Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

20.10.2014 10:07

Iva Vejmolová semifinalistka MS 2014

foto

Iva patří už dlouhodobě k top českým závoďákům a svojí famózní formici potvrdila semifinálem na Mistrovství světa. Jak se má, co dělá a všechno kolem lezení se dozvíte v následujícím pokecu.
Pohodlně se posaďte, usrkněte poslední lok dopolední kávy, pravou rukou myšku na stisk a ukazováček do rolovací pozice. Mít správné pohybové vzory je prostě základ a pro lezení nejvíc!
Tak jdeme na to :)

Jak jinak než:
Kolik ti je, kolik měříš a další míry :)?
Je mi 19 let, měřím 157 cm a vážím 53kg.

Odkud jsi? Kde momentálně bydlíš a co studuješ?
Pocházím z Kolína, ale 18 let žiju v Brně. Letos maturuji na Biskupském gymnáziu v Brně.

Rozhovor už s tebou dělala Simča na Lezci v roce 2010. To ti bylo patnáct let :)
Ještě stále tě trénuje taťka?

Nene, taťka už mě delší dobu netrénuje, v prvních letech na evropácích už jsem se začala trénovat sama.

Nech nakouknout pod tréninkovou poklici. Plánuješ rok? Jaké fáze a co konkrétně děláš?
Ano, je to něco přes rok, co spolupracuji s Tufim, takže rok je systematicky rozplánovaný. Bylo by to na dlouho všechno rozepisovat, ale střídá se klasicky objem v zimě se speciálním obdobím (blíží se závody a první skalkaření)-méně objemu a více intenzity, vylaďování formy-hodně odpočinku a kvalitní pokusy v připravených cestách, sklízení natrénovaného a nesmí chybět oddech. Letos jsem měla sezónu rozdělenou například na dvě části kvůli závodům. Od zimy do prádznin a od začátku prázdnin do konce sezóny. Není na tom nic tajného, vše se dá vyčíst v knížce u Tufiho, akorát je to v těžší formě. Myslím, že nedělám nic, co by nedělali i ostatní.

S kým nejčastěji trénuješ? V čem je lepší a v čem horší?
Hlavně trénuju sama a vždy se snažím podat lepší výsledek než minule, když se to dá objektivně zhodnotit. Sparingové při boulderingu se mění, teď nejčastější jsou to Kala s Kikuškou a Vojta Vrzba (pozn. Máma :)). Všichni jsou strašně silní a navzájem se motivujeme. A pak je samozřejmě u mých tréninků přítomen Aďoušek, ale každý si leze svoje, takže se nedá říct, že bychom spolu trénovali. Je pravda, že když je Aďouch hodně vyřízenej a dává si pak třeba moje těžká vymyšlená kolečka, tak je to sranda sledovat, že i pan mistr v nich musí zabrat :-D. A vymýšlíme si sem tam navzájem bouldery. A oba z toho máme strašnou radost, prostě nás to lezení baví :).

Tlačíš na svoje slabá místa? A která to jsou?
Nemyslím si, že bych se někdy rozhodla, že ode dneška budu trénovat jen tuto slabinu. Vždycky jsem trénovala všechno, ale od letošního roku jsem víc zabrala na místech, která byla nejhorší. A to například statická síla. Vždycky jsem byla dynamický typ a všechny kroky jsem pokud možno urvala tímto způsobem, ale v určitých chvílích to tak nešlo, tak jsem na tom zapracovala a už i něco vyfixuju staticky ;-).



Děláš kompenzační cvičení? Jóga, posilovna? Vyhýbají se ti zranění?

Minulý rok jsem cvičila jógu a chodila jsem plavat. Letos jsem cvičila na TRX. Zranění se mi bohužel nevyhýbají, ale v srpnu jsem natrefila na úžasnou paní doktorku fyzioterapeutku, která mě zachránila před odjezdem na MS. Pomáhá mi i dále a od té mám kompenzační cviky na míru, takže teď už snad půjdou zranění velkou oklikou! Kdyby měl někdo zájem: www.rehablife.cz

Umíš provaz? Rozštěp :)? Kolik uděláš shybů?
Ano, umím. Před 10 lety jsem chodila do aerobicu, kde nás trenérka slušně týrala, ale k něčemu to bylo a i teď jsem hodně ohebná, nezakrněla jsem, pravidelně se protahuji. Shybů tak 15. Ale nejsem velkým fandou shybů, moc mě to nebere.

Trénuješ i něco doma mimo stěnu?
Doma cvičím na TRX, občas jezdím na rotopedu, shybuju na hrazdě v objemovém období a hlavně strečink, strečink, strečink.

Nepatříš mezi nejvyšší lezkyně :). Určitě je to kolikrát dost boj, když vidíš, že daný místo se s vyšší výškou dá v pohodě přešáhnout. Už jsi si zvykla? Zaměřuješ se na dynamické pohyby při tréninku? Co nedosáhneš musíš skočit, ne? Nebo jak to řešíš :)?
Rozhodně jsem si nezvykla :-D. Myslím si, že malí lezci jsou strašně silní oproti vysokým lezcům. Jde to vidět na jejich pohybu a práci těla. Když je v cestě nějaká mikropřídrž, tak mi to nevadí, že to mám těžší, ale když tam žádná přídrž není a skokem to vyřešit nejde, tak mě to štve, protože často se mi stává, že nemám problém přímo v těžkých místech cesty, ale spíš v lehčích, kterých si vysocí lezci ani nevšimnou. Snažím se dělat vše pro to, abych silou přebyla chybějící centimetry-bouldering zásadně s dlouhými kroky tak, abych to měla úplně na maximum své výšky. Chce to být pořád silnější a silnější. Dost často je rozdíl ještě v tom, zda se dívá člověk jen na výšku nebo i na rozsah rozpětí. To je pak ještě horší.

Menší lezci zase mají menší (užší) prsty a tam, kde vyšší lezec dá sotva dva, tak menší vpálí třeba tři :). Stává se ti to? Nebo jsou cesty či bouldery, kde tvoje výška je naopak výhodou? Který např.?
Tak to si úplně nemyslím, že by to bylo pravidlem. Jak říká Aďouš, mám prý hezké tlusté, silné prsty :-D. Ale samozřejmě každá baba nacpe občas víc prstů do nějaké dírky než chlap. Asi bohužel nevím o žádné cestě, kde bych měla se svojí výškou výhodu oproti vysokým lezcům.

Co je to, co ti v lezení nejvíce jde?
Teď momentálně přemýšlení při onsightovém lezení. A charakter cest? Středně dlouhé cesty v převislém profilu se silovými kroky.

Jak moc se změnil poměr tvého času na skalách a na umělé stěně?
Myslím, že je to tak nějak furt stejné. Víc bohužel převažuje umělka.

Kolik dní to zatím bylo letos na skalách?
Cca 30.



Z jakých cest či zájezdů máš radost a jaká cesta či lezecký trip se ti vryl do paměti?

Já mám radost vždy ze všeho, hlavně že jsem někde venku a můžu nasávat energii, která je ukrytá uvnitř skal. Nejlepší byl náš letošní měsíční trip o letních prázdninách, nebyl jenom skalní, ale i tak byl nejlepší. Pro mě spousta nových míst, nových sympatických lidí a super zážitků.

Španělsko byl splněný sen, ne :)? Předpokládám, že splnilo očekávání. Mraky super skal, sektorů, cest...lidí. Grrr :( Bych tam jel hned, sakryš :)!
Ve Španělsku jsem vlastně ještě stále nebyla ;-) hamounění do deníčku v Baskicku až tak neproběhlo. A Baskům nemůžete říct, jsem poprvé ve Španělsku, to by vás ukamenovali :-D. Ale samozřejmě to tam bylo úžasné! Nejvíc se mi líbilo v jeskyni Baltzola-přesně můj styl.

Co jiné vysněné destinace? Kam jsi se podívala či kam se určitě chceš podívat?
V podstatě kde jsme letos s Aďouškem byli, tak tam jsem byla poprvé :-D.Vysněných destinací je hodně a Aďoušek strašně rád plní přání, takže věřím, že se do nich podívám.

Kterou oblast máš nejblíže od domova? Moravský Kras? Jezdíš tam často? Jak moc?
Nejblíž mám Stránskou skálu, kam už teda nejezdím, takže ano Kras. Letos jsem tam popravdě skoro nebyla, nebyl čas. Samá příprava na závody, pak zraněné koleno, pak jsme byli pryč, a pak zase závody. V příštích letech se to zlepší :).

Jaký projekt tam máš? Pustí ještě letos?
Nemám tam momentálně žádný projekt, kterému bych se věnovala.

Jakou cestu jsi naopak ještě nezkusila, ale určitě bys časem zkusit chtěla?
Nezkoušela jsem ještě Barikádu. Všichni mi říkají, že tam v jednom místě nedosáhnu, tak se do ní časem podívám, abych zjistila, jak to teda je :).

V Krase číhá spousta cest co ještě nemají od holek přelez. Motivuje tě něco takového?
Mně zatím motivují víc závody, ne, že bych studovala, co nemá ženský přelez, a tak že bych do toho naburácela, to zatím ne.

Co pískovcové lezení?
To přenechávám jiným. Nějaký výletík to ano, hezké cestičky na druhém, ale na tahaní momentálně nemám. Byla jsem jen 2x v Labáku. Takže bych se musela nejdřív pořádně vylézt.



Boulderuješ venku?
Vůbec ne.

A jak moc na umělé stěně? Jaký máš poměr lezení s lanem a boulderingu na umělé stěně?
Tento rok převažuje bouldrovka. Na brněnských stěnách nejsou žádné těžké cesty, které bych tam s lanem mohla lézt.

Co na tebe nejvíc funguje a co si myslíš, že bys obecně mohla doporučit ostatním?
Pro všechny holky určitě bouldering s chlapama, tak se nejvíc sílí.

Účastníš se závodů na obtížnost. Bouldery předpokládám vynecháváš kvůli výšce?
Vždycky pro mě byla prioritou obtížnost a boulderingové závody jen pro srandu či trénink. Letos už těch závodů bylo tolik, že jsem místo boulderingových závodů trénovala na obtížnost.

Zkusíš nějaké kolo ČP v boulderech příští rok?
Možná jo. Už nebudu moct na mládežnické závody, takže závodů bude pro mě o dost méně oproti předešlým letům. Tak se možná ukážu i na bouldrech.



Na obtížnosti si ale vedeš znamenitě! Na MČR jsi byla druhá a teď o víkendu jsi vyhrála MSR :)!
Kterých závodů si vážíš a jaká umístění byla fakt vydřená?

Nejvíc si vážím 23.místa z Mistrovství světa.

Letos jsi na SP byla v semifinále! Kolika Češkám se to vlastně povedlo?
Pro mě to bylo 1.semifinále vůbec a zrovna to vyšlo na Mistrovství světa.
V semifinále v posledních letech byly tuším:
(doufám, že jsem na někoho nezapomněla)
Nelča Kudrová v boulderingu 2012 SP Innsbruck
Peťa Růžičková v bouldeirngu 2011 SP Mnichov
Terka Svobodová v obtížnosti 2011 na SP v Kranji a na MS v Arcu


Musel to být super pocit. V Přelezech týdne jsi popsala, jak to šlo. Jak se na ten závod koukáš zpětně?
Obří zážitek a radost, která ještě stále přetrvává. Po dlouhé době se mi podařilo na závodech nechat vše, na co bylo natrénováno.



No nejde se nezmínit o tvém příteli :). Bulvár si to žádá :)
Simča v rozhovoru nahodila otázku:
"Prý mám občas dát i nějaké otázky na tělo. Takže, aby kluci věděli, kdo má šanci. Líbí se ti blonďáci, zrzkové nebo černovlasí kluci?
!

No a ty jsi odpověděla:
":D tak to jsi mě dostala? No zatím jsem se spíš zakoukala do tmavovlasých kluků :D, ale barva vlasů u mě nerozhoduje. Spíše společné zájmy, smysl pro humor, vzájemné doplňování a hlavně, abychom se měli rádi ne :D.
"

A ejhle...jaká náááhodička, že Adam není blonďák :)! Tak kdypak jste se dali dohromady?
Už to bude rok :).Láska na první pohled nebo si na tebe ten ouchyla někde počíhal :)? Nebo jsi ho lapila ty? Japak to bylo :)?



S Aďouškem se známe přes 10 let, ale tím, jak je furt někde pryč, tak jsme do styku nikdy vlastně nepřišli. Až jednou?:-D začala jsem chodit trénovat na půdu k Tufimu (tam jsou Aďouškovi nejtěžší tréninkové prásky) a už jsme se začali potkávat častěji. Pak mi přišla pozvánka na Vasil Vasil party, o pár dní později pozvánka do kina a už to bylo :).

Bejt holka, tak ti ho hrozně závidím :) Cestovat s Adamem je bájo a super zábava.
Tak to máš naprostou pravdu :).

Trénujete spolu? Radí ti? Aplikuje na tebe Patxiho trénink? Vy dva jste se teda hledali. Povedený páreček. Lezecký tandem a oba tlačí na pilu. Kam máte v nejbližší době společně namířeno?
Patxiho trénink na mě neaplikuje, protože ví, že bych se rozsypala :-D. Když ho o radu požádám, tak mi vždy rád poradí, stejně jako komukoliv jinému. Snažíme se, abychom spolu byli na trénincích, ale každý si valí svoje. Kolem Silvestra budeme běžkovat. A v únoru se podíváme na pár dní do Kanady :).

Pojďme ještě zpátky k Mistrovství světa...To byly nervy, co :)? Jak jsi to prožívala? V první řadě...euforie, spocené prsty. Ramon skoro v topu...Hodně v klidu před krokem, kde Adam spadl...
Když člověk vidí, jak někdo celý rok smrtelně dře a mluví jen o tom jednom, stát se konečně Mistrem světa tak to teda opravdu nervy byly. Po pravdě jsem si ani nepřipouštěla, že by to mělo dopadnout jinak, protože pak by byla asi na chvilku tichá domácnost :). A pak myslím to každý viděl, jak jsem to prožívala :-D. Slzám se prostě nešlo ubránit :). Bylo to krásný a nezapomenutelný.

Neskutečný! :) Nakoplo tě to do vlastního lezení?
Čoveče, mně přijde, že jsem nakopnutá tak nějak furt, takže u mě se s lezením nic nezměnilo.

Jaký byl Adama druhý den? Doublová Omeleta a navíc to ještě nikdo předtím nedokázal. Bolela ho hodně hlava :)?
Na to, jak se mu klikatila cesta k ránu z baru, tak po pár hodinách spánku byl v pohodě :). Má výdrž ;-).



Budeš objíždět dále světové poháry?

Pár jich ještě určitě vyzkouším, když to bude mít i nadále smysl, tak proč ne. Jsou to sice velké nervy, ale stojí to za to!

Jak moc reálný je se dostat do finále světového poháru?
Pfuu finále je v nedohlednu. Ale například Yuku Kobayashi jsem v jedné kvalifikaci na MS přelezla a pak byla ve finále, takže kdo ví, co přinese budoucnost.

Co kámošky ve škole říkají na to, že lezeš :)?
Nikdy jsem ve třídě nevykládala o výsledcích na domácím písečku. Až letos po Mistrovství světa mi celá třída zničehonic začala tleskat, tak to bylo moc hezký. A začali se na mě spolužáci dívat trochu jinak.

A co kluci na to? Trošku možná pro ně frustrující, že jsi tak dobrá, ne? :)
Jo, kluci spolužáci ze mě mají strach, ale moc nevím proč, prát se neumím :).

Přitáhla jsi někoho nového, perspektivního k lezení?
Sestřičku, od letoška jí to pořádně chytlo. Letos se na svém prvním Mistrovství ČR mládeže umístila na 13.místě, což je úplně stejný výsledek, jakého jsem dosáhla já na svém prvním Mistrovství ČR mládeže. Takže kdo ví, možná v Brně roste moje nástupkyně :).

Co bys doporučila začínajícím lezcům?
Hlavně mít radost z pohybu, nalézt co nejvíc metrů a k tréninku přejít až po několika letech. Ať se člověk hned nezničí, sotva co začne lézt.

Kdo jsou tvé lezecké vzory? Zahraniční a naše?
Nemám žádné lezecké vzory. Obdivuji Jain Kim, protože by to natřela i borcům.

Koho bys doporučila na některý příští rozhovor?
Martin Jech-velmi ambiciózní a rychle se zlepšující mladík, brněnské duo K+K (Kala + Kikuška).

Držím palce na další závody, cesty na skalách a vůbec ať se ti v životě daří :). Je jasný, že o tobě ještě uslyšíme! :)
Oliváč


Profil na FB
Deníček na Lezci

No a kdepak se nám všechny rozhovory hromadí? Víte...? Jasně, že víte! A hnedle vedle se hromadí pak další pravidelné reporty. Obzvlášť mě teda bavily včerejší Hudební tipy. Velkoparádní je prostě poslední klip :). Hudební tipy pro vás připravuje Jan a osobně ho můžete potkat v BBshopu, protože je to on, kdo shop tlačí dopředu a hraje na hrotu.
No a nový Bébeso se blíží...Se těšííím :) Těšíte se taky? Podpoříte nás? Díky všem i za vysílání pozitivní energie :)
Mějte se prďácky a brzy dovi vy bando jedna!

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama