Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

02.07.2014 08:30

Přelezy týdne VI.

foto

Šestka je vymodlený číslo u Člověče nezlob se. Nepadne a nepadne. A když už padne, tak úprkem prk do chlívečku. Vše jde celkem hladce, dokud nějakej tatrt nevyšoupne mýho frontmena zpátky na čekačku. To se začne pěnit krev a ozývat tik v oku... Podobný je to s přelezy :). Všichni to známe. Nejdřív to nejde, pak to docela jde, pak to přejde do modu, že je to lehký a když už je to vážně  na přelez, tak se šupačí zpátky na start. No ale ten pocit, když se to povede a celý hrací pole se proběhne bez zaváhání a rovnou do chlívku. Paráda :) Co je víc? Aha?! Bych teda chtěl vidět.
No...:) Chtěl jsem vlastně pouze napsat, že šestý Přelezy týdne jsou tu...

Adam Ondra Autosil 8B, Moravský Kras a přidal Deportace 11-/11, Moravský Kras
V poznámce na Lezec.cz je "Varianta od 3.nýtu Trpělivé doleva a Deportací nahoru je tak 7+. Aktualizace 2014: nástup nikoliv přepadem z předskalí, ale pěkně zespoda ze země je 11-/11. Přepadem z odstupem času možná kapánek lehčí než 11-."


Adam Ondra, Change 9b+,Flatanger Cave, Norsko

Mini rozhovor s Adamem:
V Krase si zopakoval boulder Martina Stráníka a k cestě Deportace přidal přímý nástup. Super :)!

Popiš prosím jednotlivé přelezy. U tý cesty zkoušel si ten nástup takto tenkrát? Nebo ta myšlenka přišla později?
Deportaci jsem chtěl vylézt odspodu už tenkrát, ale přišlo mi to naprosto nelezitelný. Nějak jsem vůbec nenašel chyty, a tak jsem po krátkém nácviku vylezl variantu s přepadem a dál se tím nezabýval. Teď jsme se do těch končin za Indii šli rozlézt, zopakovat si po dlouhé době tu originální variantu a koukám na to, že tam přece jen chyty jsou. A nakonec to bylo až tak těžký... Problém je spíš se dostat se dostat do originálních nástupových spoďáků ve správné pozici a pak udělat již načatej celej boulder z Deportace. Co se týče samotné varianty, tak jsem si zprvu myslel, že ji znovu ani neodkrokuju, nějak mi ztloustly prsty a do té spárky na spoďáka mi nějak nešly strčit, pak jsem ale přišel na správný úchop a přišlo mi to nakonec se zaklíněním prstů i lehčí. Přelez se odehrál už před měsícem v době, kdy jsme mega trénoval a toto byl 14.lezecký den. Den předtím se mi se 4kg vestou povedlo vylézt za dvě hodinky - Němá barikáda, Kašpárkův hrobeček, Glutaman, Bruce Lee.
Ve stejný den, co jsem vylezl Deportaci, jsem se ještě přesunul do Starých a pozkoušel projekt Autofix 8B+, což je spojení Automatix 8A+ a Idefixe 8A+. Přes únavu se mi podařilo nasázet tři dost dobrý pokusy, které skončily v posledním kroku. Nakonec jsem si vylezl Autosil 8B, což je začátek Automatixe a dolez Vasilem Vasilem ke druhé expresce. Je to spojení 8A+ a 7C. Pro mě ale už se ten dolez začátkem Vasila ani nepočítá, mám to tak nachozený ze zkoušení Vasila, že tam žádný kroky těžký vůbec neregistruju. Martin párkrát z vršku žuchnul, ale zapoměl na jednu mikrokomponentu, takže si to udělal o dost těžší. Jinak je to takové příjemnější Béčíčko.

Jak to šlo na svěťáku v Číně? Zastavený těsně před finálem? Co se stalo? A jaký z toho celkově máš pocit?
Před Čínou jsem se cítil dobře, ale stala se mi dost nepříjemná věc. Po 18 dnech tréninku vkuse, kdy jsem v podstatě vůbec neměl problém s kůži jsem dva týdny před Čínou polevil. Kůže zvyklá na každodenní 4 hodinové obrušování na to nebyla zvykla a brutálně ztvrdla a vyschla. Což bylo ze začátku super, na ČR udeřila vedra, na stěně bylo přes 30 stupňům a já jsem v podstatě nepotřeboval mágovat. Ale jen co se trochu ochladilo, tak mi to začalo jet jak prase. Kůže sklovitá a na oblinách naprosto nepoužtelná. Používal jsem různé triky, mazání si ruce mastným krémem před lezením, namáčením si kraťasů, o které jsem si ovlhčoval ruce i v průběhu lezení... Ale pomalu se to lepšilo.
Když jsem přijel do Číny, tak se mi to zase zhoršilo, kvůli nuceným restdejům k cestování a suchému vzduchu z klimatizace v letadle. Ale na kvalifikace bylo vlhko jako prase, lezl  jsem hned druhý za deště a předpokládal jsem, že ta vlhkost a vedro tu moji kůži změkčí. Ani prd. Kůže byla pořád tvrdá jak svině a navíc mi vlhkost kondenzovala na prstech. Dolezl jsem do tři čtvrtě a tam oblina byla jednoduše nedržitelná. Na této cestě 19.místo. Na druhou cestu už přestalo pršet, kůži už jsem dokázal nějak zvláčnit a celkem v poho jsem dotopoval s ještě dalšími třemi lezci. Na semi jsem se cítil dobře, z kůže jsem byl ještě trochu vynervovanej při rozlezu, celkem mě to fakt sžíralo, ale nakonec při nástupu se to zdálo býti dobré. Na pohodu jsem dolezl na hranu střechy, bez nateklých předloktí. Zde jsem měl 4 možnosti. Skočit rovnou nahoru, ale to jsem si netroufal, neb jsem ten další chyt neznal. Nebo dát patu hned k ruce, krerá byla dobrá, ale trochu ve špatném úhlum tak jsem se bál, že by mi šmejkla. Nebo jsem mohl dát nohu děsně vysoko nahoru, což jsem si myslel, že to tak stavěči mysleli. Ale špičku nebo patu? Špička by mě dostala do ještě skrčenější pozice, tak jsem se rozhodl pro patu. Ale jak jsem ji tam dal a zvedl tělo, tak jsem byl v prdeli. Ten oblej stup nedržel a věděl jsem, že může smeknout kdykoliv. Ale už nebylo návratu. Při pokusu o další krok mi samozřejmě smekla.
Dost dalších lezců dolezlo do tohoto místa s daleko větším problémy, ale rozhodli se pro jiné bety, protože neměli už co ztratit a udělali to... Mít horší formu, tak se do finále asi bez problému dostanu, protože bych zvolil jednu z riskantnějších variant... Pohled na finále, což byla cesta přesně pro mě, a jak to všichni kazí, byl celkem dost bolestivý...

Čína má omezený přístup k internetu. Omezovalo tě to tam v něčem?
Nefunguje Youtube, Facebook ani Google, ale FB nemám a to ostatní pár dní přece člověk vydrží..

Byl čas si tam někde i zalézt po skalách?
V Číně sice jsou skály, ale oni to vždycky šupnou do nějakýho místa, kde je velký prd. takže čas by možná byl, ale skály ne.

Trénuješ dle schématu od Patxiho. Jak to zvládáš? Není toho moc :)?
Je to toho dost, ale bušit mě baví. Je to úplně jiná zkušenost a zatím až na ten error v Číně, kde to bylo spíše technického rázu, to zatím neslo úspěchy. Hlavně se člověk na těch závodech může uklidňovat tím, že přece má natrénováno, že makal a proto má jasnej důvod prostě tu formu mít a převálcovat je ;-) .

Taktika na příští SP závod?
Nekompromisně zabušit ve všech cestách co nejvýš, a hlavně aby už ta kůže byla ok.

Díky moc za pokec a držím palce. Rozdrť je na padrť :) Nic jinýho si ta cháska nezaslouží!

Nejhustší česká dvojice (Ondra a Edita) se opět podívala do Jury a to se zase děly věci...:)

Ondřej Beneš dal Kompressor 11-, Black is basic 10+/11- a Father and son 11-, Frankenjura

Kompressor 11- , Trockauerwand
"Taková 5 krokovka, kde je potřeba umět zasunout. Ve 2. pokuse jsem byl už skoro v ní, ale nakonec mi dala až druhý den po 5 pokusech. Boulder ve stropě, který končí založením bolavé, ale dobré žáby ve spáře. Pár dní po přelezu jsem to ukazoval Jirousovi a ten našel parádní koleno o kterém jsem netušil a levou variantu nálezu do stropu, takže se cesta otevírá dalším přelezům, vrata se otevřela ;-)"




Ondra Beneš v 2. délce za 7c+ Czech line - Yangshuo - China

Black is basic 10+/11-, Erinnerungswand
"Taková sedmikrokovka. Lehkej nástup, a pak se párkrát cuknout v lištách. Poprvé jsem v tom byl na jaře a to bylo marný. Teď to šlo překvapivě rychle."

 

Father and son 11-, Trockauerwand  
"Jedná se o vytrvalostní cestu, kde nejsou těžší kroky, jak v jurské devítce. Akorát jich je dost za sebou. Cesta mi uměla pěkně zabrnkat s nervy. Hned druhým pokusem jsem dolezl do místa, téměř na konci těžké pasáže. To jsem ještě netušil, že tam budu padat i další den. S příchodem Majkla přišla další metoda dolezu pasáže. Pak cesta na dva dny opět zatekla (což je u této cesty velmi časté). Deště ustaly, začalo foukat, pár kapesníků a cestu jsem, tak nějak osušil. Na druhý pokus dalšího dne to nakonec s vypětím bandasek vyšlo. Pro ty, kteří holdují lezení v Massone, nebo Višňovém, ideální cesta.
"
 


Takže jasnej plán pro pražáky :) Ondra nám servíruje jednu perlu za druhou a díky za to!
Edita za Ondrou nezůstává pozadu a hrne do deníku další pumelenici. Nádhernou cestu v Juře, která opravdu stojí za to!

Edita Vopatová, Queeel Dich, Du Sauuu! 10/10+, Frankenjura
"Jura mě nepřestane překvapovat. Poslední dobou mám štěstí na super linky! Queel je dlouhá cesta kolmějšího profilu a hned na pohled se mi moc líbila. Takže jsem se s chutí vrhla do toho. Cesta je skoro celá po lištách, takže to byla výzva pro mé prsty, které se ještě nenaučily zalamovat :-) Největší problém pro mě byl krok přes dírku u 4té expresky. Všichni tuto dírku nabírají palcem a z ní jdou další krok do lišty. Já jsem to tímto způsobem nemohla udělat, takže jsem nakonec vymyslela vývrtkový úchop malé dírky na spoďáka. Jenže v každém pokusu jsem tam spadla, jelikož mi trvalo strašně dlouho správné namontování prstů do této dírky a vždy mi tam došlo. V pondělí jsem to ve stylu ,,a la muerte" poslala. Konečně si můžu odškrtnout jeden projekt ze seznamu mých cílů."

Edita Vopatová, Queeel Dich, Du Sauuu! 10/10+, Frankenjura

Jedenáctiletý bráška Edity to taky hrne. Aby taky ne, když má vedle sebe taková esa!

Honza Vopat poslal Witchcraft 10-, Frankenjura


Jan Vopat - Ceuse                                                                                                           Foto: Radek Vopat

Bomber Jurda pražský démon se konečně vyprdl na lezení malých čísel a začal škodit.

Jiří Přibil New Orleans Heavy Weight Division 11-, Frankenjura
"New Orleans Heavy Weight Division 11- je dvanáctimetrová cesta vedoucí na Endoramě ve Frankenjuře v Německu. Na poprvé jsem cestu nezkrokoval, pohyb za špičku na nástupu jsem nemohl udělat, zato nejtěžší krok přes patu jsem dával celkem slušně. Špička bolela, guma na patě se začala odlepovat, tělo bylo slabé, ruka bolavá, hlava šťastná po přelezu DBS,  jelo se domů. Další víkend jsem v novejch lezečkách odkrokoval vše a bez pár kroků cestu vylezl. Kousavej spoďák mi rozdíral kůži na levačce, bolest vyhrála a já po dvou pokusech utekl do jinejch cest. Třetí víkend jsem si po prvním pokusu moc šancí nedával, bylo humido a i vůle k přelezu trochu chyběla. Do dalšího pokusu jsem se zkusil vnitřně vyhecovat, jóga u Víchance není jen o pružnosti - Óooooooom. Po přelezení nejtěžší pasáže jsem ale začal chaosit a udělal z přelezu trochu drámo, došlo i na lehkou improvizaci v programu, postupně došlo na řev, funění a ještě větší funění, lokty jsem mával za sebe, ale naštěstí pro mě jsem cestu dohrál do topu.Do New Orleans mě přítáhl Majkl, kterej měl doporučení od Benešáka. Je to cesta o jednom bouldru po jehož přelezení není radno jásat, několik následujících metrů může být noční můrou, v lehkém se padá nejbolestivěji."


Jurda "Jirous" Přibil, New Orleans Heavy Weight Division 11-, Frankenjura                 Foto: Kuba Křovák

Žabožrout Fido ve Francii stále drtí a drtí...

Petr "Fido" Bláha Joulman 8c, Gorges du Loup
"Joulman je nová direttissima v Gorges du Loup. Začátek je bouldrových 8b+, 14 kroků, pak následuje vytrvalostních patnáct metrů po krápnících za cca 8a+/8b. Obtížnost se diskutuje, devět áčkaří tvrdí 8b+, osm cé pluskaři oponují 8c, osm céčkaři to nezkrokují. Je to pokud vím čtvrtý přelez, po trojici Lopicollo, Aglae, De Boeck."


Petr "Fido" Bláha horní část Joulman 8c, Gorges du Loup

Další Osmcéčkař co plení Juru na poslední chvíli poslal sms zprávu.

Martin "Džanglí" Jungling poslal Fairy Ultra 10/10+ a Molon Lawe 11- !, vše ve Frankenjuře.


Martin "Džanglí" Jungling, Na krev 8A

Peter "Kmeťo" Cáder ze Slovenska dal Lietajúca ryba 8b+, Súľov


Peter Kmeťo Cáder Veľký Haremheb (10+), Višňové                                                 foto: Jožo Krištoffy

Super videjka slovenských borců najdete ZDE u Pedra.

Petr Urbanovský dal v sobotu Technics 10/10+, Moravský Kras
"Jo myslím, že klasa u cesty sedí. Těžší to určitě nebude. To asi až Kalova plánovaná varianta s nástupem barikádou. Cestu jsem vylezl celkem náhodně, protože jsem nemohl díky špatným podmínkám lézt svůj projekt (jen pro staré bojovníky), tak jsem to poprve vyzkoušel za čerstva a šlo to.Je to pěkná boulderová cesta o šesti krocích. Hlavní problém je podržet špatný spoďáček a náskok do oblin..pro menší lidi trošku těžší. No a plány na další dny? Zatím ti bojovníci a pak se uvidí :)"


Petr Urbanovský, Glutaman Sodný10+, Holštejn

Richard "Riči" Nyéki přelezl Chupacabra Direct 8b, Súľov   
"Nepovazoval som to za take dolezite. Kedze Cupacabru 8a+/b som mal vylezenu, tak pridat direct 8b, nebol az taky uspech. Je to jemne lezenie na hrane s patickami. Drzis rozne psena, sosovice a fazule. Skor je tazke na tych chytoch zdvihat nohy, ako posuvat ruky. Viac som sa potom v ten den musel zatat v Nahom obede 8a. Ktory som si musel vymysliet, preckat burku a po 11 hodinach fungovania to poslat. Dolu je trosku odlez a s unavou, zodratou kozou a vlhkom po dazdi, to bola dobra jazda.Skusil som si 50m Base jumpera 8b. Dost dlhe pumpy po zjeboch a nohy bieda. Uvidime ako teploty, je to na juh."


Richard "Riči" Nyéki

Peter "Pedro" Jochec nadhodil zmenu klasy na Suľove. Něco se udrželo a něco šlo dolů. Otázka je, jak se k tomu postaví ostatní lezci a zda se klasa ve finále skutečně hne.

Vojta Cihla Zbytečná smrt Xc, Labák
"Ze začátku to vůbec nešlo. Zkoušel sem to během víkendu a padlo to nakonec asi na šestej, protože přišla na večer podmínka, prostě fouklo. Nejtěžší bylo to celý zkrokovat. Je tam bouldřík nad druhym kroužkem, kterej se mi vůbec nedařil, tak sem musel změnit program, kterej mi vyradil Ondra Beneš. Šel sem to lízt hlavně kvůli tomu, že sem si chtěl zkusit Smrt s celerem, ale přišlo mi blbý nemít Zbytečku. Smrt s celerem sem zkoušel, supr cesta, skoky, laděníčko...no ale je teda potřeba trochu podmínka, páč sem slabej."


Vojta Cihlář drtí a Kuba Lahoň Hlaváček ho rádoby jistí :)

Martin Jech Šílený tanec XIa
"Je to vytrvalostní cesta (25m, 10m převislost, zhruba 60 kroků) s 7B+ bouldrem uprostřed, který mi dělal největší problém.Povedlo se mi však najít fígl se "zrádnou" patou, díky které jsem to i s mou menší silou dokázal přetáhnout.Celkem jsem byl v cestě tři dny v průběhu asi dvou měsíců, kdy první den bylo takové oťukání, druhý den byl trénink před ME, aby se hlava dostala do pohody, ale na přelez jsem kvůli teplotě 25 ve stínu moc nepomýšlel a třetí den jsem to už docela chtěl dát a taky se to s podařilo.V součtu to bylo na 7. pokus, ale ty ostré byly tak 2-3.Momentálně nic extra těžkého rozdělaného nemám, ale jakmile poleví kolotoč kolem závodů, plán mám."


Martin Jech radost po tanci, Šílený tanec XIa, Labák

Rosťa Štefánek dal Cecky Samou Loknu Měla 8A a Toulavá Kočka 8A/8A+, Viklany

Katka Sýkorová dala Arbitrage 8a, Adlitzgräben
"Arbitrage je jedno z dvoch 8a, ktoré sa nachádza v sektore Zapfl na Semmeringu. Je to iný typ cesty ako Semiramis...ma tri výraznejšie miesta medzi ktorými je výborný oddych. Prvé miesto je silovejší krok cez previs z horšieho chytu do dierky..potom prídu veľké chyty na oddych a po nich následuje asi klúčová pasáž cez malé lišty po hrane,na konci ktorej treba spraviť trošku dynamickejší krok do madla. Zase sú dobré chyty a úplny oddych pred záverom , kde je ešte jeden ťah do oblo madla a potom už len tri , štyri kroky k zlaňáku. Pre mňa bolo dôležité vymyslieť nohy v strednej pasáži po lištách a udržať pohup do madla. A kedže sa tam dá toľko oddychovať, liezla som to asi hodinu :-)"


Katka Sýkorová

A endelemende. Bušte a příští týden se tu sejdeme zase :) Prázdniny v plném proudu a od mlaďochů a vysokoškoláků tedy očekávám kruto přelezy. No a samozřejmě zbytek ať do toho šlape taky.
Mám obrovskou radost, že některé přelezy se sem dostaly čistě díky vaší iniciativě. Jen tak dál!
Držte se, mějte se :)
Oliváč

Tohle už sice znáte, ale ještě párkrát to připomenu:
Pondělí: Rozhovor
Úterý:    Novinky z Boulder Baru
Středa:  Přelezy
Čtvrtek: Novinky z Boulder Shopu
Pátek:   Videa

Lezecký obsah se hromadí pod tlačítkem Reporty o lezení v levém menu ZDE.

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama