Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

20.04.2015 10:59

Štěpán Nosek

foto

Lezení je závislost a dnes vám, moc rád představím jednoho pacienta, který se už z něho nějaký ten rok léčí :). Štěpán Nosek je aktivní lezec, který leze jak jen to jde taky mu to jde :). 
Tak jdeme na to :)

Kolik ti je, výška, váha, bicák?  
34 (čerstvě :) ), 175 cm, makám na něm ;)

Odkud jsi a kde momentálně žiješ?
Jsem rodilej "Pražák", Prahu mám rád se vším všudy, takže tu kořeny zapouštím svědomitě.

Jakou školu máš za sebou?
Strojárnu na ČVUT.

Máš přezdívku Kokeš. Jak vznikla? Vlastně vůbec netuším :)
Prakticky hned, jak jsem vstoupil do horolezeckého oddílu HOSHOPO, teda po prvním lezení na skalách, na Mařence a Srbsku. Byl jsem z toho úplně vykulenej, když jsem lez na druhym, a měl se držet "ničeho" a stát na "ničem". Místo "ty vole", nebo jinejch peprnějších výrazů, jsem tehdá používal, díky bratrům Slovákům, "ty kokšo". Předsedu to samozřejmě hned zaujalo, a tak bylo o přezdívku postaráno...:)

Předpokládám, že pracuješ :) Co konkrétně? 
Snažím se dělat vědu na Ústavu Termomechaniky, AV ČR. Náš tým se zabývá modelováním proudění a rozptylu škodlivin ve vnějším prostředí (městské zástavby, krajiny, apod.) v aerodynamickém tunelu. Je to vlastně problematika turbulentního proudění. Ale děláme taky trochu něco i z té termomechaniky. :)

A na jakém projektu momentálně pracuješ? 
Jestli myslíš v práci :), tak teď jsme skončili projekt zabývající se vlivem změny topografie uhelného dolu (dle plánované těžby v budoucnu) v Tušimicích na šíření prašnosti do okolních obydlených oblastí. Tento rok jsme začali s pokračováním předchozího projektu, který se zabýval vlivem vírových struktur v turbulentním proudění na rozptylu škodlivin v tzv. uličních kaňonech.

A spatří to světlo světa :)?
Musí, jináč nedostaneme další granty, který nás vlastně živí.



Jsi ze sportovní rodiny? Lezou vaši? Máš sourozence?
Ne, spíš z "intoušský" :) Táta prý byl párkrát se svým bratrancem na písku (60. léta), který prý hodně lez. Mám o 5 let staršího bráchu, ale ten snahy o vážnější sportování nijak nikdy nerozvíjel.

Jaký sporty jsi před lezením dělal anebo jaký jedeš ještě teď?

Dělal jsem od 13ti do 19ti softball, a pak jsem se k němu ještě vrátil na vejšce, kde se to tolik už nežralo.

S kým, kde a kdy jsi lezení poprvé zkusil? 
Když jsme s kamarádem z lavičky zjistili, že už si moc nezahrajem, dostal geniální nápad: zkusit lezení. Ale nějak ho to nechytlo, páč po první schůzce oddílu HOSOHOPO, mě v tom nechal ve štychu, a tak mé první lezení bylo s předsedou Yettim na Mařence (1999). Hned mě tam vytáh na vícedélku, a když jsem se měl odlepit od štandu v půlce stěny a viděl jen před sebou jen to lano a tu šluchtu pod sebou, tak jsem si v duchu říkal, že lezení nebude nic pro mě :).

Na jaký obtížnosti jsi začínal a jak dlouho trvalo, než sis uvědomil, že lezení je nejvíc?
Tak s pětkama jsem měl na začátku na Srbáčí dost co dělat, a když jsme dali šestku, tak jsme to slavili. Sedma byla "unreal". Ale když jsme začali pravidelně jezdit o víkendech, tak se to zlepšovalo. Že lezení je nejvíc jsem si uvědomil při svém prvním lezení v horách.

V horách? Kde, kdy a s kým? 
Nejdřív (2000-2001) mě ved "za ručičku" náš předseda, Yetti. To byla fakt škola, občas jsem měl dost nahnáno. Pak jsme se s kámošema z oddílu (Kuba Lavrenčík, Ondra Černý, Honza Soucha) začali osmělovat a šli do toho sami. "Nejvážnější věci" (v Tatrách a Alpách) jsem pak podnikal s Janem Kianičkou (2005-6).  

Plánuješ se tam vrátit? 
Určitě, má to úplně jiný rozměry. Kvůli horám jsem vlastně začal lízt.



Jak vypadal tedy tvůj první rok lezení a pak druhý..třetí atd :)
První rok jsem obléhal oblasti okolo Prahy (Srbáč, Roviště), ale v létě jsem byl s oddílem poprvé na písku, v Příhrazech, a byl jsem chycenej. Písky a hory se na další léta (do 2005) staly středobodem mého lezení. Zimu jsem nějak přetrpěl a už se těšil na léto, na "Pieščianik" :). Pár let to šlo, člověk si moh vybírat, a přitom se nezrakvit. Ale když chtěl posouvat laťku, tak to šlo blbě (buď to neměl psychicky, fyzicky, nebo obojí :(). To samý v horách: máš blbý počasí a můžeš se max. koukat smutně ze stanu, nebo okna "refůdžka". No, ale pak jsem viděl video se Sharmou jak leze Realizaci. Jsem si to pouštěl pořád do kola, jak jsem byl z toho mimo. Vyrazil v roce 2006 s Kubou Lavrenčíkem a Jardou Petečelem do Tarnu, a byl znovu chycenej, tentokrát do sportovního lezení :).

Prokousal jsi se do desítek. Jaká cesta k tomu vedla?
Od toho roku 2006 jsem začal víc trénovat, ne jenom "dát si pár shybíků na hrazdě". Začal jsem víc chodit na umělku, hlavně bouldrovat, někdy i 4x v týdnu a pak šup o víkendu na skály. Hlavně byli vždycky dobrý lidi kolem: Jarda Petečel, Olin, Dědek. Pak jsme se daly dohromady s Market, která je stejnej pacoš do lezení, a měl jsem už jistýho parťáka prakticky na každej víkend.

Jak často jsi na skalách?
Cca 70 % víkendů v roce, jestli to není blbost...:) 

Hodně působíš v Juře, ale vyrážíš i do Španělska. Která oblast je pro tebe nej?
Určitě Jura, má prostě všechno, co si sportovní lezec může přát (a co teprve ty altány :)). Ze Špáňa znám jen Katalánsko, ale nej je určtě dvojice Margalef-Siurana. Jsou od sebe kousek a každá nabízí úplně jiný druh lezení. No, a ještě mě dostalo Ceuseu, to má fakt grády :).

Do jakých pumelenic v Juře už jsi nakouknul?  Máš v plánu kosit desetmíny a sem tam mrsknout desítku anebo se desítkám a víc pověnovat více?
I když jezdim hodně do Jury, je pro mě stále krutá. Někdy mě vyškolí i devítka, a to pak nějaké "nakoukávání" hnedka přejde. Ale někdy se vyplatí, když je člověk trochu drzej. Např. jsem jednou vlez do Planu B (10), ale čistá nula. Hned za rohem je ale Linie 1 (10/10+), a ta už šla trochu líp. Tento rok se bude opět odehrávat podle toho "co na to Ríša", takže budu rád, když padne nějaká ta 10-ka. Ale co si budu nalhávat, 10kám se taky budu chtít věnovat :).



Cesty si dokonale pamatuješ :), že jo? Dokázal by jsi pospat kroky první desetmínusy anebo první desiny? 
Tak to Tě asi zklamu, to si fakt už nepamatuju, neboť obě cesty byly dosti dlouhé, takže i kdybych je vylez nedávno, tak bych asi dost mlžil. Ale pokus dobrej :).
:)

Děláš chyby stylu " ajééé já zapomněl na tuhle lištu..." Anebo "sakra dyť tady je noha..." :)?

No, jasně! Výmluva přeci nějaká musí bejt! :)

Jak moc velkou částí tvého života zabírá lezení? 
S Market oba lezením dost žijem, takže značnou.

Už jsi taky fotřík a lezecký život se krapet mění. Jak moc tě prcek lezecky zatím ovlivnil?
Je jasný, že objem i intenzita v lezení šly trochu dolů, ale naštěstí v životě platí "všechno má své +". S Ríšou teď poznávám život jinak, řek bych kvalitněji :)

Kolik malému vlastně je?
Koncem května mu budou 2.

Markéta je betonová :). Vy s malým už lítáte po skalách od kolika let?
Jo, to je vlastně věc, kterou nechápu. Já furt jedu doma lištu a cvičím, Market nula, ale když leze, tak vlastně líp než já! Ríšovi jsme to naznačili jasně: ve 3. týdnu byl s náma na Rovišti, od 4. už pravidelně v Juře. V 5. měsíci už se smažil na sluníčku v Margalefu :).

Období malého ležáka a křiklouna máte už za sebou. Jak to vidíš dál? A co vůbec Ten tvor co ho máte doma na čtyřech nohách? Žije ještě? Asi čuměl na mimčo, co?
Bylo by super, kdyby ho lezení bavilo. A když ne, tak prd se stane :) A jestli máš na mysli našeho "kardiaka", tak tomu táhne už na 15. rok! Ríšu bere v pohodě, teda, když ho zrovna Ríša netahá za všechny možný části těla.



Plánujete dalšího prcka?
Market prej ne :)

Už tady bylo iks rozhovorů s holkama co jedou kudlu a zároveň kojí :). Koukneme na to z opačné strany :). Jak to zvládáš ty? Dá se dobře lézt a zvládat rodinka? 
Jde to hůř, ale jde to. První tři měsíce byly ale peklo, páč nám v noci moc nespal. Postupně jsme to s Market vyladili a díky tomu, že jezdíme společně na skály, tak je to fifty-fifty a máme oba z obojího (z lezení i z Ríši) :)

V čem jsou největší omezení a co je naopak super radost :)?
Že si musíš dávat pořád pozor. Na dítěti je asi nejlepší to, že na něm vidíš, jak není, ještě "zkažený". Co na srdci, to na jazyku :). Ale to asi člověk pochopí, až když to dítě má.

Markéta je navíc taky lezkyně co tlačí na pilu a musíte si tedy vzájemně vyjít vstříc. Jak to zvládáte?
I když se mnou asi nebude souhlasit, tak si myslim, že to zvládáme hodně dobře :).

Co ti v lezení nejvíc sedí? Budou to asi lišty, ne? 
Jj, ale posledním dobou mi přijde, že jsem je nějak zanedbal...

Točíš pražské stěny. Jaký cesty kde lezeš a trénuješ systematicky?
Jedu alespoň systém, že přes zimu lano i boulder vyrovnaně, v létě pak chodím hlavně na bouldrovku. S lanem nejraději na Smíchoff, kde se snažím "prokousávat" i těžšími cestami (10- až 10). BigWall spíš pro zpestření, protože ta dýlka je fakt nelidská.

Jak probíhá měsíc když nejezdíš na skály?
Takový měsíc je zpravidla zimním, a to se snažim navštívit stěnu s lanem nebo bouldrovkou.



Jak naopak když už je super počasí na lezení venku? Jaký máš rytmus?
Jakmile to aspoň trochu jde, snažíme se vyrazit.

Co je pro tebe top lezecký den a jaká je ideál podmínka?
Poslední dobou nejen z vylezeného projektu, nebo těžkého OS, ale i z pokusů, kde jsem nechal vše... :) Na lano mám raději nižší teploty, ale pod 5°C maximálně bouldering.

Máš ambice na vyšší stupně? Co pro tebe znamenají čísla na skalách? Motivují tě těžký věci?
Jasně, že mám svůj lezecký vysněný cíl! ? Čísla jsou podle mě subjektivní záležitost, ale snažím se je brát jako vodítko (naštěstí jsou "etalony" :)). Bez těžkých věcí by mě to asi tolik nebavilo, je to koření lezení, potřebuju výzvu.

Máš představu o tomto roce? Kde všude už jsi byl a kam se plánuješ ještě podívat?
V březnu jsme teď byli týden v Siuraně a 2 týdny Margalefu. Cítil jsem formu, ale nějak se mi ji nepodařilo využít :) Jelikož mám dovolenou 5 týdnů a na podzim bychom rádi opět do Špáňa, tak přes léto max. Jura o víkendech, možná prodloužený víkend Fontáč teď v květnu, protože to se musí :).

A co loňský rok? Kolik dní v roce 2014 jsi byl aktivně na skalách a kde to bylo nejvíc super?
Ještě, že si vedu svůj tréninkový deníček :) Dle něho jsem to spočítal na přesných 107 dní. Nejvíc mi to přišlo ve Fontáči. Takhle jsem si nezalez ani nepamatuju.

A bouldering?
Bez boulderingu se moc posouvat nejde, takže na něj taky došlo. Venku mě to rozhodně baví víc než na umělce, ale oproti lanu to beru jako doplněk. Je to hravý, snadněji posouváš své maximu, ale lano toho nabídne prostě víc: nejen boudlering, ale i tu vytrvalost a expozici. Fontáč je snad zatím jediná bouldrová oblast, která výše uvedené u lana stopro vyrovná, i když jsem tam byl zatím jen 2x. U nás jsem byl nejčastěji na Petráči.



Jak probíhá tvoje momentální lezení? Trénuješ? Lezeš na skalách? 
Já netrénovat, tak jsem úplně v pr... Ale, zde bych podotkl, že pod pojmem "trénink" chápe každý něco jiného. Pro mě to už je jakákoliv jiná aktivita (visy na lištách, kampus, fitko), než "čisté" lezení. No, a pak ještě záleží na tom objemu a intenzitě. V porovnání např. s některými "našimi mlaďochy" (např. Binter, Jech) jsem rekreační lezec :) 

Lezeš pouze anebo do toho i jinak bušíš? Visy, shyby, campus, posilovna? 
Min. 2x do týdne se snažím ráno před odchodem do práce dát aspoň půl hoďky visy a shyby na lištách, v přestávkách do toho jedu kliky, sedlehy, činky. Je to sice půl hoďka, ale je intenzivní a dává mi hodně. Dřív se mi moc ráno nechtělo stávat, teď to je s Ríšou paradoxně jednodušší :) A největší posun jsem zaznamenal, když jsem (před 3 lety) začal chodit do fitka. Předtím to bylo pro mě tabu, ale jak se ukázalo, o to víc jsem ho asi potřeboval. Výsledek byl hned na světě - mé prví 8b :) To bylo ale víc času, teď jsem rád, když 2x v týdnu zajdu k večeru po práci na stěnu.

Pojedete s prckem k moři :)?
Max. u Tarragony, když budem v Siuraně :)

Rozebíráš to co jíš? Řešíš víc jídlo?
Jasně, nejen kvůli lezení, ale tak vůbec, aby člověk žil trochu zdravě. V tom je to lezení taky dobrý, pomáhá Ti vlastně hlídat váhu :) Ale je to v mezích "od všeho trochu". Takže i nějaký ty "nezdravý věci" si dám rád.



Strečuješ? Uděláš provaz?
Dřív jsem hlavně po lezení strečoval, ale teď jsem rád, že využiju ten čas k lezení. Provaz možná smotám :).

Co zranění? Jdou kolem tebe obloukem anebo už jsi si něčím prošel? Co byla hlavní příčina anebo jaktože se ti vyhýbají? 
Bohužel jo. Před třemi lety se mi podařilo, ani nevim jak, natrhnout postranní vaz u MCP kloubu, na ukazováčku. Vypadalo to, že už půjdu pod kudlu, ale nějak to už srostlo. Sice tam mám bambuli a hůř se to ohýbá, ale 8bčka s tím lézt jdou :)

Co písky? Jak jsi na tom s morálem? A jakých cest si vážíš? 
Dřív to bylo nej, a občas jsem si to užíval (viz výše). Teď už lezu hlavně "srabácký" sportovky :) Ale třeba se k tomu vrátím, má to něco do sebe.



Prášíš tím bílým pokladem, který rozděluje lezce?
I když mě za to v oddíle asi ukamenujou, tak prášim všude, kde je to "dovolený".

Co tě při lezení namotivuje? Podle čeho si vybíráš cestu / boulder?
S motivací nemám problém, jakmile je to pro mě výzva (cesta blízko mého PP nebo OS maxima). Hlavně, aby to nebyl humus, nebo lámavka.



Zkus popsat tvoje pocity na skalách během lezení. Jak prožíváš proces, kdy boulder / cesta je na lopatě, ale pořád se čistý přelez nedaří. 
Jsem spíš "nervóza". Ale když pak do toho vlezu, a mám dělat kroky na svém maximu, tak už nad něčím nepřemejšlím (ono to naštěstí ani nejde :)). No, a když je to na lopatě a pořád ne a ne přelez, tak jdu od toho a musím se vrátit později, s "jinou hlavou". 

Umíš si ve skalách zařvat :)?
Dřív jsem to občas dělal, teď by mi to v mém podání přišlo k smíchu :)

Co je pro tebe nejlepší den? 
Samozřejmě, že když se zadaří přelézt nějaký ten svůj projektík. Je to fakt droga, a kvůli ní (podle mě) tenhle sport děláme :).

Máš nějaký vysněný lezecký sen?
Jasně, vylézt 9a! :)



Máš nějaký horský plány? Výzvy? 
Když už nebude starcovo tělo zvládat sportovky, je to skvělá náhrada (Kulda je jenom jeden :) ).

Co bys doporučil začínajícím lezcům?
Lézt hlavně na skalách, umělku jako "občasný" doplněk.

Nebo lezcům co už lezou déle a chtěli by se zlepšit?
Zkusit jakoukoliv takovou změnu, při kterém tělo dostane šok a nakopne se.

V čem vidíš hlavní chyby lezců kolem sebe? A co je naopak tvoje slabina? Máš vůbec nějakou :)?
Jéé, tak to by ses zeptal toho pravýho! :) Já sám mám se sebou tolik problémů... Ale pokud něco doporučit, tak si přečíst od MacLeoda "9 of 10 climbers make the same mistakes".  A moje největší slabina? Netrpělivost :(

Kdo je tvůj vzor (kluk, holka, zahraničí a ČR)?
Gullich, McColl, MacLeod, Mráza, Stránící, Majzlíci, a samozřejmě, že Áda!

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
Jardu Petečela

Díky za rozhovor! 
Oliváč


Deníček na Lezci

Štafeta asi nebude :))). AAAA to se dalo tušit :). Je jasný, že je to moře práce a nikomu se do toho moc nechce...No co se dá dělat. Pojedu to tedy ve stejném duchu a třeba se postupně najde někdo další, kdo hodí zopár otázek na někoho jiného. Seznam adeptů na pokec je předlouhý a to je dobře...Jen ten ČAS!!!

Připomínám, že pod taktovkou Bébesa se brzo pojede 3.kolo Rock Point český pohár v boulderingu a závod pro děti Boulder Bambini. Asi to do vás budu teď pořád hustit, tak buďte shovívavý :). Je to jedno z dítek a člověk má prostě vždycky radost když něco roste :) 




 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama