Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

13.07.2015 09:23

Martin Spilka

foto

Představovat Spilkina je sice zbytečný, ale do lezení přichází pořád nový a nový lidi, tak opakování není nikdy dost :). Martin dlouhodobě patří k našim top boulderistům, ale i na laně mu to jde výborně a cenné skalpy se mu houpou v deníčku. Má natrénováno a leze mu to skvěle. Navíc odfrčel na měsíc do Afriky a pak si dá roční trip po Evropě s rodinkou. No může být něco víc? :) Pro lezeckou duši těžko.





Tak se rozjedeme klasikou na začátek :)

Kolik ti je, výška, váha, bicák?  
71,34,37 …pořadí neodpovídá :) Jinak s tím bicákem to chápu, jakože druhotný pohlavní znak, ale nebylo by zajímavější se lezců ptát na předloktí.. to by mne zajímalo teda víc. I když kolik máš vlastně Ty přes bicák?

Já bicák nemám, takže ho nemůžu změřit :). A nějak ti utekla výška, ale tuším, že je to kolem 186 cm, ne?

Odkud jsi a kde momentálně žiješ?
Příbram, Praha, a snad teď na čas budu bez bydliště.

Čím jsi chtěl být jako malej a jak moc se dětská představa střetla s realitou :)?
Já chtěl být vždycky truhlář a tím jsem se taky stal. Jenže pak jsem to protáhl na vejšku a vlastní truhlárna už je v nedohlednu. Tak ale aspoň mám zatím všechny prsty.

Jaký sporty jsi před lezením dělal anebo jaký jedeš ještě teď?
Plavání, atletika, gymnastika v sokole a pak od všeho něco. Ale jen do doby, než jsem objevil naplno lezení. Kolega v práci na to má názor, že lezení je pro kluky a kdo u toho zůstane, tak prostě nějak zastydl. Chápeš to Jíro, prý jsme zastydlí puberťáci… no a ono vlastně jo.



Jsi ze sportovní rodiny? Lezou vaši?
Táťka lezl po horách a já jsem pyšný, že se mnou začal i po skalách. Ostatní to nechytlo, i když Medúzák má občas záchvěvy (starší brácha Štěpán). Jinak jasný, sportuje celá rodina… požitkovým způsobem.

A jak to, že tebe to chytlo?
Já si v tom správném věku 16ti let myslel, že na to poletí holky. A zatím nic moc, ale dávám tomu ještě šanci!

Kdy a kde nastal ten první moment, že jsi zjistil, že je to ono?
No tak to si vážně nepamatuji. Já bych řekl, že mne spíš nikdy nenapadlo, že bych to měl přestat dělat.

Začínal jsi v lezečkách? Spousta lidí dřív drandilo na kopačkách s uříznutýma špuntama...
Jasný, po prvním protažení na Rovišti mi bylo řečeno, že si mám koupit kopačky, tak jsem si je koupil. Lezačky přišly až za 2 roky. To byla pak euforie, jak to hezky stojí.

A chtěl jsi spíš lézt v horách nebo na skalkách?
Když jsem byl ještě špunt, tak jsme doma objevili zub nad futrem a já jediný na tom dokázal udělat shyb. A doma to zhodnotili slovy: Hmm to by z tebe mohl být horolezec, ale ty, ty bys v těch horách zmrznul, co? Takže lézt v horách mne nikdy nenapadlo, protože nechci zmrznout!



Jak vypadal tedy tvůj první rok lezení a pak druhý..třetí atd :)
Já si pamatuji, že na umělku jsem se dostal až tak po 5ti letech. Předtím jsem lezl občas na Jihu v Radošovicích a občas na Rovišti. Pak jsem v Praze začal chodit do VŠAKu a podíval se i jinam.

Patříš spíš mezi boulderisty, ale s lanem lezeš samozřejmě taky. Kdy jsi s boulderingem začal a co je pro tebe větší zábava?
Když jste otevřeli BB, tak jsem zjistil, že tu vytrvalost, kterou nemám, na bouldrech zas tak moc nepotřebuji a že mi to i celkem jde. Z podprůměrného lezce jsem rázem stal průměrným boulderistou. Navíc na umělce je to mnohem větší zábava a většinou nikoho nepotřebuješ shánět. Ale lano venku je stejně nejvíc! Jen je to náročnější na všechno a ze všeho nejvíc na čas.

Ono ale škatulkování na boulderisty a neboulderisty je docela vtipný. Přijde mi, že většina lezeckého národa vnímá boulderisty za vyhraněný a dost se pak diví, když se boulderista naváže na lano a leze bomby. Platí to o skalách a i o závodech. Přímá úměra právě spíš platí v tom, že když lezu bomby na boulderech, tak pak lezu bomby i na laně. Obráceně je to právě většinou problém. Co myslíš?
Co já vím :) Mně zase přijde, že když ti jde královská disciplína, tak nepotřebuješ se zabývat bouldrovou přípravkou :) No prostě buď jsi silový typ a jdou ti bouldrové cesty a boudery, anebo vytrvalostní typ a pak ti jdou ty dlouhé. No a nebo to neflákáš a jde ti obojí!

Když ti nakouknu do deníku, tak vidím 8b+ a 8B. Je jasný, že na skalách s lanem máš na 8c - 8c+ a proč si ještě něco takového nezapsal :)?
Haha.. no protože jsem nic nevylezl. Na 8B nepotřebuješ tolik času a odhodlání… a štěstí… a umět lézt …a mít obětavého parťáka… a vůbec hlavní důvod je, že lezitelná 8B jsou na dojezd od Prahy. 8c+ už se hůř hledá. Mám přelezený 3 8c+ka s jedním odsedem, takže teoreticky by to šlo, kdyby tomu člověk něco obětoval.



Jako lezec jsi dost všestranej a především lištu a zámek máš tedy krutou. Kdes to sehnal :)?
Sebral jsem jí na Jihočeské žule, dopiloval na Petráči… a zapomněl na soudobých bouldrovkách. Alé já jí ještě někde najdu! A vypadá to, že v BBčku to zase půjde :)

Na čem konkrétně visíš a jaké série jedeš?
Už od podzimu jsem nedělal vůbec nic. Předtím jen shyby na balkně, ale nepodchytil jsem kompenzační cvičení, tak to vždy odnesly lokty, nebo ramena. Teď jsem začal zkoušet kampus.

Ty jsi si doma i teď postavil kampus, co :)? Deníček už se těší :).
To jo… vymyslel jsem si super extra speciální konstrukci demontovatelného kampusu. Hrozně jednoduchý, montáž na 10 vteřin, bytelný a nezabere to téměř žádný prostor. Navíc po demontáži zůstane víceúčelová hrazda.  Bych řekl, že by to bylo skoro na patent :) Už jen na tom začít pořádně cvičit.  



Vypadá to super a s největší pravděpodobností ti to seberu a zpatentuju sám :)!

Strečuješ? Uděláš provaz?
Málo, vůbec. Ale začal jsem cvičit s TRX. Naučil se, snad správně, pár cviků jako kompenzaci na rovnání zad a ramen a to by měli vyučovat v každém lezecké kurzu. Bez toho je jen otázka času, kdy něco deformací z jednostranného zatížení povolí.

Kde nejčastěji trénuješ na stěně a s kým?
Sám v BB, sám na BW a sám doma… i když doma se na mne začínají vrhat klukánci, a to už není žádná sranda!

Není pak divu, že oblasti jako Petrohrad, Roviště, Jura ti musí sedět.
Tu Juru jsi tam napsal schválně, viď! Prostě desítky jdou skoro všude, ale těžší už jen to, co mi hodně sedí. Krátké po lištách. A v Juře jsem takovou při mých letních svátečních výjezdech neobjevil. Jedno to zkrokované 8c+ v Juře je, ale byl jsem tam naposled na podzim. A navíc jsem si v tom zk… prst v jednoprdě.

To je pravěkej mýtus, že v Juře jsou dírky :)! Většina klíčových boulderů v cestách je právě po lištách. Ony i ty dírky tam prostě musíš zamknout...Prostě ty díry co vypadají jako díry jsou jasný lišty :).
Jo jo.. tu půlčlánkovou jednoprstovku jsem taky musel zamknout, nad hlavou a na spoďák :D

Kolikrát jsi byl letos na Rovišti :)?
Asi třikrát ;)



Tam máš teda jako jediný přelez nejtěžší cesty Tritium 8b+ plus nahozenej projekt, o kterém Adam řekl 8c+, a když se to natáhne z Tritia, tak to bude atakovat 9a - 9a+. Hustý :) Ale dost specifický, ne?
O čem projekt je?

Tritium možná bude 8c. Ten projekt jsem vzdal, protože bych musel objevit parťáka, co by tam se mnou jezdil 3x týdně a znovu hodně natrénovat, a to co je projekt pro Adámka, je neuvěřitelný. Cca 4 8A bouldery za sebou a pak ještě 10ka a to vše bez jediného odpočinku. Sharma v té jeho novince měl 5x 8A a odpočinek a dal to za 9b/+ :D

Co jiné cesty nad 8c? Co jsi kde zkoušel?
Krom výše zmíněného ještě Barracudu na Kaitru a to by asi mohlo jít nejsnáze. Tam bych se po Rocklands rád podíval :)

V boulderech jsi se probil zatím na 8B. Co ty další stupně a mezistupně? Zkoušel jsi už i něco těžšího?
Nezkoušel a už je to pár let zpátky, co jsem zvládal 8B. Teď mám tak na 8A. Ještě nějaké 8B bych ale rád dobyl, až zase aktivuji prsty.

8C je strašidelný číslo...:) Pro normálního lezce je to dost nepochopitelný přelez. Ono už to 8B je strašná darda...
Přesně tak, ale v bouldrech to hodně lítá podle toho, co Ti sedí.

Jak moc je pro tebe obtížnost důležitá?
Nejvíc. Už jsem totálně lapený na čísla. Buď lezu čísla, a nebo si užívám lehké hezké. To mne ale moc neuspokojí. Jen tak na tu chvíli, co to lezu. A vůbec nejhorší je lézt cesty, které mají malé číslo a ono mi to nejde. To je pak dobrá škola vymýšlení výmluv. Je hrozný jak si pořád musím dokazovat, že ještě na něco mám. Člověk by řekl, že dostane rozum a s věkem se to zlepší, ale vůbec. Prostě jsem zastydl!

Stresujou tě čísla na skalách :)?
Stresuje mne, kolik jsi mi tu napsal otázek a že se musím jít balit. Zítra letím do Rocklands. Chuchůů!! Ty jsi hrozný spisovatel. Prej mi to zabere maximálně hoďku.
Hehe :) Koukej datlovat.

Musím na tebe prásknout tvůj skvělý záměr, který je dalo by se říct snem většiny lezců...
Máš připravený karavan, rodinku a na delší dobu (rok?) zmizíš z Prahy a budete cestovat po různých (nejen) lezeckých oblastech. To zní skvěle! Kdy vyrazíte?

V srpenci. Víš, jak to je, buď nemáš čas, nebo nemáš prachy, nebo jsi nemocný, nebo jsi sám, nebo tví blízcí nemají čas, nebo nemají prachy a nebo nikdo nemá nic. Takže mě se to nějak všechno podařilo utřást tak, že by všichni mohli mít všechno, plus mínus :), a tak není na co čekat. Tradááá



Ještě si předtím odskočíš do Afriky do Rocklands na měsíc...:) S kým se tam potkáš a máš nastudovanýho průvodce :)?
Vůbec nic jsem nestudoval, ale doufám, že tam motivace bude ze všech jen cákat a mne taky pocáká. To bude můj nejdelší lezecký zájezd v životě!

Tam by nějaká darda padnout mohlo...
Jestli je darda 8A popř. 8A+, tak by mohlo :)

Každopádně celý tvůj záměr je přesně to, co s největší pravděpodobností povede k skokovému nárustu. Vždyť právě mít čas, podmínky a cestu za rohem, je to, co přelez dělá mnohonásobně snažší. Máš už obrysy vaší cesty nebo budete improvizovat dle situace?
To si nemyslím. Jedu hlavně s rodinkou na výlet. Lezení bude doplňková činnost jako doteď. Vidím to, že budou snažší zase bouldery, takže to bude hlavní náplň. Lano chci také zkusit, ale nedávám tomu moc naděje.



Člověk cestuje všude možně po světě a přitom v Čechách máme super pískovcové oblasti, které jsou dech beroucí. Bohužel ale taky máme tradice jaké máme a řada super oblastí se většinové lezecké veřejnosti tím pádem zavírají. Co si o tom myslíš?
Já mám na to jasný názor. Současné tradiční jištění je obrovská škoda pro nás pro všechny. Kousek za Prahou máme úžasné prostředí pro trávení času ve skalách, v přírodě. Úplně ideální pro rodiny a krásné prožívání lezení. Místo toho abychom jezdili sem, se většina lezců pachtí do zahraničí na vápno, protože je lépe odjištěné a člověk nemusí řešit jestli se zrakví, nebo ne. Vem si té projeté nafty lezci. Co proti tomu je pár projetých rýh ve skále od lana. Prostě je mi z toho smutno. Kdyby byla většina cest na písku dobře jištěná jak na vápně, lezci by se krásně po oblastech rozptýlili a bylo by spousty klidu a místa pro všechny a ničení skal by nebylo tak strašné, jak argumentují. Prostě jištění v tradičním duchu mi přijde sobecké a krátkozraké. Chtělo by to pořádnou vlnu, která by tohle změnila! Pořádně a plošně dojistit písky, ať tu máme lezecký ráj! To by byl můj sen.

Jj mám to docela podobně. V iks oblastech jsou prohoblované brutál rýhy od lana. A ne proto, že by se tam lezlo s horním, ale od toho jak stahuješ lano po slaňování. A že se sem tam ulomí chyt? Nebo vyšlápne chyt...? Stejně se to stane, ale rozhodně ty skály nespadnou :) Nevyřešíme to, ale povzdechnout si můžeme :).
Zpátky k výletu...Takový výlet by si zasluhoval vlastní blog anebo nějaký časosběr. Předpokládám, že něco takového plánuješ a tím spíš, že výborně fotíš a děláš i videa.

Jo jo. Rád bych si založil nějaký blog a navíc bych chtěl natočit krátký film pro fesťákové účely. Myslím, že hlavní moto zájezdu o zpřetrhání stereotypu a vypadnutí s rodinou na cesty, je celkem nosné a to i pro lidi, co nelezou. Když jsem končil v práci, tak jsem se setkával s tolika zasněnými pohledy a jednou větou pořád dokola. „Já Ti tak závidím“.

Máš dvě děti (dva kluky). Kolik jim je a už o plánovaném výletu ví? Jak se těší?
Počkej, jdu se zeptat… kluci víte, že pojedeme na dlouhý výlet?
Fíla (znuděně): jooo.. vím to. S karavanem…
Viky: juchůůů..
počkej Viky.. ještě si ten batůžek neber




Jak jim jde lezení :)?
Filipa občas. Ve svých 5,5 letech má sílu a celkem je pohybově nadaný, ale Viktor mi přijde neuvěřitelný talent. Z toho mi občas běhá mráz po zádech. Hlavně v plotnách ustojí úplně všechno. Ve Fontu ve svých 2,5 nám zmizel. Našli jsme ho na obrovském kameni. Nejlehčí tam byla 6m plotna. Ráďa, že jde pro něj, ale v botách to nedala. A Viky nahoře… chichichi, nemůže vylézt!!!



Ani jeden tedy nechodí do školy a je to ideální čas na podobný výlet vyrazit. Přijde mi to celý super. Jediný úskalí jako fotr vidím to, že nebudou mít kolem sebe kámoše, který je budou formovat. Máte vymyšlený "meeting pointy" s vrstevníkama?
Nemáme nic vymyšlené, takže rodinkáři cestující do Francie a Špáňa.. hlaste se nám :) Samozřejmě hodných a krásných tetiček a udatných a hravých strýčků také není nikdy dost.

Na druhou stranu jsou to prťousové a tohle dobrodružství jim určitě dá do života dost. Držím palce na celou cestu.
Ještě prozraď jak tedy budete cestovat a kde "bivakovat".
Obytný přívěs za pašíka. Soběstačný, co se tepla a elektřiny týče. Prostě luxus. Jen pro něj najít ta správná místa a o 5* máme vystaráno. Elektřina, plyn, záchod, teplá sprcha... prostě pohodlí sbalené na cesty.

Ještě bych se rád zmínil o tvých závodních výsledcích.
Jezdíš už dlouho na boulder závody a letos se ti podařilo poprvé vyhrát kolo ČP. Report jsi sepsal do Přelezů týdne. Jak jsi si to užil :)? A vzpomeneš si na ten závod ještě?

Jasný, užil jsem si to moc. Vůbec jsem to nečekal. Kdysi jsem si přál aspoň jednou vyhrát ČP, ale už jsem takové bláhovosti samozřejmě vyhnal z hlavy. Dokonce některé ceny byly jak z pohádky.



Co bys doporučil začínajícím lezcům, nebo lezcům co už lezou déle a chtěli by se zlepšit?
Lezení je super doplněk pro život a kam si ho až pustíte, je na vás. Zlepšování se je hlavní motivací, která to umí nejlíp okořenit. Pokud nejste typ člověka, který chce být nejlepší ze všech, tak je dobré se zlepšovat pozvolna. Dlouhé roky si postupně přidávat a zlepšovat různé techniky, dovednosti a zkoušet celou paletu možností, co lezení nabízí. Pokud se vydáte jen cestou síly, tak je možné, že se moc rychle zlepšíte, zraníte, přestanete se zlepšovat a přestane vás to bavit, což je škoda. Lezte s vyhlídkou toho, že se chcete třeba 20 let zlepšovat.

Kdo je tvůj vzor (kluk, holka, zahraničí a ČR)?
Hodně lidí kolem mne co zvládají něco, co já ne.

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
Já nemám moc přehled, kdo byl, ale tak samozřejmě Martina Tomáška, Tebe, Hlaváčky, Dlabise, Tomajdu, Michala Běhounka, Majzlíka a spousty holek.

Díky za rozhovor :)  a držím moc palce na ten TRIP!
Oliváč


Videa Spilkina najdete ZDE
Deníček na Lezci
Profil na FB

Balíme kufry a jedeme všichni, ne :)? Bylo by to super, co. Ale výmluv je hodně, tak kam se hrnout.
Tak další rozhovor over a chystám se na dalšího adepta. Baví vás to vlastně ještě? Už se ke mě dosákly signály, že je to celkem nuda apod. To mě teda mrzí, ale prostě nejde držet pořád super mega článek na úrovni. Pořád si ale myslím, že je lepší "něco" než NIC...Zatím mě to furt baví a pořád se chystám dotáhnout Profily lezců, ale stále to přebíjí nedostatek času a hromada jiný práce. Každopádně se to pořád posunuje a rýsuje. Dost podobný story jako s naklápěčkou :) a ejhle. Klopka klopí a baví mě teda dost. Pořád platí, že kdokoliv může napsat cokoliv a pomoc s rozhovory / přelezy a klidně s dalším lezeckým obsahem. Každá snaha je vítána :). Profily lezců jsou super projekt a snad to fakt už do září spustíme. Záměrně ale nepíšu jakého roku :)...
Nicméně těšte se a držte palce, ať je to fakt co nejdříve.

Komentáře

  • Autor: Michal Janovský13.07.2015 11:59
    Mě to teda baví, když se ptáš :)
    Reagovat
  • Autor: Bafik13.07.2015 13:13
    Okej...hlavu vzhůru Jíro:) Pondělní čtení u kafe po obědě mi dělá dobře...jak ty koule :D
    Reagovat
  • Autor: Iris Vural13.07.2015 13:14
    Mě to také baví!
    Reagovat
  • Autor: číža13.07.2015 13:40
    Baví :o)
    Reagovat
  • Autor: chroust2213.07.2015 14:55
    Baví :)
    Reagovat
  • Autor: Štěpán Korčák13.07.2015 22:34
    Ať si, kdo chce, co chce, tohle je fakt super! Drž se a drž tempo, je to jak s tim lezením prostě! :-)
    Reagovat
  • Autor: Jan Korous14.07.2015 09:55
    Taky patřim k tiše spokojené většině. Baví mě to, sakra baví! Rozhovory a Přelezy znamenají, že mám zaměřeno na lezení i mimo skály. Je díky nim vidět, že existuje nějaká komunita, že se toho hodně děje a jak si hromada lidí vůlí a prací jde za svým. Chtě, nechtě je pro mě lezení i sociální záležitost, samotnýho by mě to nebavilo. Lezu s pár kámošema ale takhle vidim jak velký a mocný je kmen sportovních lezců.
    Reagovat
  • Autor: Veronika Ebrová14.07.2015 15:22
    Díky za další super článek! :-)
    Reagovat
  • Autor: dom15.07.2015 09:53
    pěkný fotky, díky za čtivo, bouldrovka je perfektní!
    Reagovat
  • Autor: 1homer15.07.2015 13:46
    s tim piskem, to je jako vtip ? :D jedte to prezentovat do Adrspachu a dejte to na lezce.cz si rad prectu tu diskuzi ;)
    Reagovat
    • Autor: Jiří Oliva15.07.2015 22:56
      Tak jasný, že by nás všichni roznesli na prvočinitele :) Ale ta představa, že hoďku od Prahy mám super skály, kde nemusím mít stažený půlky v jakýkoliv cestě jakékoliv obtížnosti je prostě boží :). Mě je jasný jak ten trend vznikl a jak šel vývoj dál, ale je to na hovno. V těch oblastech by mělo být obojí. Pro všechny to jejich. A né tenhle rasismus :). Jinak převeliké díky za komenty. Jako nééé že bych se chtěl doprošovat, ale potěší to :). Znovu opakuju, že je lepší žádný koment než blbo hejty a kdovíjaké tlachání. Už jsem se setkal i s názorem, že by i koment napsal, ale že to tady nechce plevelit. Tak to ale zase prrr....:) Jakýpak plevelení? Pokud máte chuť něco napsat a má to hlavu a patu nebo to člověka potěší no tak vůbec neváhejte a pište. Bylo by super kdyby jste třeba k rozhovoru hodili ještě dalších iks otázek a dotazovaný na ně dodatečně odpověděl. Nebojte se klávesnice...kolečko na myši už vám jde :)
      Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama