Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

28.05.2014 02:01

Přelezy týdne I.

foto

Pondělní rozhovory už získávají svůj rituál a rozjíždím druhou pravidelnou "rubriku" nazvanou Přelezy týdne. Budu se snažit mapovat českou a slovenskou lezeckou scénu a sosat informace o tom kdo, kde a co :). Informovat bych chtěl o přelezech nad 8b u kluků a 8a u holek. U boulderů dost podobně tedy 8A klučičí a extra přelezy holčičí. Na písku min Xc. Hory možná časem. Je jasný, že světový výkony startujou naprosto jinde a na jiných číslech. No, ale jsme v ČR a kromě jediného týpka :) se tomu skoro nikdo nevěnuje víc než plážově. Informace budu sosat z různých zdrojů jako např. Lezec.cz, 8a.nu, Climb.sk, FB či Twitteru. Budu moooc rád když mi s tím píchnete a budete bonzovat kdo, kde co dal :). Je jasný, že se stane, že prostě na někoho zapomenu či nebudu o někom vědět. Když se to dozvím, tak se daný info přesune do dalšího týdne. Hodně dobrých lezců si nevede deníček a nechce se zviditelňovat. Lezecké tamtamy ovšem fungujou dobře a my je na ten web dostaneme!!! :). No a protože rubrika začíná, tak jsem vytáhl přelezy za poslední cca měsíc. Příští týden už by to mělo být čistě o daném týdnu. Stalo se toho hromada, tak doufám, že mi u toho neusnete :)

Přelezům samozřejmě vévodí a ze světového trůnu se pousmívá Adam Ondra!
Popis jeho přelezů dokazuje jeho neskutečnou formu!
La Perdicion 8c OS Ramales: "První den tripu, parádní cesta v téměř kolmé zdi po malých chytech v nejhezčím vápně, co se dá představit. Forma se zdála být dobrá."

Asfixia mental 8c OS Ramales: "Vylezeno hned po La Perdicion, původně 8c+, ale stáhl bych to na 8c. Sice jsem se cítil opravdu fit, ale ne zase na tolik, abych se procházel v 8c+ onsight s takovou dominancí. Mírně převislá zeď s dobrými odpočinky a těžkými bouldry mezi. Celkem 50metrů zajímavýho lezení. Po tomto výkonu jsem to pro dnešek ukončil a pošetřil se na přelez Il Domani, který měl následovat za 48hodin."

Il Domani 9a OS Baltzola: "Neskutečná radost, že to vyšlo. Tři roky v hlavě mít cestu na onsight, to člověka už znervózní. Před lezením jsem byl vypsychovanej, ale jakmile jsem odlepil nohy od země, lezlo se mi krásně. V bouldru uprostřed jsem parádně zabojoval a na konci to bylo hodně infarktový, ale už jsem to nepustil. Radost nebyla jen taková krátkodobá jako po většině onsightech, ale byla naprosto srovnatelná po vylezení Change či Dury Dury.  Vše vyšlo perfektně - počasí, načasování formy a štěstíčko. Přes to všechno - moc rezerva tam nebyla. Pro mě první opravdový onsight 9a v lezecké historii."

Psikoterapia 9a Valdegovia "Kdysi dávno jsem se koukal na video, takže už by to nebyl reálný onsight, ale i tak jsem se chtěl pokusit o takový personální onsight pro mě. Ale v této výbušné silově vytrvalostní cestě, kde se musí dělat 30 kroků takřka bez zastavení, jsem to pošahal hned na začátku. Tyhle nekompromisní cesty moc na onsight nejsou, jedna chyba a jseš dole. Na druhej jsem to jebnul úplně shora a na třetí jsem to nějak doklepal, i když silový arzenál už rozhodně nebyl na 100 procentech..."

Ini Ameriketan 9a+: "Hned vedle Il Domani, taková omáčka na začátku, pak výživná sekvence 10 kroků a nějakej dolez. I když to je v průvodci jen 9a, je to prostě kotel a po dvou přelezech Rikar Otegiho a Patxi Usobiagy i přes nekonečné útoky místních 9áčkařů nemělo další přelez. Dal jsem prolízací pokus jeden den a další den vylez."

Ira 9a: projekt od Patxiho, který padal na konci cruxu před pár lety.
"Moc zajímavá cesta ve velkém převisu, se zajímavými pohyby a odpočinkovými stalaktity. I nějaký ten skok a klíčové místo je gymnastika na ntou se záběrem na celý tělo, který končí doskokem na krápník následným odpočinkem hlavou dolů. 3 pokusy za dva dny."


Adam Ondra

Edita Vopatová dala Cringer 8c Frankenjura
O přelezu jsem už psal a vše potřebné najdete v rozhovoru ZDE

A protože holky mají přednost, tak další fajne přelezy udělaly:

Iva Vejmolová dala El Visionario 8a Larraona
"El Visionario je opravdu moc hezká dlouhá linka, která mě ovšem stála víc pokusů než jsem chtěla a i očekávala. Pohrál si se mnou bouldřík uprostřed cesty, který jsem nemohla řešit z dobrých stupů jako ostatní, ale musela jsem stát na vyšších špatných prccích, které se postarali o stížení tohoto místa. Ovšem z přelezu jsem měla velkou radost, protože cesta pěkně vygradovala a pěkně mi napumpovala bandasky laktátem. Teď se snažím doléčit porouchané koleno, abych se mohla pustit do něčeho dalšího, protože El Visionario byl mým 10. osmáčkem, tak už by to asi chtělo, se pustit do něčeho těžšího. Odpověď na otázku, která zajímá všechny: Adam mě netrénuje a ani v dohledné době trénovat nebude, protože mám svého trenéra, kterého si vážím. Na trénincích se v podstatě nepotkáváme a když už se poštěstí, tak si každý buší svoje. A jaký to je s Aďouškem? Jako v pohádce je slabé slovo :)."


Iva Vejmolová

Katty Zachrdlová Náladová 9+/10- Sloup
"Nedávno se mi podařilo vylézt moje první 8a, cestu Náladová. Jela jsem se jen lehce prolézt na Hřebenáč v Krasu, ale tahle cesta mě tak zaujala, že mi to nedalo a musela jsem si ji zkusit. Začátek cesty byl hodně oklouzaný a lezečky mi na stupech vůbec nedržely. V klíčovém boulderu se lezlo přes spoďáky a stisk ve stropě a po nich následoval dynamický krok z mikrolišty do pozitivní oblé lišty a z ní skok do madla. Náladovou jsem si musela několikrát prolézt, než jsem tuhle pasáž konečně propojila a s obrovským nadšením a pocitem naplnění jsem cvakla topovou presku."


Katty Zachrdlová

Top slovenský přelez za poslední dny udělal Andrej Kamas, který vylezl Ligu výnimočných 8c+ a Flipper 8c na Súľove. Video z pokusování a další fotky + infos o přelezu najdete ZDE
"Ligu výnimočných som zacal skusať minuly rok,lenže prišlo zranenie prsta takze to skoncilo po pár pokusoch. Intenzivne som sa do toho pustil až tuto jar (kopec pokusov) a na moje prekvapenie ma to nakoniec pustilo. Prelez bol užasný boj od začiatku až do konca. Dlho mi nešlo spojit dva kľučové bouldre, v ktorých sú hodne male chyty. Cesta ma 25 metrov a je mierne previsnutá v super skale. Ďalší cieľ je najsť podobne krasnu a dlhú liniu, odistiť ju a preliezť :)"


Andrej Kamas

Když už jsme u slovenských bratrů a sester, tak super přelezy si také připsaly:

Lenka Mičicová dala Herkulesa 8b Súľov


Lenka Mičicová - Panter 8b+

Katka Sýkorová škodila v Ospu a dala mimo jiné i Mozaik MišjaPeč
"Tento mesiac som vyliezla Mozaik v Mišej Peci, pár týždňov predtým počas víkendu Samsaru a Giljotinu a vtedy som skúsila aj Mozaik ale sila už nebola, tak sa to podarilo až ďalší výjazd. Tieto cesty majú pre mňa hodnotu nakoľko nikdy som nebola silový typ a po vyše troch rokoch nelezenia kvoli zranenému prstu ma celkom dobre naštartovali. A plány? Hlavne liezť a ak sa náhodou podarí a+ budem rada."


Katka Sýkorová

Peter Pedro Jochec, který dal Lietajúcu rybu 8b+/8c Súľov
"Cesta má zhruba 29 krokov v štyroch po sebe idúcich bouldríkoch a ľahký dolez. Najťažší je druhý, dva po sebe idúce spoďáky, ktoré sú ukrutne ďaleko od seba. Mne však robila problém aj plytká jednoprstovka v tretom bouldríku, kde som postupne poskúšal všetky prsty a úspešne si natiahol šlachu. Aby toho nebolo málo niečo som porobil aj s chrbtom, asi v tých spoďákoch, a to tak úspešne, že po jednom pokuse som mal problém zísť k autu a veci mi museli chalani zniesť. Dierku som sa naučil brať malíčkom a keď predpovedači zahlásili posledný chladnejší deň nebolo na čo čakať. Riči sa zľutoval a ostal ešte jeden deň..."


Peter Pedro Jochec

Andrej Chrastina se ukřižoval v cestě Ukřižování Xb a vzhledem k jeho výšce (rozpažce) je to velmi hodnotný přelez a dodává: "A naviac som dnes ustál In Flagranti Xc v Labáku, PP (3.pokus+1nacvik). Dynamo na konci dalo zabrať hlavne hlave! Móóc dobrá sport route! Happy!"


Andrej Chrastina

Horkou novinkou tohoto týdne je zapsání se dalšího českého lezce do žebříčku ve stupni 11-!
Bylo to jasně ve vzduchu už dlouho a cenný skalp vyrval Martin Jungling (Džanglí), který se prošel v Rock the Rebel / Metal the Devil (11-)
"První tři kroky jsou za odměnu a pak to přijde. Šest pohybů a v každém jde spadnout. Je to hodně bicáková věc a fix se tam určitě hodí. Po boulderech je nohand a pak dolez asi za 10-.  Vylezl jsem to během dvou dnů na 7. pokus."

Aby toho ještě nebylo málo, tak přidal dvě desítky.
Dragon 10: "Boulder je ve stropě. Nabereš fakáč a skáčeš na hranu, těžký vyvlátí a dva shyby do záchrany".
Ohne Wenn Und Aber 10: "Sokolem ke druhý  a pak sedum kroků po oblejch lištách v převisu. Hodně náročný na přesnost a moooc pěkný."

Včera esemeskou od Džanglího doletěla zpráva, že přidal další dardu a to Raise the roof 10+!
"Čtyři dny a devět pokusů. Nejlepší kroky a nejkrásnější cesta v životě! Ikdyž bohužel sekaná. Jura je skvělá :)!"
No a protože ten pacholek je v Juře až do 9.června, tak se máme stále na co těšit.


Martin Jungling Džanglí: Nightmare 8b

Moravský Kras je plný skvostů a kde jinde by se v ČR dali očekávat těžké přelezy.
Proběhl nálet na cestu Bruce Lee, která z původních 10+/11- spadla až na 10/10+:
Jeden z přelezců Aleš Eichmeier (Kala) k tomu dodává:
"-parádní cesta, která vede po hraně nad Glutamanem a vylézá gajblíkem vedle Glutamana vpravo
-začátek je bouldr, tak 6C-7A, bývá ale často hodně mokrý – jde to lézt i mokrý
-pak jsou 2 madla a těžká pasáž tak za 10-
-pak zase madla, ze kterých jdeš poslední místo, tak 9-
Cesta byla zavřená do doby než ji vylezl jako první její tvůrce Ivo Kašpárek v srpnu 2013. Bylo povolené lézt akorát ten traverz, který někteří (jako Carlo Požár) využívali ke tréninku. Carlo pak vylezl Bruce Lee ihned po otevření této cesty. Vyjádřil se, že je to za 10. Další přelez má Adam, který to dal – kdo by to čekal – na pohodu i po celodenním kroužení a bouldrování v jeskyni. Vyjádřil se, že maximálně 10+, ale on už to fakt asi nepozná :) Další přelez cesty má Petr Urbanovský, který cestu vylezl o týden dřív než já. Shodli jsme se na 10/10+."



Aleš Eichmeier Kala

Petr Urbanovský se taky postaral o další přelez cesty Glutaman, která je psaná za 10+, ale spíš půjde o 10+/11-! Zkouknout jeho přelez můžete ZDE


Petr Urbanovský

Trojice Jurášů se dala dohromady a workujou společně cesty. Po skvělém zájezdu v Ospu se vydali do Jury. Ostatně kam taky jinam Jurové :) a dali gangbang cestě Queeel Dich, Du Sauuu! 8b/b+
Jíra "Jirous" Lautner to zbombil jako první: "Šlo to dobře.. druhá návštěva pátý pokus. V přelezovém pokusu psycho v odpočinku pod druhým bouldrem. Samotná spodní pasáž tak 10-/10 a vrchní tak 9+ ale nepříjemná trefovačka z jednoprstové díry do dvouprdy, kterou jsem chvíli hledal."
Jako druhej to poslal Jiří "Jurda" Oliva: "Pefektní lajna. Z dálky z parkáče to vypadá suprově a určitě by z toho bylo dobrý video. Od začátku super lezení. Trošku škoda nohandu uprostřed, ale skvělý konec, kde je potřeba poladit jednoprstovku a zklidnit závěr. Tři Jurdové ze tří tuto cestu doporučují."
Jako třetí to proběhl Jiří "Juráš" Přibil: ""Qvel dych bo jak se to jmenuje jsem dal na tick list po přelezech Jurdy a Jurdy. Program, jak na to, jsem měl a chuť na cestu se taky dostavila. Jsou to vlastně dvě cesty rozdělený nohandem. Z předposledního háku visí 1,5metrová smyčka v těžkým místě. Nechtěl jsem plejtvat silou, tak jsem ji necvakal. Jak se tam pletla měl jsem ji postupně i s preskou přehozenou přes rameno na zadech. Bál jsem se facky kdybych upadnul a že to ještě pokazím. Marně jsem v krátkosti zkusil cvaknout aspoň borhák a lezl dál. Úspěšným přelezem jsem doplnil přelezovou posloupnost na Jurda, Jurda a Jurda za což jsem rád."


Jurda, Helča, Jurda a Jurda
 
Pavel Mrázek (Mrožek) hodil cejchou a dotáhl Morlock Shocker
"Morlock mě zaujal hned na několika frontách. Prvně jako lajna. Krásnej kus čistý skály, převis a jen bílý fleky v tmavě šedým vápenci. Druhá věc je, že Ála se Smrťákem mi vždycky říkali, že je to typicky hnusná mroží cesta a chyty že prej hrozně koušou. Nebylo co řešit a prvně jsem si to prostoupil myslím letos na jaře. Klasicky to ze začátku vůbec nešlo. Ze tří bouldrů jsem dva neudělal a ve cvakacím místě pod bouldrem jsem se nemohl ani pustit, natož cvakat. Takže věta "ono se to nějak vystříbří" a bidlo v ruce mě provázely až k poslednímu borháku. V dalších pokusech byla radost vidět, jak si tělo postupně začíná zvykat na pohyby, který den před tím byly z kategorie snů. Ze slova nikdy se začínalo klubat "možná" a začínala svítat naděje, že nejtučnější ze všech tučnejch stane na vrcholu. Morlock mě dost bavil, protože jsem si v něm i celkem zalítal. Před bouldrem nad druhým břichem se mi nepříjemně cvakalo, takže jsem se rozhodl presku necvakat a valit dál. V posledních pokusech jsem padal v posledních krocích a prolítával jsem celou stěnu. To bylo super a přidávalo to tomu ještě o něco víc koření. Když jsem zeshora spadnul už poněkolikátý, přemýšlel jsem, co dělám špatně. Přišlo mi, že mám nahoře málo tunel, že jsem tam nezvykle v klidu a není v tom pořádná zloba. Takový to domácí mručení a zkousnutí. Pája tomu říká "štronzo". Měli jsme proto s Barčou domluvenej signál, že až budu nahoře v těžkým, tak na mě zařve, ať si pořádně zamrožim jako za mlada. Doplachtil jsem do poslední ukloněný lišty, ještě problém s rozklepanou nohou, která musí přesně přenést váhu na kluzkou lištu, betonově zamknout u ramene a radost, objetí, úsměvy, úleva, vděčnost. Nejlepší pocit co znám. Zase takovej šťouch do zad, na kterej si vzpomenu, až budu potřebovat slyšet, že člověk dokáže všechno na světě. I to, o čem si myslel, že nejde."


Pavel Mrázek (Mrož)

Martin Zedek Morgan Adam Est Une Andalouse 8b Kalymnos

Tomáš Reich Priez Pour Nous 8b Gorges Du Tarn
"Cestu Priez Pour Nous jsem vylezl to na třetí pokus. První délka za 8a+ a pokračovaní za 8b. Vytrvalostní, konstantní lezení s dvěma nepatrnými bouldry."


Tomáš Reich

Martin Spilka Wave Direct 8b Roviště
"Přelez mi zabral tři návštěvy za mizerných podmínek, kdy nemělo cenu nalézat do mého 8c projektu. Problém cesty je udržet oblinu na celou dlaň, která téměř nebere, přiskočit proti tomu slušný bočák, vši silou to proti sobě stisknout a plácnout rukou dál...třeba to za podmínky bude choďák, ale mě se to nějak nedařilo uždímat. Na svůj 8c projekt pořádně natrénuji a na podzim vylezu! Pak chci pozkouset Žabium 10+ a variantu Tritia 11- (2x 8A boulder nad sebou)"


Martin Spilka

Vojta Vlk frknul Kašpárkův Hrobeček 8b a více jsem s ním probral v rozhovoru ZDE.

Jan Vopat (bráška Edity), kterému bylo tento měsíc 11 let a leze již od malička dal La Cucina 8a Massone. Jedná se již o jeho čtvrté 8a!
"Pár dnů jsem lezl v Massone a povedlo se mi vylézt Abissi a další dvě 7c na OS a La Cucinu PP.  V prvním pokusu jsem spadl až ve výlezu z převisu, kde je takový delší nátah. Následně jsem to zkusil malinko jinak a na druhý pokus se zadařilo."


Jan Vopat

Zajímavé přelezy boulderů:
Lukáš Hammerschmied dal Foxy Lady 8A Magicwood
"Je to krásná linka v prstové spárce o cca 7krocích. Byl to můj sen tohle přelézt už od první navštěvy Magic Woodu. Nakonec to šlo celkem rychle. Kroky byly jasný. První den pár nalezů a druhý den místo plánovanýho rest day to padlo na prví. Magic je idealní bouldrová oblast na léto takže podmínka byla dobrá. Všichni šup do Magicu."


Lukáš Hammerschmied

Štěpán Stráník si přivastnil Lebka Se Skříženými Hnáty 8A+/8B
"Tento projekt se mi zalíbil někdy zhruba před třemi roky a vždycky když jsem tam byl, tak jsem na to jednoduše neměl.  Po dobrých přelezech na Sněžníku, jsem cítil formu a tak jsem měl v hlavě jenom tento projekt a chtěl jsem proto udělat maximum, např.  kdo mě zná, tak ví, že jsem schopen vstávat ve tři hodiny ráno a v šest být pod skálou, jen kvůli tomu aby podmínka opravdu byla! Na Lebku je hodně těžký vychytat ideální tření, měl jsem to štěstí, že jsem využil dva chladné květnové dny, kdy  v noci se pohybovala teplota kolem nuly. Člověk tady podmínky fakt potřebuje, protože z dobrého chytu jdeš do velmi těžkého stisku, musíš vypustit nohy a dát je pod sebe a pak pálit slušnou dálku doleva do lišty, mezitím pravačku to neuvěřitelně ždímá a  každá vteřina na stisku je drahá, navíc vše ve slušném převise.  Jedná se o dva velmi intenzivní kroky, po lehkém úvodu může každý z nich být tak 7C-7C+, průser je, že to jdeš hned po sobě…"


Štěpán Stráník Lebka se skříženými hnáty

Josef Šlapák prolezl Anfang Einer Legende 8A Panský Les

Jirka Švácha  Piknik u cesty 8A+ Sněžník
"Jedná se o krátký(2-3m), lehce převislý, čtyřkrokový boulder s výlezem přímo na turistické cestě. Na pohled opravdu nic moc, ale krokově zajímavé a hlavně hodně těžké!  Já ten boulder zkoušel už asi dva roky, ale vždy takové divno náznaky,nic co by se dalo považovat za progress. Díky Nuničovu videu jsem si nakonec ten program lehce upravil, ale princip zůstal úplně stejný."


Jirka Švácha

Tak snad jste to dočetli až sem a bavilo vás to. Budu rád za vaše tipy na Přelezy týdne a ohlasy na olivac@boulder.cz a případně na FB.
Všechny rozhovory a přelezy týdne se budou archivovat a najdete je v levém menu. Konkrétně ZDE.
Bude naprosto skvělý když mi s top listem pomůžete a dáte mi echo právě o lidech co si deníček veřejně nevedou, ale lezou kudlu.
Díky, díky, díky :)
Držte se, bušte a koukejte bombit! Lezení je nejvíc :)
Oliváč
 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama