve Verdonu, ale časově kvůli tomu festivalu jsme to přesunuli do Jonte.


To mi řekni jak se taková lajna napíná a hlavně jak je poskládaná? To je jako z jednoho kusu? Pět set metrů :)?
No nejtěžší je spojit obě kotvení, protože dole jsou většinou stromy a tak, ale tohle už se dá v nastupující epoše dronů pěkně ochcat s rybářským vlascem, repkama a tím vrtulníčkem. Díky tomu nám to zabralo jen den. Je to z jednoho kusu, ale máme hlavní lajnu a back up.  Lajna i s back upem se vejde do většího tahačáku, takže to docela jde. Jsme hrozně moderní a high tec, takže máme lajnu z lehký pevný dyneemy a založní lano taky. 

Ty jsi členem EQB týmu. Kdo tam ještě všechno je?
Už je to tak, jsem pod Kwjetákovými křidly. Dál je tam Luky Černý, Anče kanče čvanče Kuchařová, Petr Voříšek a pak vožrálové z Adru....Adrlines.

A sponzoruje tě předpokládám Adidas...Ještě někdo další?
Jop, jsem celej tříproužkatej a to je zatím všechno. Třeba se časem něco přidá. 

Dá se slacklajnama uživit? Nebo co je potřeba dělat, aby jo.

Jo, dá se, ale v Čechách to tak nikdo zatím nemá. Pár kamarádu ze světa se tak živí, ale není to lehký a musí se dost snažit a často nemaj moc jistý peníze. Dá se vydělávat přednáškama, exhibicema, když máš štěstí, tak i nějakou reklamou, ale nejlepší a nejjistější je mít smlouvu s nějakou značkou a mít tak nějaký jistý peníze. No a co je potřeba...no bejt buď nejlepší, tak že tě všichni chtěj, nebo být hodně šikovnej při domlouvání, nebo nejlíp oboje. Je to vždycky něco za něco. Smlouva tě v určitých věcech omezuje, ale pak ti třeba dává finanční svobodu, ale to je všechno o prioritách. O tomhle se dá mluvit do nekončna.

Hodně objíždíš různé srazy a meetingy. Na co rád vzpomínáš a co je super akce na kterou se těšíš?
Jasný, slack meetingů a fesťáčků už je fakt hromada a je super, že takhle potkáváme. Je spousta mezinárodních akcí, kde sejdou lajneři fakt ze všech koutů světa a to mě dost baví. Nejlepší jsou ty v horách třeba v Oberammergau a na Monte Pianě, ale takovej Urban Highline Festival v Polskym Lublinu je taky super, tam se zase chodí mezi barákama v centru města. Ale stejně mám nejradši ty naše český fesťáčky (Sobotka, Hejnice, Bišík,…), tam se vždycky sejde ta naše rodinka a samý sluníčkový lidi =D.  



Co je letos ještě za větší akce?
Ještě na podzim bude v Dolomitech velká highline akce na Monte Pianě a pak Girls only highline meeting v Ostrově a konec září je myslím meeting na Hradě Kost a to je taky super páč highliny z hradu jen tak nikdo nemá. 

Na Fesťáku něco je taky, ne? Budeš tam?
V Teplicích máme takovej fesťak ve fesťáku. Lajny tam jsou vždycky a běháme tam na rychlost a když je čas, tak i nějakou highline v Ádru natahujem. A pak shoppingujem, jak jinak =D. 

Kde slacklajnu trénuješ a s kým nejčastěji chodíš?
V Praze chodím nejčastěji do Stromajdy, tam je to velký a je tam relativně klid a prostor na dlouhý lajny. Na highline jezdím často do Ostrova a do Srbska, ale taky Ádr a Ráj jsou dost dobrý hřiště. Nejčastějc se paktuju s Lukym Černým, s tím i nejvíc jezdim lízt na skály a do hor. 

V BB máme skoro pět metrů, tak klidně někdy přijď :).
Už jsem párkrát byl a ta lajna dává =D.

Na Lezci se rozjel hustej flejm ohledně Anči a jejího "projektu" na lajně. Četls to? Má to smysl komentovat :)?
Něco málo jsem si přečetl, páč se u toho vždycky dost pobavim. Na lezci je to samej komik a odborník, takže zasahovat do toho nemá smysl. Ty lidi v těch diskuzích co nadávaj a mají blbý keci se v tom tak ztrácí, že komentujou i svoje komenty, a nebo se začnou hádat o věcech, který s článkem nemaj nic společnýho (viz. Ančin článek- někdo se tam začal hádat jestli je horší jezdit v Ráji na koni nebo na koloběžce, no naprostá demence). Ale to je taková klasika všech anonymních internetových diskuzí. A stejně to všechno končí u debaty o mágu. =D



Ty jsi s Ančou a dalšíma lidma byl na různejch expedicích, že jo? Kde jste byli a co na nich bylo spešl.
S Ančí, Peetem, Lukym a dalšíma jezdíme už delší čas všude možně, ale expedicí se zatím dala nazvat jen výprava na Island, která ovšem pro mě byla teda dost spešl =D. První highliny v lajnama nedotčené zemi byly fakt bomba a jelikož to byla první taková velká výprava, tak nás to dost naučilo, poučilo a otrkalo. Bylo tam dost mokro a byla to sranda. 

I jste natočili film. Fyrst. Dá se to někde stáhnout? Placeně nebo bez :)?
Jo jo, Fyrst to je náš hollywoodský trhák =D. Myslim že by to mělo být na vimeu ke stažení za tři pivka, nebo ke shlednutí za dvě. (3-4 dolary)

Filmík najdete ZDE

Jaké jsou pro tebe výzvy na slacklině? Běháš po ní naprosto bez problémů a dokonce umíš jako jeden z mála lidí na světě Supermana :) (Pošli mi link na video).
Heh, to není superman ale Luke Skywalker. Taková machrovinka kdy skočíš do odsedky podletíš lajnu a dopadneš nohama zpět na lajnu. Prostě musíš použít sílu =D. Jinak mám rád komplexnejší výzvy, jako lajny v horách na věže, kam se musí i lízt a jít daleko a tak.
 


Jak dlouho jsi to trénoval?
Podařilo se mi to skočit první den co jsem to zkoušel, ale asi po 50 pokusech. Ze začátku je to fakt matoucí a nemáš pojem o tom kde seš a čím se praštíš do lajny. 

Co slacklinění bez jištění. To je jasnej stejnej hazard jako solování při lezení. Láká tě to?  Má to vůbec smysl :)?
K tomu jsem se nijak nedostal, ale příjde mi to dost v pohodě oproti solování na skalách. My tu lajnu můžem vžycky čapnout a vzdát to, ale v tý stěně ten  krok zpět už prostě občas nedáš a musíš jen hore. Smysl to určitě má, ale ten to musí dávát hlavně tomu kdo to dělá, což moc lidí nechápe a maj blbý keci na věci o kterejch nemaj ani potuchu. Tohle je jiná hra, osobní záležitost do který nemá kdo co mluvit. 

Na co při dlouhém přechodu myslíš? Kam se vydají tvoje myšlenky a do jakého modu se dostaneš?
Nejlepší stav je když nemyslím na nic a na konci lajny zjistím, že si nepamatuju jak jsem tam došel, ale to se daří jen málo a většinou si několikrá za cestu uvědomíš to chození a to tě pak může shodit. Ale myšlenky jsou všemožný: svačina, holky, jestli jsem navázanej dobře, co si dám k večeři a tak =D.



Lukáš je hustej tricklajner. Trénuješ taky nějaký ty točky co on umí?
Dřiv jsem trénoval a porážel jsem i Lukyho, ale pak jsem se začal moc rakvit, dvě zlomeniny ve dvou letech. Highliny už mě lákali víc, abych mohl být lepší a lepší, tak jsem nemohl být furt zraněnej z triklajny, tak jsem s tím přestal a teď skáču jen tak zlehka pro radost a nezávodim. Už jsem v triklajnovým důchodu.

Umí Lukáš provaz...? Vlastně rožštěp...Nedovedu si to představit ani ne pevné zemi natož pak na popruhu, který se mele.
Super představa =D. Luky si ani nešáhne na špičky co já vím. Ten by se u toho přepůlil.

Dělal jsi dřív gymnastiku? Nebo chodil prostě do tělocvičny a trénoval?
Jako malej jsem dělal asi tři roky gymnastiku, to mi dalo nějakej základ stejně jako spousta dalších jinech sportů. Doplňkový sporty jsou potřeba a dost se hodí být všestranný a mít zmáklou velkou paletu pohybových vzorců, to se pak učíš raz dva. 

Jak dlouho ti trvalo než jsi přešel svojí první lajnu. Byl jsi talent hned od začátku nebo jsi musel pilovat.

První den se mi to podařilo, ale byli to hodiny. Nijak zvlášť mi to nešlo, až pak když jsem potkal kluky, co už tahali dlouhý lajny, tak jsem je rychle dohnal, ale to je tak vždycky, když ti někdo prošlape cestičku. Teď jsem v pozici, kdy jsem jeden z těch kdo prošlapávají a jde to pomalejc.

Máš nějaký triky fígle, který bys pustil do světa jak na krušné začátky?
Kromě poctivý dřiny o hlavě v pejru nic moc nemám.

Co první highlajna? Jak to šlo? Strach? Máš vlastně vůbec ještě strach na highlajnách?
Jsem byl podělanej jak nevim co. Bál jsem se i dlouho potom. Poprvý jsem byl na highlině v Srbsku na 27m “duhový křovíčko” a dokázal jsem se tak akorát postavit a metnout odsedku. A první jsem si přešel až za pár týdnů. 

A jak vysoko nejvíc si highlajnoval?
Tak 300m bych řekl, ale ono to není tak moc o výšce, jako o té expozici. 

Vysoko nad zemí už začne hrát roli i další faktor a to vítr. Jak se s tím dá poprat? Dá se to vůbec :)?  
Když vítr není nějak brutální a je stálý, tak se v tom dá chodit, ale jasný že to ztěžuje. Pod lajnu se dají přitejpovat krátky kousky smyček, který jí trochu stabilizují, ale občas se musíš prostě prát. 

Nejnebezpečnější je asi nástup na highlajnu a pak její konec, ne? Kdy hrozí riziko, že při pádu bys to vzal o blížící se skálu. Stalo se ti na lajně někdy něco? Né že bych chtěl něco přivolat…

Nejdůležitější je správně ukotvit lajnu (dobrý nejty v dobrý skále, nebo solidní obhozy), když tohle poděláš tak to máš jasný. Jinak jakmile je lajna bezpečně natažená, tak ano, na začátku a konci se můžeš pěkně zhoupnout do skály.



Na o pojďme trochu na lezení. Kolik mu tedy opravdu týdně dáváš a jak moc často jsi v roce na skalách?
Přes zimu jsem zalezlej po škole na překližce, tak třikrát týdně. Jakmile je sezóna, tak jsem už skoro jen venku, ale je to boj o to jestli jdu natáhnout highlinu, nebo si jít pořádně zalézt. Páč když kotvíme lajnu, tak to chcem mít rychle a lezu většinou to nejlehčí co tam vede. Takže na skalách jsem každý víkend a o prázdninách ještě víc, ale nějaká sláva to s tím lezením zatím není. 

Co tě na lezení nejvíc baví? Řešíš obtížnost? Baví tě čísla?
Baví mě nejvíc písky a hory a hlavně lízt na věže a na místa, kam se jinak pěšky nedostaneš. Ve Verdonu je to pěkný, ale jakmile vylezeš nahoru a tam je silnice a autobus něvěřícně vyhlížejích turistů, tak to kazí ten zážitek. Tak kecal bych, kdybych říkal, že nekoukám na čísla. Je to dobrej způsob jak soupeřit sám se sebou a posouvat se. Samozřejmě klasa se dost liší místo od místa, ale přibližně víš jestli jsi teď lepší než dřív a nebo jestli jsi ještě větší bábovka teď. Francouzský 7a většinou vylezu, ale pomalu se snad dostávám na ty 7b. No žádnej zázrak. Ale na slacklinera to snad jde. Chtěl bych se dostat během těch dvou let na 7c a tam to tak nějak udržovat, tak abych se mohl dostat na co nejvíc míst. A na pískách to závisí na oblasti víc než na čemkoliv jiným. Ale obecně mě baví spáry a takový ty věci. 



Jaký máš lezecký ambice? Trénuješ?
Tak to 7c jak už jsem zmínil. Mám dost slabý prsty, takže musím začít trénovat i mimo stěnu, už mam i balknu…ve skříni =D. 

Pamatuješ si svojí první cestu na prvním? Kde a co to bylo?
Myslím že to bylo s Bimboškou na Rovišti a nejšpíš to byla nějaká pětka. Ale Bylo to super a pak už mě moc nebavilo být na druhým. 

A pocity? Vyplynulo z toho jednoznačně, že z tebe bude lezec :) ?
Mysím že nějaký zlomový moment uvědomění neproběhl  a prostě se mi to moc líbilo a propadal jsem tomu postupně. 

Kolik dní jsi v minulém roce strávil na skalách? 
Absolutně nevím, ale nebylo to málo.

A co u tebe vede? Bouldering nebo obtížnost?
Na boulder chodim dost zřítka. Lano mám o moc radši, ale taky to má něco do sebe. Asi jeden z faktorů proč jsem tak slabej. =D 

Tvoje představa o ideálním lezeckým / slacklinovém dnu :)?
Snídaně pod skálou, pěkná cesta na věž, rychle napnutá lajna. Pak pár dalších cest. Kamarádi a holka okolo. A hlavně…ten další den není pondělí! =D

Máš tréninkovýho parťáka? Nebo s kým nejčastěji jezdíš do skal?
Furt Luky

Je hodně mladých lidí co se do lezení pouští a je spousta nových lezeckých stěn. Co bys všem začínajícím bušičům doporučil?
No ať lezou a nebojí se padat. (já se furt bojim =D) 

Co jiná odvětví lezení? Hory, vícedélky, ledy, zima?
Hory a vícedélky jsou jasný. V zimě mám rád skialpy. Takže letos hodně Šamonice 



Lezecký vzory? (holka a kluk) A proč?
Jak jinak než Adámek. Thoe prostě totální marťan. No a pak mám moc rád Čedara Wrighta a Timmyho O’neilla. S těma je sranda.

Plány do budoucna? 
Být spokojenej = hory

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
Nějakýho pyskaře. Třeba Alešáka, nebo Hudyho 

No chtěl jsem na Dannyho nasypat ještě další pytel otázek, ale času máme všichni málo a hlavně mi mezitím zmizel do Francie. Tak ať to lajní a leze!
Měj se
Oliváč


Hodně fotek a především videí najdete na FB profilu

Tak se za to minulý pondělí tolik nehněvejte :) Taky bych se mohl zaplašit a vrátit zpět do své nory a nevystrkovat čenich. Taky vás mám rád :).

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama