Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

01.09.2014 10:30

Známý neznámý Lukáš Petriľák ze Slovenska

foto

Lukáš je slovenský lezec, který tlačí na pilu a řeže mu teda dost dobře. Jak se zuby brousí a další informace o tomto chalanovi se dozvíte v následujícím rozhovoru...

Pojďme tě trochu víc představit :)
Odkud jsi a kolik ti je?

Pochádzam zo Starej Ľubovne a mám 23 rokov.

Výška, váha?
Som vysoký 168 cm a vážim v priemere 59 kg.

Máš tuhle váhu "od přírody" nebo na tom cíleně pracuješ? Jaká je tvoje životospráva? Jidelníček? Dáváš si na něco pozor nebo jíš vše? Co rytmus dne?
Túto váhu mám od prírody, ale vo vytrvalosti klesá, čo je pozitívnym javom. Kontrolujem si iba raňajky niekedy večeru, ale vädšinou jem, čo je doma navarené alebo v školskej jedálni na výber. V podstate jem všetko, okrem bravčového mäsa, ktoré nahrádza mäso z diviny. Rytmus dňa sa odlišuje podľa toho, či som v skúškovom období, štúdijnom období alebo prázdninujem. 

Co studuješ? Nebo už pracuješ?
Študujem na Technickej univerzite vo Zvolene odbor Poľovníctvo a aplikovaná zoológia.

Máš bráchu. Kolik mu je a leze taky? jak moc dobře :)?
Mám brata o rok a pol mladšieho, ale on nelezie.

Na Climbu se dá dohledat následující text z roku 2011:
"Lukáš Petriľák lezie len tretí rok, a už mu podarilo preliezť Prepadové komando, 10 na Turniskách. Prednedávnom preliezol aj Klandestíno, 10, Kalváriu v skale, 10- a 3beat, 10-, tiež v klenbe Turnísk."
Tak to je teda dost super. V tom roce jsi přidal i další 10- a v roce 2013 pak Pantera 8b+.
Od kolik lezeš? A jak šel tvůj výkonnostní růst? S kým jsi začínal a kde?

Leziem od svojích 16tich rokoch. Začínal som liezt na bouldrovej skalke v blízkosti Starej Ľubovni. V ďalšom roku som liezol na Turniskách s Jánom Stašom a popreliezal som skoro všetky cesty do 7b+, vtedy som sa naučil technicky a šetrne liezt. Ďalší rok už som navštevoval aj boudrovku a popreliezal 8áčka. Keď som liezol tretí rok, tak som chodil na bouldrovku a veľa som zhyboval. Od kedy som začal liezt, tak mi veľmi rýchlo zosilnievali prsty bez niejakého špecializovaného tréningu. V treťom roku už som odvisol na 2cm lište s jednou rukou, bez toho aby som to trénoval. V podstate už som mal silnejšie prsty ako vädšina ostatných lezcov, sila rúk vzrástla zhybovaním a boudrovaním. Ďalší rok som preliezol cestu Kummombo 10 vo Višňovom a prestal liezť na 4 mesiace, v podstate celú sezónu som neliezol a venoval sa ostatným mojím záľubám. Po 4mesačnom odmlčaní som znovu začal chodiť na bouldrovku vo Zvolene a boudrovku pri Starej Ľubovni. Nemal som žiadny usporiadaný tréning, iba som si bouldroval. Sezóna bola slabá, lebo som slabo trénoval a vyliezol som dve tvrdé 8b+ka, ale vytrvalosť mi nabehla ohromná. Ďalší rok som už nič nenechal na náhodu, prečital som si knihu od Tufiho a začal som systematicky trénovať. Ježiš sa stal mojím trénerom, lebo som nevedel ako a čo mám trénovať. Veď kto lepšie pozná človeka ako Boh. Možno neveriacky krútite hlavou, ale naozaj ma začali napadať myšlienky ako mám trénovať a čo mám trénovať. A o tom že môj tréning bol naozaj dobrý, hovoria výsledky. S príchodom podmienok do Višňového som preliezol cestu Los brňos 8c bez natečenia, pri ďalšej návšteve som sa prešiel v Kobre 8b+/c na rozlez a v ďalšiu návštevu padol Dikobraz 8c/c+ prvým ostrím pokusom dňa.
 


Začal jsi ve věku, kdy se začíná běhat za holkama a chodit do hospody :)
Ovliňovalo či ovliňuje tohle tvoje lezení :)?

S tým som nikdy problem nemal, všetko z mierou.

V posledních týdnech jsi se objevoval v Přelezech týdne a celkem si i rozvířil diskusi na Climb.sk :)
Ve Višňovém lezeš nyní hodně a drtíš tam jednu těžkou věc za druhou.
Proč nemáš na Climbu deníček přelezů?

Nechcel som sa chváliť svojimi prelezmi, mne stačilo že som to preliezol a nemusel nik o tom vedieť, o ťažších veciach už som povedal.



S kým nejčastěji lezeš?
Tento rok sme chodili so Števom Bednárom do Višňového veľmi často, obaja sme z východného Slovenska a máme podobnu kondičku. Nabehli sme do Višňového, rozbili sme sa v 8mych cestách a išli sme domov.

Co jsi dělal před lezením za sporty? A jak nastal zlom, že ses dal na lezení?
Cvičil som prostne cvičenia a neskôr som sa venoval Kickboxu. S kamarátom nás lákaly skaly a chodili sme povyliezať balvany v okolí. Raz som išiel na skalku pri Starej Ľubovni a stretol som tam lezcov. Oni mi pozičali lezky a poukazovali miestne bouldre. Mne sa to veľmi páčilo a začal som sa lezeniu venovať.

Posun během prvních třech let na desítky je fakt raketový. Jaký je na to recept :)?
Ja mám takú horlivú povahu, keď sa do niečoho pustim, tak sa chcem do toho vložiť celý. Robiť niečo poriadne alebo to nerobiť. Keby som vedel ako trénovať, tak mohli byť tie posuny ešte väčšie. Myslím, že je podstatné podchytiť mladé talenty a ukázať im ako sa trénuje, len nikto nevie odhadnuť, či sa tomu bude venovať aj neskôr.

Kde trénuješ? Nech nakouknout do své lezecké kuchyně :).
Tento rok som trénoval najčastejšie vo Zvolene na malej bouldrovke. Je to maličká bouldrovka, ale keď človek vie čo trénovať, tak mu vystačí i malá bouldrovka. Ešte som chodil na bouldrovku pri Starej Ľubovni, kde sa už da odrénovať na úrovni. Vytrvalosť som trénoval v Banskej Bystrici, kde som vymyšľal kopec prepojení ciet, aby som si zaliezol. Tento rok som začal vysieť na lište, čím mi veľmi rýchlo zosilneli prsty.

Co ti nejvíce jde a jaký styl lezení ti sedí?
Najviac mi ide liezť krátke silové cesty do previsu, ale na lezení samotnom sa mi najviac páči liezť krásne technické kroky do previsu, vedieť si vymyslieť kroky čo najšetrnejšie, s čo najmenším výdajom energie, vytačať sa, navažovať chyty tak, aby som v nich stratil čo najmenej sily. Preto je mojou najobľúbenejšou cestou Triáda 8c+, kde su krásne kroky do previsu.

Jak daleko máš od domova nejbližší skály? Jaké? A kterýma cestama jsi začínal?
Blízko pri Starej Ľubovni je malá bouldrová skalka, kde som začínal liezť. Najbližšie oblasti sú Tomašovský výhľad, Dreveník, Bialka a Ciezkowice v Poľsku a Vysoké Tatry. Začínal som bouldrovať na skalke pri Starej Ľubovni, ten rok som bol ešte v oblasti Tesná skala, kde som liezol 5-6tky. Ďalší rok som často liezol na Turniskách, kde som už liezol 8čky, ten tok som už vyliezol 9-.



Z Prahy :) to vypadá, že jsi ve Višni doma a už moc cest ti tam nezbývá.
Višňové je najlepšia tréningová oblasť na Slovensku, kde je krásne previslé a silové lezenie. Toho roku mi nabehla forma, ktoru som ani nečakal, lebo ani Dikobraz ma nepotrápil, čo som si myslel, že ho ani nevyleziem. Zostali mi už iba tri priame cesty okolo obtiažnosti 8b a višňovské prepojenia, ktorých tam je neúrekom. Višňovské prepojenia si nechávam na ďalší rok, aby som mal čo liezť, lebo už na Slovensku pomaličky končím a musim sa rozhliadnuť inde v zaraničí.

Přelezl jsi těžký věci jako Dikobraz, Kobru atd.
Popiš jaký byl s cestama vývoj. Kdy jsi je poprvé začal zkoušet a jak ses postupně dopracoval k topu.

Minulý rok som vyliezol Pantera 8b+, v jeseni som skúšal Los Brňos 8c a popri tom som občas pozrel do Kobry 8b+/c, ale tá mi veľmi nešla. Los Brňos mi išiel veľmi dobre, ale nechcel ma pustiť dlhý kríž zo spoďáka. Toho roku som mal dlhú prípravu a začal som liezť až v júny, aj to pre školské povinnosti len občas. Už pri prvej návšteve vo Višňovom som bol prekvapený, akú silovú prevahu som mal nad cestou Los Brňos a ako mi zosilneli prsty, že som bol schopný vyklepať i tam, kde som si to minulého roku nevedel ani predstaviť. V júny s príchodom podmienok som v rýchlom slede preliezol cesty Los Brňos, Kobra a Dikobraz. V ceste Los Brňos mi skoro nenatieklo a v Kobre som sa prešiel s takou prevahou, že som vedel že mám na Dikobraza. Dikobraza som tiež preliezol s určitou vytrvalostnou prevahou, čo som nečakal. Toho roku mi vytrvalosť prišla veľmi rýchlo.

Co je tvůj momentální projekt? Stygi máka na Procesu. Už jsi to taky zkoušel? Jak to jde?
Momentálne pracujem na ceste Triáda 8c+ na Turniskách. Už ma začalo Višňové unavovať a potreboval som niejaku zmenu. Proces som neskúšal, nechávam si ho na neskôr, lebo si myslím že tak skoro by som ho nepreliezol.



Co jiné slovenské oblasti? Kam jezdíš a kde to ti to přijde super?
Začal som tento týždeň chodiť na Turniská. Veľmi sa mi tam páči, krásna príroda, krásne lezenie, krásny výšľap pod skaly. Akurát ma mrzí nedostatok ťažších ciet.

Co zahraniční oblasti? Kam ses letos podíval a kam bys rád vyrazil?
1. októbra mi začína Erasmus v Ljubjane v Slovinsku. Už mám vyhliadnuté niektoré cesty v oblasti Mišja Peč.

Oblasti kam by ses chtěl podívat v budoucnu?
Chcel by som sa ísť pozrieť do oblasti Siurana v Španielsku.

Máš někde v zahraničí něco těžšího rozlezeného?
V zahraničí nemam nič rozlezené, ale počas Erasmu v Ljubjane by sa to malo zmeniť.



Jsi věřící. V dnešní době vcelku ojedinělá věc. Ani ne tak, že by člověk byl věřícím, ale že to prezentuje. Není to moc "in" :). Jak to vnímáš ty?
Nebudem sa hanbiť predsa za to, čo žijem, myslim si, že ľudia nechápu podstatu kresťanstva, kresťanstvo nie je len, že veríš v Boha, ale že žiješ svoju vieru a tvoja viera sa prejavuje v skutkoch.

Souvisí s vírou i tvá škola? Nebo navštěvuješ nějaké semináře? Kostel apod.?
Školu som si vybral na základe svojej záľuby v pozorovaní zvierat a potulkách prírodou. Snažim sa chodiť čo najčastejšie do kostola, lebo verím, že v eucharistii je prítomný sám Ježiš. Keďže Boh je všemohúci, tak nemá problém byť prítomný v eucharistii. Snažím sa chodiť aspoň raz za týždeň na spoveď, lebo spoveď je sprcha duše a každý vie ako by ho bolo cítiť, keby sa nesprchoval. A Boh to cíti veľmi dobre.

Co bys doporučil ohledně víry dnešní mládeži, lidem celkově...
Aby si dali do poriadku svoje svedomie a žili podľa svojho svedomia, lebo svedomie je Boh ukryty v našom srdci.

Předpokládám, že jsi z věřící rodiny. Co říkali na to, že jsi začal lézt? Vedli tě od mala ke sportům?
Som z veriacej rodiny, ale rodičia ma nepodporovali v lezení, skôr sa strachovali, že sa mi niečo stane.

Co další zájmy? Jiné sporty nebo koníčky?
Rád chodím do lesa, tu v blízkosti máme bývali Vojenský vicvikový priestor, kde je krásna a nespútana príroda. Dával som si aj riadne výšľapy do kopcov, z ktorých mi nabehla kondička. Teraz si už nedávam take kondične tréningy, iba v príprave, lebo zväčšujú sa s toho stehná a kto ma potom isť s napumpovanými stehnami do previsu.



Pozorování přírody. Co konkrétně?
Rád pozorujem jeleňov, každý ma iné parohy a trochu inak sa prejavuje. Jeleň je neskutočne silne zviera, skúste si dať na hlavu 7kilogramové závažie a choďťe s ním po lese. Nabehla by vám taka sila, že by vám mohli rúbať drevo na chrbte, brucho by ste mali beton a nohy oceľové zvierače. Jeleň v ruji je nespútana a ohromná sila, je nadupaný testosterónom a ten nával energie musí niejako vybiť.

Pojďme zpátky na skály :) či na chyty a stupy...
Co závody? Láká tě to? Učastníš se nějakých pravidelně? Boulder nebo obtížnost?

Lákaju má súťaže v obtiažnosti, len neviem či sa mi toho roku bude môcť dostaviť aspoň na majstrovstvá Slovenska, lebo odchádzam na Erasmus.

Co hory? Nemáš to moc daleko do Tater :). Lezl jsi tam? Či jiné horské věci nebo vícedélky?
Tatranskému lezeniu som sa vždy vyhýbal, kopec ľudí tam prišlo o život a neláka ma to. Možno ten prenádherny výhľad by stál za to.

Co tě na lezení nejvíc baví? V podstatě každýho se ptám na vnitřní motor :). Co je to co tě žene dopředu :)?
Lezenie je zdroj ohromnej sily. Tak ako lev bez sily je len veľká mačka, tak muž bez sily, je len chlapec. Skutočný muž musí byť silný a musí si byť vedomý svojej sily. Skutočný muž je nebezpečný, nespútaný a vášnivý, nesmie stratiť svoje vedomie sily. Lezenie mi pomáha nachádzať v sebe mužskosť. Keď sa postavíš pod svoj projekt, nesmieš mať strach, musiš sa vyhecovať a vyraziť. V tej chvíli si ako lovec, ktorý chce uloviť svoju korisť. Si nebezpečný, sústredený a rýchly, každá pochybnosť znamená padnutie. To sa mi veľmi páči na lezení.

Jak vidíš svůj lezecký vývoj dál? Cíle?
Svoju pozornosť zameriavam na oblasť Mišja Peč, neskôr Španielsko.

Co životní cíle? Jakou práci děláš či bys chtěl dělat?
Mojím jediným životným cieľom je sa naučiť milovať. Riadim sa heslom Boh je laska, milujme ho.

Jak se ideálně vidíš třeba za deset let :)
Ešte nevidím tak ďaleko, všetko odovzdávam do Božích rúk.



Zajimavý čtení a díky za náhledy tak nějak na vše :). Ať se daří a v Ospu brzo naviděnou!
Oliváč


Profil Lukáše na FB

Rozhovory se parádně plněj. Tento je dokonce dvacátý :) To docela jde. Ročně by jich mělo být pade. No to jsem teda zvědavej :).
BB projekt, který se na stránkách chystá, se už opět přesunul do další fáze. Chtěl jsem to stihnout do začátku září, ale je to příliš velký a nemá smysl to uspěchat.
Každopádně už to přes 30 lidí testuje a zatím to fachá dobře :). Pořád se vymýšlí další novinky a nové funkce. Těšíte se? Že nevíte na co? Tak modří už musí tušit a ostatní si ještě chvilku počkají.
Zůstaňte s námi a díky za support.
Mějte seee!

Komentáře

  • Autor: dom01.09.2014 16:56
    díky za rozhovor s borcem co drtí jak jelen v říji:) bombastický vnitřní motor...
    Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama