Nejnovější komentáře

Autor: Jan Kohout10.04. 16:46
Autor: Kateřina Pírková05.04. 16:15
Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13

BB - najdi si svou akci...

<Duben '24>
poútstčtsone
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425262728
2930
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

 

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 6. 4. .: 9:00 - 19:00
neděle 7. 4. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

15.09.2014 09:46

Divoká karta Roman Kučera

foto

O Romanovi něco vypátrat je taky dost unreal, tak jsem na něj vypálil sadu známých otázek ať máme jasno, co je to za týpka :). Na závodech atakuje bednu a tu a tam se na ní postaví, čímž sebere vítr z plachet ostříleným borcům.







Na rozjezd klasiku :) Odkud jsi, kolik ti je, výška, váha a bicák :)?
Jsem z Pardubic a letos mi bylo 21. Měřím něco kolem 182 cm a váha 65kg a obvod bicáku zase tak velký nebude - 32cm :D

Co děláš a co tě živí? Předpokládám, že jsi ze školy venku? Co tě čeká?
Ze školy venku ještě nejsem. Aktuálně studuji 2.ročník na FEI v Pardubicích obor IT. Brigády mám stavění cest a práce jako instruktor u nás na stěně. A co mě čeká po škole se uvidí. :)

Instrukor lezení? Jak staré děti / lidi učíš? Máš nějaké talenty?
Nevedu žádný kroužek stálých dětí, to má na starosti někdo jiný. Vyučuji kurzy lezení nebo když si to chce někdo jen vyzkoušet. 

Jsi pro mě docela neznámá :) Známe se ze závodů, ale na skalách jsme na sebe štěstí moc neměli.
Jak dlouho lezeš a jak jsi se k lezení vůbec dostal? S kým?

Lezu od roku 2003, když jsem začal právě v oddílu v Pardubicích. Jako malý jsme s rodiči jezdili do hor a já tam popolézal po skalách tak mě rodiče přihlásili do kroužku a od té doby mě to drží :)

Jaký byl tvůj lezecký progres?
Jestli si dobře vzpomínám, tak po roce jsem začal už jezdit na závody a svůj první v té době ještě Lanex cup jsem vyhrál asi po roce a půl a určitý progres tu je pořád, jen né tak výrazný :D Na skalách jsem první 8a vylezl v roce 2008 a další až za dva roky. Mezi tím jsem lezl cesty okolo 7a na OS a to mi určitě taky hodně pomohlo. Dnes mám aktuálně přelezeno několik cest 8a+. 

Partička okolo Koro boulder?
Je celkem velká jako první mě tam přivedl Honza Zozulák s kterým jsem i dříve lezl. Je to dobré mít nějakou další bouldrovku, kde se dá lézt i když je jen v garáži. :) 

Jmenuj ještě nějaká další jména z party okolo Kora?
Například jsem i dost lezl z Fandou Jelínkem a dalšíma chlapama ze Škrovádu. Vděčím jím za to, že mě jako malého brali na skály a dost ovlivnili můj lezecký vývoj.  Nemůžu zapomenout ani na samotného Kora bez kterého by vlastně bouldrovka nebyla. Pamatuji, když jsem s ním byl několikrát v Labáku a to už taky bude pár let.



Jak často jste chodili trénovat?
Četnost tréninků jsem asi nějak zásadně nezměnil, většinou to je takový standart 2 dny lézt a den rest. Když jsem se chtěl někam posunout tak jsem zkoušel i nějaké dvoufázové tréninky.

Změnil bys něco od tvého začátku lezení? Něco co vidíš, že by mělo větší smysl nebo že bys dělal jinak? Co bys doporučil začínajícím lezcům? Jak začít, čeho se vyvarovat...
Když nad tím přemýšlím asi bych nic zásadně neměnil. Podle mě je potřeba začínat opatrně, když nebudou prsty ještě zvyklé a člověk začne bušit na campuse tak to je o zranění. Takže asi lézt co nejvíc ať je dobrá technika a potom sílu. :)

Kde nejčastěji lezeš?
Nejčastně bouldrovka v H-centru nebo právě Koro boulder jinak doma klasika posilování na lištách atd..

Co přesněji doma děláš a kolikrát v týdnu?
Jednu dobu jsem zkoušel program na sílu prstů, který pochází od Chrise Webb Parsonse. Jinak spíše shyby na lištách s jednou rukou výše. Visy na jedné ruce v různých úhlech, s tím, že určité cviky spíše staticky jiné zase na výbušnost. Myslím, že je to tak půl na půl. Nemůžu přesně říct kolikrát týdně doma a kolikrát bouldrovka. Trénink neplánuji nějak do podrobna. Když chci například doma jít sílu, ale necítím se na to, tak si radši jdu zalézt. :)

Co máš raději? Bouldery nebo lano?
Dřív jsem byl hlavně na lano, ale to se poslední dobou změnilo. Závody mě baví spíš ty bouldrové. Příjde mi to větší zábava a hlavně mám větší radost z úspěchu. Člověk nikdy neví, jak dopadne, protože je nás tam hodně vyrovnaných a to je dobře. U lana je ten problém, že jezdí málo lidí a i ten průběh je pro mě už takový méně zajímavý, ale stále jezdím na všechny. :)




Které oblasti jsou pro tebe top? A které dobře znáš?
Že bych přímo nějakou dobře znal to nevím, ale určitě se rád podívám do Ospu, Frankenjury a někdy znova i na Kalymnos, tam bylo krásně. Jinak se chci už několik let podívat do Španělska jen nebyla pořád příležitost.

Jezdíš do Jury. Sedí ti to tam?
V Juře jsem byl celkem hodněkrát na začátku mi to moc nesedělo a jak jsem začal víc bouldrovat tak se mi tam líbí pořád víc a víc :D Akorát prvních pár dnů si musím zvykat.

Které oblasti tam máš rád a jaký cesty bys rád pozkoušel nebo vylezl?
Nevím, jestli mám přímo nějakou oblíbenou, ale líbí se mi na Holzgaueru. Určitě se tam ještě chci podívat mám tam nějaké pytle. :D

Hm Holzgauer :) Takže Jeník bez Mařeny nebo co tam máš rozlezeno :)?
Aktuálně mám pytel v Casablance to jsem myslel, že i přelezu, ale v ostrých pokusech jsem shořel. Bylo to hlavně tím, že jsme byli už přes týden v Juře takže síla nebyla úplně ideální. Taky se určitě půjdu poprat s Highlandrem. Tam my v tu chvíli neseděla lišta ve spodním bouldru a tak jsem radši utekl do jiné cesty to byl konkrétně Blow job, který padl. :)

Máš polezené cesty až do 8a OS (Kalymnos). Spoustu 8a na druhej pokus a bouldery do 7C+. Zkoušel jsi někdy něco těžšího?
Něco težšího jsem začal zkoušet asi poslední 2 roky jinak jsem se držel max 8a+. V Ospu Marjetica a Marioneta. Pořád v nich mám pytle, ale Marjetici jsem jen skrokoval k ostrým pokusům nedošlo a co se týče Marionety, tak tu jsem lezl z podvrknutým kotníkem a od té doby jsem se do ní nepodíval, ale reálná šance by tam být mohla. :) 



Určitě máš potenciál mrsknout nějakou skalní prdu. Máš na to motivaci? Motivujou tě těžký přelezy? Čemu dáváš na skalách předost?'
Motivace na težké cesty tam je, ale pořád si přijdu slabý :D. Dřív jsem dával přednost lezení na OS, ale poslední dobou spíš zkouším ty těžké, abych věděl, kam se můžu posunout a jak takové 8b vypadají. :)


Tvoje představa o ideálním lezeckým dnu :)?
Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Rozhodně někde na skalách s dobrým počasím a skvělou partou kamarádů :) Hlavně si to užívat o tom přece lezení je. 

Hodně jezdíš na závody, jak s lanem tak bouldery.
Co tě baví víc a kde? Lano x boulder?

Teď mě baví rozhodně více bouldry a lano jezdím už možná tak trochu ze zvyku. Vytrvalost se mi nechce moc trénovat, ale neplánuji být čistě bouldrista třeba na skalách stále více preferuji lano. 

Na závodech máš super umístění. Vícemistr na obtížnost a bedna i v boulderech.
Jakých závodů si nejvíc vážíš?

Nejvíce si vážím závodů, kde byla velká konkurence a mě se povedlo vybojovat parádní umístění. Radost je samozřejmě z každé bedny :) Největší radost jsem měl asi z třetího místa z MČR v Teplicích z roku 2012. 



Jak se na závody připravuješ? Řekněme týden dva dopředu? Nebo plánuješ trénink na závody dlouhodobě dopředu?
Trénink nijak dlouhodobě neplánuji a když vím, že mám závody tak poslední týden už nejedu tak naplno a dávám si dva dny rest. Jinak nic speciálního.

Boulder závody dávají možnost opravy případný chyby. Na obtížnosti je jen jeden pokus. Co tě víc motivuje, stresuje?
Už si ani neuvědomuji, že tam je jen jeden pokus, beru to stejně. Je to jeden závod a žádná oprava nebude a je jedno jestli vymýšlím 5 minut boulder nebo jdu na jeden pokus cestu na obtížnost. Stres nějak nemám, určitá nervozita tam je, ale nic s čím bych se nepopral.Více mě baví závody v bouldrech.

Máš motivaci na repre? Byl jsi na SP? Pojedeš :)?
Na SP jsem nebyl. Chystám se do Kranje na poslední SP v obtížnosti. Vím, že abych objížděl všechny SP musel bych mít trošku jinou formu a tak radši pojedu třeba na skály. Do Kranje jedu hlavně ze zvědavosti abych věděl jak moc je SP jinde oproti ČP :)

V sobotu bylo MČR v boulderech ve Slaném. Na startovce jsi se objevil, ale pak žádný zápis boulderů?! Co se stalo?
Stala se zdravotní komplikace a tak jsem bohužel nemohl přijet ale alespoň jsem sledoval přenos. Měl jsem zánět v cystě na krku a tak mi jí vyndávali i když už to bylo skoro dobré tak se stehami v krku jsem nechtěl nic riskovat. :)



Co jinýho děláš za sporty?
Nějak pravidelněji nic jiného nedělám. Vlastně jen lezu a jako cvičení na zbytek těla TRX :)

Vychytáváš si jídlo?
Jídlo vůbec nevychytávám jím na co mám chuť :D Samozřejmě těsně před pokusem se nepřecpu, ale žádnou speciální stravu nebo dietu nemám. :)

Co je to co tě na lezení baví? Ten hlavní motor?
Baví mě, že každá cesta je jiná a není to stereotyp. A zájezdu někam do skal se nic nevyrovná. :)

Kde nejčastěji lezeš na umělé stěně? Když máš tréninkové období a jak často?
Nejčastěji lezu na bouldrovce v H-centru mám to kousek od bytu. Nebo již zmíněný Koro boulder. Pak přidávám nějaké speciální posilování síly doma. Jak už jsem psal držím se většinou 2 dny trénink den rest, ale funngují i tři dny po sobě a den rest. Řídím se hlavně pocitem a jdu trénovat když je chuť abych si ten trénink užil. To je možná i někdy problém když bojuji s leností, ale zatím asi vyhrávám :D

Jaký jsi typ lezce? Co ti nejvíc sedí a co naopak nejmíň?
Nejsem si jistý že to dokáži přímo určit co mi jde a co ne. :) Ale rozhodně půjdu radši do převisu než kolmáče. :D



S kým momentálně nejvíc trénuješ?
Nejvíc trénuji sám se sebou a muzikou v uších už jsem si na to zvykl. :) Ale když jsem měl možnost si zalézt s klukama v Brně tak je to úplně něco jiného a ta motivace je větší.

Co posloucháš :)?
Je toho více. Při tréninku nejčastěji Harwell anebo podobné věci takže house. Jinak mám oblíbené Linkin Park, Foo Fighters, System of a down, The offspring nebo i Vypsanou Fixu. Je toho fakt víc. Dalo by se říct, že to co se mi líbí tak poslouchám a nezáleží tolik na žánru. :)

Co zranění? Míjí tě nebo si nějakou bolístku foukáš :)?
Teď aktuálně ten krk, ale už by to mělo být dobré jinak jsem měl problém s kolenem. To je snad taky dobré. Zatím naštěstí nic vážného - musím zaklepat. :)

Zranění jsou bestie. Přichází znenadání. Co je podle tebe funkční model, aby se člověk vyvaroval zraněním?
To opravdu nevím. Asi bude fungovat nějaké to protahování a kompenzační cvičení. 

Cvičíš jogu? Nebo jiná cvičení mimo lezení?
Kromě lezení jen TRX na zbytek těla jinak nic jiného.

Jak probíhá tvoje rozcvička před a po lezení? Jak zhruba dlouho a na co se zaměřuješ?
Dohromady tak 10 minut. Hlavně se zaměřuji na ruce, ale protahuji i zbytek těla :)

Co jiná odvětví lezení? Hory, vícedélky, ledy, zima?
Ani jedno mě zatím neláká. Vícedélky bych si asi představit uměl, ale na ledy je tam pro mě moc zima. :D



Lezecký vzory? (holka a kluk) A proč?
Nevím jestli přímo vzory spíš inspirace. Těch lezců a lezkyň bude více, když napíšu pár tak Sharma, Mccoll a samozřejmě taky Adam :)

Adam je double Mistr světa!!! To je úlet co :) Něco mu vzkaž :)
Je to úplně parádní. Sledoval jsem přenos a na jednu stranu jsem to přál i Ramonovi. Vypadal hrozně silně a sklouznatá noha ho asi stála titul. Každopádně Adam si to zasloužil! To co předvádí na závodech i skalách je něco neuvěřitelného. A vzkážu snad jen velikou gratulaci a ať se mu daří i v dalších letech. :)
Hm. To já mu teda vzkazuju, že je to pacient a ať se nechá vyšetřit :)!

Koho bys navrhnul na příští rozhovor?
Teď si přesně nevybavuji, kdo všechno už měl nebo neměl rozhovor. Ale pokud nebyl se Štěpánem Stránikem nebo Chváličem tak to by mohlo být dobré počtení :).



Plány do budoucna? Kam bys ještě letos vyrazil a co rok 2015? Jak by se měl ideálně vyvíjet?
Zůstat zdravý, mít motivaci bušit, vylézt nějaké pěkné cesty a umístit se na závodech :) Když mě bude lezení pořád bavit jako doteď, tak to bude ideální. Letos snad Osp. Jinak o ničem jiném zatím nevím. A rok 2015 neplánuji. Když jsem chtěl další rok jezdit více na skály, tak to nikdy nevyšlo, tak radší nic neplánuji. :)

:) Tak to znám...Nejlepší jsou neplánovaný a nečekaný akce na skalách.
Díky za pokec a držím palce ať lenost nezvítězí nad sílou a odhodláním :) Taky se mnou ta mrcha dost válčí :)

Oliváč

Profil Romana na FB
Deníček na Lezci

Hromadící se rozhovory najdete ZDE a ostatní pravidelné reporty Hýr.
Lidí připravených na rozhovor mám sice hromadu, ale přesto budu rád i za vaše tipy.
Tak se držte, bušte a mějte se rádi.

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama