Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

25.08.2014 10:00

Lenka Frühbauerová

foto

Léňa je jedna z těch lezkyň co se nebojí pustit se do těžší cesty na písku na prvním a prohání se v cestách v Adršpachu. Zajímavej kousek co :)
No nedá se nic dělat musím ji vyzpovídat :)

Mistryně republiky z roku 2011 v boulderingu, ale moc jsem toho o tobě na netu nenašel? Hledal jsem blbě :)? Unikl mi nějaký článek?
No asi se neumím prodat? Od poháru v boulderingu jsem měla několik zranění což mělo za následek vypadnutí ze "závodního zápalu", no a než jsem se do něj znovu dostala, našla jsem větší motivaci v lezení na skalkách, hlavně na písku, kde se těžko dělají výkony, o které by se asi zajímala široká veřejnost :D  

Deníček si nevedeš :)! Jak to? :)
Deníček si vedu - papírový. Snažím se tak vyhnout soutěživosti a té "nevraživosti", kterou kolem přelezů cítím, navíc nemám žádného sponzora, takže nemusím nic dokazovat a lezení si tak víc užívám.

Pojďme tedy klasicky popořadě, ať se o tobě něco víc dozvíme. Věk, výška a váha :)?
23 let, 171 cm, 60 kg.



Studuješ nebo pracuješ?
Pracuji na plný úvazek v jedné nadnárodní společnosti prodávající kompresory, stavební a důlní stroje :), zároveň dostudovávám fyzioterapii na UK.

Tuším, že jsi fyzioterapeutka. Máš nějaké spešl zaměření? Věnuješ se tomu nebo budeš se tomu v budoucnu plně věnovat?
Práci fyzioterapeutky spíš beru jako dalšího koníčka, jelikož je hodně fyzicky náročná, zejména na prsty a ruce, nemohla bych se věnovat lezení tolik, kolik chci a chybělo by mi to.

Kde momentálně žiješ?
Momentálně pendluju mezi Prahou, skalkama a Brnem, kde mám svého milého.

V Praze jsi působila na různých stěnách jako instruktorka nebo dokonce masérka. Věnuješ se tomu ještě? S prckama ti to teda dost šlo :)!
Vzhledem k mé práci na plný úvazek už bohužel dětičky a masáže nestíhám :).

Jak dlouho lezeš a kdy a proč jsi začala?
Lezu od 14-ti let, poprvé jsem lezla na skalách ve Zdoňovské Hejdě na Broumovsku s taťkou a bráchou, chtěla jsem se zapsat do vrcholovky.

Jsi z lezecké rodiny? Co na to doma říkali, když jsi lézt začala :)?
Tak napůl - mamka nesportuje, ale taťka leze, ten vždycky měl a stále má radost, když si spolu zajdeme zatrénovat na Smícháč nebo se potkáme na skalách.



Co brácha? Leze taky?
Brácha ten lezl a šlo mu to dobře (silový talent), ale nemá temperament a motivaci pro trénink na stěně.

Jaký byly tvoje začátky? Kde jsi se prokousávala a co tě na lezení nejvíc bavilo?
Začínala jsem s taťkou, od 15ti jsem lezla s Luckou Hrozovou v Mammutu, to trvalo zhruba 2 roky. Pak jsem poznala Karešáka a trénovala na jeho stěně. Zároveň jsem s kamarády jezdila na skalky, hlavně na písek.

Jak to máš nyní? Kde nejraději lezeš a jaký cesty máš ráda?
Teď trénuji cca 3x týdně ale to hlavně pro radost, víkendy trávím skoro bez výjimky ve skalách. Nejraději mám samozřejmě pořád ten náš píseček :), ale vyhovují mi hlavně mírně převislé vytrvalostní cesty po malých chytech.

Na písku lezeš poměrně hodně. Na holku teda stopro. Kde nejčastěji?
Nejčastěji jezdím do Ádru - to je prostě srdcovka, i když se bojím.



Z jaký cesty za poslední dobu máš největší radost?
Největší radost mám z RP přelezu Návratu krále na Trůn, Tvrdolína na flash a prokousání se Bílou růží, ačkoli na druhým.

Jaký byl proces s tou cestou? Anebo vůbec jak přistupuješ k lezení na písku? Máš parťáka co ti cestu vytáhne a ty ji zkusíš na druhým nebo jdeš do cesty na OS? S kým nejčastěji lezeš?
Návrat krále jsem lezla na flash, skončila jsem v boulderu nad převískem, další den jsem si ho zkusila ještě jednou na laně a následným pokusem vylezla. Parťáka mám Zdendu, cestu vybereme, zkusí ji přede mnou a pak mi většinou řekne "Švihej!",  "Máš na to", protože ví, že se bojím.

Co zakládání smyček nebo UFA?
Smyčky zakládám, ale radši do nich nepadám. Na morálu to ale přidá :). UFA nemám ani jsem s nimi nelezla, nijak je neodsuzuji, ale v cestách které lezu, bych je stejně nevyužila.

Co big téma písku - Maglajs? :) Prášíš? Kdy a kde :)? Tvůj pohled na věc?
Vždy a všude. Další otázka?

V jaké cestě si se nejvíce na prvním vybála?
Nejvíc jsem se vybála v jedné vícedélce na Sardinii, spolulezec mě poslal do první délky, ale spletli jsme nástup a já dolezla do místa, kde byly pouze díry od vysekaného štandu, bez možnosti zajištění, poté jsem se musela 20 metrů vrátit, což bylo dost divoké?

Lezeš pouze sportovky nebo se pouštíš i do pískovcových klasik? Jakou naposledy jsi lezla?
Tahám hlavně sportovky, klasiky lezu na druhým. Naposledy jsem lezla ?Starou cestu? na Malou Gilotinu v Ádru spára/komín/širočina/překrok/rajbas - tolik práce za VI.. no nebudu vám lhát - "potila jsem slzy"



Co za cesty na písku tě lákají? Okolo čeho třeba chodíš a říkáš si, že třeba jednou... Anebo co jsi už zkoušela, ale na RP to ještě není.
Deníček krmit nemusím, takže si nijak cesty neplánuju, prostě jdu a co se mi líbí to si zkusím vylézt. Loni jsem zkoušela Ztracený sen od Čady a dost se mi to líbilo, tak to letos třeba ještě zkusím.

Spáry, komíny a různý jiný prapodivný širočiny :)? Vyžíváš se v nich anebo se jim obloukem vyhýbáš?
Všechny tyto prapodiviny si zatím užívám na druhým, někdy to ale dá zabrat mnohem víc než převisy na prvním. Například v červenci jsme lezli komín na Milence a to teda bylo procvičení tricepsů - vřele doporučuji bábovky! ;-)

Máš nějaký provovýstup? Nebo bylas v podpůrném týmu jako masérka :)?
Mám dva prvovýstupy v Prosečnici - Adélka a Vendulka (oboje za 5), kladívkem jsem přisekávala dírky a čistila cesty pro moje svěřenkyně z kroužku.

Kterou oblast dobře znáš a doporučila bys ostatním?
Dobře znám Křížák, Dobřečov v Jeseníkách a taky snad všechny oblasti na Sardínii.

Jaký byly tvoje začátky na písku? A jaký tvoje pocity? Lezla jsi hned na prvním?
Začínala jsem s taťkou na klasikách, často jsem také jezdila s kamarádem vojákem, který mě vždy protáhl nějakou "pěknou zelenou spárou", sem tam jsem něco vytáhla. Pak jsem poznala kluky z Ádru a ti mi vždycky něco hezkého doporučili.

Co bys doporučila (nejen holkám) jak na písku začít lézt a na co si dát pozor? Např. Jakým klukům se vyhnout a tak :)
Muži jsou klíčem k lezení na písku, důležité je nenechat se pohltit romantickou atmosférou vrcholků věží a podlehnout prvnímu svůdci na věži! A pokud si chcete ve skalách zalézt, tak se určitě obloukem vyhněte Kubovi Rakovi - jeho řečnické umění je schopno vaši cestu do skal řádně protáhnout :-D

Kromě písků, kde ještě ráda lezeš? Jaký materiál ti sedí a jaký styl cest?
Mám ráda všechno. Sedí mi francouzské vápno, žula.. zkrátka ty mírnější převisy. Spíš bych zmínila, kde ráda nelezu. Přítel se mě pořád snaží brát do Moravského Krasu, ale jedno vím jistě, tato oblast si bude cestu k mému srdci hledat dlouho, ne-li marně.  

Nějaký čas si nelezla kvůli zranění. Prsty? Kdy se to stalo a o co přesně jde? V čem vidíš příčinu, že se tak stalo?
Od narození mám problémy s prokrvením končetin, takže většina mých zranění (prasklé poutko na prstu, natažení šlachy...) se týká rukou a prstů. Jelikož si často nedám říct, mám tendence se přepínat a jednou to skončilo únavovou zlomeninou pažní kosti na závodech v boulderingu.



Dalo se tomu nějak předejít? Limituje tě to nyní v něčem?
Na zlepšení prokrvení jsem už zkoušela hodně věcí, ale tomu bohužel nepomůžu, limituje mě to hodně při lezení v zimě, často i na stěně. Zlomeninu pažní kosti jsem si uhnala tréninkem a špatnou dietou.

Jak hrubě probíhal tvůj výkonostní nárust? Od začátku lezení. První rok...druhý rok...atd :)
První roky jsem se zlepšovala velmi rychle, lezla jsem až moc, když se na to teď dívám zpětně, byla jsem taková "lezecká rychlokvaška", pak přišlo první oprávněné zranění prstů a musela jsem začít trošku přemýšlet o tréninku a odpočinku - hodně mi v tom pomohlo i studium fyzioterapie.

Kdy jsi začala trénovat a věnovat se i lezení na překližce?
V 15-ti letech, chtěla jsem se zlepšit na skalkách a nebýt kamarádům na obtíž, prostě, aby mě nemuseli tahat nahoru.

V roce 2011 si urvala titul Mistryně ČR v boulderech. To je super,ne? :) Jaký to byl závod?
Jelikož jsem byla krátce po zranění,měla jsem strašnou radost.  Pamatuji se, že bylo strašné vedro, ale bouldery mi sedly a celkově to byla velmi povedená akce.

Trénovala jsi na něj speciálně? Tuším, že v té době byl tvůj přítel Honza Kareš. Radil ti s tréninkem?
Trénovala jsem tehdy u nás ve sklepní bouldrovce, kde byl po celý rok příjemný chládek. Honza visel na hrazdě a já jsem si lezla na stěně.



Honza je brutál shybátor a drtič všemožných shybo rekordů. Ty jsi po jeho boku taky shybově rostla :) Při jeho rekordu cca v roce 2010 jsi s ním držela krok a udělala jsi přes 200 shybů za hodinu! To je teda hustý :) Děláš shyby ještě dnes? Kolik bys jich udělala? A kolik na jeden zátah?
Od té doby co studuji fyzioterapii jsem na shyby dost zanevřela, většina holek včetně mě dělá shyby nekvalitně - špatně a pouze si jimi škodí. Navíc shyby pomáhají v lezení jen do určité míry, takže teď si zashybuji pouze výjimečně a nejlépe v sériích s malým počtem opakování, kdy vím, že pohyb dokážu ohlídat tak, abych si nic neudělala.

Cvičíš mimo lezení? Jsi fyzioterapeutka :) Co na sebe aplikuješ a co bys doporučila jako základ všem?
Zkoušela jsem hodně doplňkových sportů-tai´ťi, 3 druhy jógy, plavání.... Tai´ťi - to na mě bylo moc pomalé, ale třeba Ashtanga-jóga se mi moc líbila, teď v létě ji bohužel nestíhám. Všem lezcům bych doporučila pomalejší typy jógy, kde Vás dokáže instruktor zkontrolovat anebo plavání (znak nebo kraul).

Máš nějakou ordinaci či poradnu? Plánuješ něco takového?
Do budoucna se tomu vůbec nebráním...Když vidím mnohé lezce posilovat, ta lezecká shrbená bolavá zádíčka, místo svalů jakési buřtíky a předsunuté krky, je mi z toho šoufl :).

Jak nyní probíhá tvůj klasický týden a jak má podle tebe probíhat ideální lezecký týden :)
Vzhledem k mé práci stíhám trénovat jen večery, chodím cca 2x týdně na stěnu a 1x týdně běhat nebo plavat, ve čtvrtek se zabalím a hurá do skal. Ideálně by to chtělo víc času na skalky a rozhodně na regeneraci, ale víš jak, kdo si to může dovolit.



Kam bys ráda na podzim či v zimě zmizela? :)
Plánujeme rozhodně lezení, vše se vyvine podle ceny letenek, nejraději bychom se podívali do Řeckých Atén.

Děláš zimní sporty? Lyže, běžky, sněhuláky?
Mám moc ráda lyže, každý rok jezdím na pár dní na hory a sněhuláka taky vždycky postavíme!

Kolik času v roce lezeš na překližce? Trénuješ nyní nějak speciálně?
Jelikož jsem od pondělí do čtvrtka v práci až do večera, skály bych nestíhala, tak chodím 2x týdně trénovat s Evčou na Smícháč nebo na bouldrovku.

Co je pro tebe hlavní motor na lezení?
Na lezení mám ráda svobodu, volnost, přírodu, cestování a dalším důležitým motorem je naše partička z Ádru (Kuba, Marťa, Mája, Míra, Mráza...) a jejich hec!

Kdo tě v lezení motivuje/inspiruje? Máš nějaký česko/zahraniční vzor?
Vždy jsem mě motivoval Tomáš Mrázek, jeho video z Undergroundu prostě nemá chybu! Líbí se mi, jak se dokázal vypracovat, ačkoli s lezením začínal relativně pozdě. Prostě ho obdivuji.
:) Oooo :) To se dmu píchou :) Samozřejmě je důležitější přelez, ale video jsem zbouchal já :) Ikdyž teda ta kvalita dost kulhá...

Plánuješ prcka do blízké budoucnosti :)? Bude lézt po skalách?

Ježiš, dej pokoj! Zatím mi stačí můj pejsek Killík, který je specialista na rajbasy. Děcko jednou bude a samozřejmě, už jen z fyzioterapeutického hlediska lézt prostě musí!



Tak tolik zatím asi vše... Díky za pokec :) a třeba brzo zase v jiném tématu.

Léni profil na FB
Deníček na webu nenajdeme :) Takže leda se dostat papírový podobě :)

Máte-li zájem o rozhovor s někým konkrétním, tak mi naházejte vaše tipy. V zásobě mám samozřejmě hromadu jmen a spoustu z nich už i předjednaný, ale vzhledem k tomu, že tohle je v podstatě neverending rubrika :), tak se okruh může hezky rozšířit.
Konec prázdnin tluče na dveře a my s programátorem tlučeme do klávesnice a promýšlíme tipy triky jak vás nalákat a bavit :). Budujeme ovšem tempem šnečím :), ale aspoň to bude mít bytelnej základ. Tak se držte a těšte se na středu. To bude něcíčko, to vám řikám!
Čugo klajmbeři.

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama