Nejnovější komentáře

Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20
Autor: Petr Černocký11.12. 16:13

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

 POZOR 16. 3. otevřeno jen 19 - 22 

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 16. 3. .: ZAVŘENO
neděle 17. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

03.06.2014 21:36

Přelezy týdne II.

foto

Minulý týden jsem začal bouchat rubriku Přelezy týdne.
Byl to ovšem výcuc posledního měsíce a teprve až tento článek je více výcucem přelezů 22. a 23. týdne. I když samo je tam i něco z minula, co se neobjevilo v předchozích Přelezech.
Stalo se toho opět poměrně dost a doufám, že se přelezové tempo udrží :). Pokud vám zde bude chybět přelez váš či z vašeho okruhu známých, tak pište na olivac@boulder.cz!

Tentokráte začnu SK bratry, protože punk je jinde a slováci jedou!
Stano Klimo zbombil Ligu výnimočných 8c+  Súľov. O prvním přelezu této cesty jsem psal v minulých Přelezech, kdy to jako první dal Andrej Kamas.
"Ligu som skúšal cca mesiac hlavne s horným lanom aj pred Andrejovým prelezom, dovolil mi to :) je to hlavne o silných prstoch ako celý Súľov :)"
Stano ovšem nenechal nic náhodě a přidal ještě cestu Zachráňte Willyho 8b+/8c Súľov, která je spojení Ryby a Ligy vynimočných.
"Willyho som neznížil len navrhol klasu lebo to ešte nebolo vylezené. Je to nástup z vedlajšej Ryby a dolez Ligou tú mám teraz nabehanú čiže to bola len chuťovečka. Chalani to neliezli len nastrelili obtiažnosť ale 8c je prehnané."


Stano Klimo cesta "Mánia" 11- na Veži nad ohniskom

Další super přelez opět přidal Andrej Kamas a bourák Kubo Kováčik. Oba přelezli Koala 8b+/8c Súľov
"Prvy krok z Kodiaka a traverz dolava novym terenom. Tesne popod Hrcko boulder, az do Medu Bedu a nim navrch."


Andrej Kamas "Nový zákon" 10, Súľov foto: Patrik Gajdošík

Andrej dodává: "Koalu som s Kubom moc neskusal, lebo ten ju hned poslal :-) ja som si ju tuto jar setril, motivovali ma ine projekty, chodil som do toho len v zlych podmienkach a dost nepravidelne.V sobotu sa ochladilo a islo to jak pomasle :-). Projekty mam nejake navrtane, len su otocene na juh, takze cakam na dalsie ochladenie :-)"

Kuba o Koale: "Co sa tyka KOALY skusil som si ju minuly rok na jesen s Andrejom ale jaksi som nemal cas ju poskusat kedze sme odisli pracovat do Saudskej Arabie. Az teraz som sa do nej dostal znova a potreboval som na to dva dni. Cesticka je mega! Zo zaciatku lahsie lezenie po vcelku dobrych chytoch a potom to zacne. Oblinky a stisky az do vrchu bez vyraznejsieho odpocinku."
Kuba ještě poslal Hrčko 8b+/c. "Je to kratka silova cesta s bouldrom. Asi po 10 krokoch je boulder. Niekolko silovych tahoch po listach a lezie sa az do konca. Mno a k tomu pracovaniu tak toto som si len odskocil na dovolenku na nejake tri tyzdne a trosku popoliezam. Kedze tam som toho moc nenaliezol. Teda vlastne nic tak sa musim nejak aktivovat a rozliezt. Ale o par dni odlietam naspat tak to bude zasa bez lezenia bohuzial"
No taky bych si chtěl takhle odskakovat z práce :)


Kubo Kováčik "Tachtan" 7c+ sulov

Sérii kruto přelezů na Slovensku uzavírá tentokrát Lenka Mičicová s cestou Kodiak 8a+/8b Súľov
"Posledne obdobie neboli podmienky, nakolko bolo dost vlhko, alebo dokonca mokro, vylez tiez mokry. Vcera (31.5.) boli dobre podmienky tak som to supla na prvy nalez. Cesta pekna aj husta. Koalu som este neskusala. Treba postupne nabehat tu silovu vytrvalost tych ciest."


Lenka Mičicová - Velký Haremheb 8b+ foto: Michal Fredy Brun


České přelezy se otřásaly, ale prozatím kruto cesty odolaly. Ale bylo to minimálně ve dvou případech hooodně těsný! Alespoň bude o čem psát příště, protože to už stopro padne :)
Každopádně se jeden velký ČR přelez konal a postaral se o to Dušan "Stoupa" Janák. Další Čech s dvěma jedničkama :) V Moravském Krase přelezl cestu Pohádkové sny 11-
Nejde jinak a musím ho krapet vyzpovídat!


Dušan Stoupa Janák "Pohádkové sny" 11- foto: Petr Pepe Piechowicz

Jak dlouho si cestu zkoušel a kdy ji poprvé prolezl?
Poprvé jsem ji zkoušel v roce 2008, ale neúspěšně. Pěkné filmové záběry tehdy udělal Petr Pavlíček a použil je jako doplněk ve filmu Matrix, který je především o mixovým lezení zmrzlých trav v Tatrách, ale předehru má na skalách v Krase. Takže kdyby chtěl někdo zkusit flash nebo spíš zjednodušit vymýšlení kroků, může si to najít na internetu. Od roku 2008 jsem to, myslím, nezkoušel, protože se o své intenzivně přihlásily složenky, práce, rodina, zvířata, bytová otázka a výstavba... a volno i energii jsem šetřil na hory. Tento rok jsem měl po několika letech prostor na něco jako trénink. A motivaci na zavilé vysedávání v nýtech a zkoušení kroků. Cestu jsem zkoušel měsíc, i když to je relativní, protože třeba když je horko, tak cesta je dost mokrá, jak se u východu z jeskyně kondenzuje vlhkost ze vzduchu, takže přijdeš a nezřídka zase odejdeš na kafe do nedalekého stánku. Každopádně letos poprvé jsem do cesty nalezl koncem dubna a v kuse ji vylezl 30. května.

Co jsou hlavní obtíže cesty?
Přelézt krutoboulder u druhého nýtu, který je podle Martina Stráníka tak za 8A. Pak následuje středně dobrý chyt na jednu ruku a další boulder, už lehčí. Potom madlo a přes poslední dva nýty dolez, který by mohl být samostatně tak za 9 nebo 9+.

Cestu udělal Polo? Kdo má další opakování? Tuším, že Mráza a Adámek? Ještě někdo další?
Cestu udělal Pólo Kořán v roce 2006. Zopakoval ji Adam Ondra v následujícím roce a potom nevím o žádném dalším přelezu. Mrázy bych se musel zeptat, ale neslyšel jsem o tom. Vím, že cestu zkoušel i Martin Stráník někdy kolem toho roku 2008 jako já poprvé, ale myslím, že mu přelez nakonec nevyšel. Ale nechci kecat a někoho se dotknout, určitě na ně máš kontakty v telefonu, tak to můžeš ověřit.

Nestíhám, nesvačím, neověřím :). Je super, že ses pustil do takovýho prásku. Deníček si nevedeš a moc se osobně neznáme :), ale předpokládám, že Kras je tvoje domácí oblast. Máš tam přelezené desítky či pluska?
Mám. Papírově nejtěžší asi Big Brother: V top100 cest v Krase z roku 2011, který vytvořil Adam Ondra, je tato túra vedena na prvním místě mezi desítkama, akorát nevím, jestli proto, že začíná na „B“ nebo proto, že je tak těžká, nebo čistě náhodně. S „desetpluskama“ je v Krasu problém, protože podle uvedeného seznamu jsou zde „jenom“ čtyři: Čarodějův učeň, Kudlanka, Glutaman, Vyvolení. Jedenáctmínusek je pomalu větší výběr. Kolem roku 2006, kdy mi to na skalách celkem šlo jsem zkoušel intenzivněji Glutaman, ale nakonec neúspěšně. Jednou jsem si prokrokoval Kudlanku, když ji zkoušel Ivoš Kašpárek. Do té bych se časem klidně vrátil, protože je pohybově pěkná. Když byly zatečený v květnu Sny, poprvé jsem zkusil Vyvolený, protože tam byl dlouho vylomený chyt v klíčovém místě, a teprve nedávno ho tam Ivoš dolepil. Kroky jakž takž šly, pohybově super, samý velký chyty, ale sklopený a celkem daleko od sebe. Taky vznikla nová linka „bodybuildingového“ typu na Lidomorně za 10+ s názvem Bruce Lee, kterou jsem před časem prolezl ještě jako projekt a je pohybově vděčná. Na Učně ani nepomýšlím...Ale víš, jak to je. Teď jsem sice vylezl strop za 11-, ale vím o cestách v dolním desátém stupni, které možná nikdy nevylezu. Navíc, ono zas toho času na vysedávání v nýtech ve sportovních oblastech tolik není, mě dost baví i takový to tradiční lezení s vytřeštěným zrakem na písku nebo lezení s vlastním jištěním v rozbitém vápenci a moc rád jezdím do hor, což není vhodná příprava na skalky. A rodinné štěstí, aby vydrželo co nejdýl chce taky opečovávat...
V módě je teď v Krasu bouldering, což je další výborná tréninková záležitost. V dubnu jsem tam vylezl boulder Kilián od Štěpána Stráníka, který je klasifikovaný 8A. Vlastně to bylo takovým psychologickým základem myšlenky, že bych mohl začít pokukovat po těch Pohádkových snech, protože „papírově“, tj. teoreticky bych měl být schopen vylézt ten klíčový boulder... A vytrvalost mám přirozeně docela dobrou, rozhodně lepší než maximálku, tak tu jsem ani netrénoval.


Dušan Stoupa Janák "Kilian" 8A


Hodně válčíš v horách a kam se letos chystáš?
No, tak na cvičných skalách na Moravě jsem už letos potrénoval... Určitě proběhne nějaká turistika po dolinách, na horách totiž často prší.

Pokud máš cokoliv na srdci co bys rád sdělil lezeckému světu, tak sem s tím :)
Mám toho spoustu... Ale už jsem se nakecal dost.

Tak tvoji sponzoři?
Za podporu bych rád poděkoval firmám Tilak, Singing Rock a Triop. A čím dál víc i rodině.

Jako první o přelezu na webu informoval nový server Nadzemi.cz a super rozhovor se Stoupou připravil Petr "Pok" Pokorný v jeho Blogu
Další infos se pak objevilo i na Lezec.cz no a Boulder.cz může těšit, že tamtamy fungujou výborně a díky "Moravské spojce" jsme věděli o přelezu již v sobotu ráno :) Pecka a díky za to! Moc si vážím jakékoliv spolupráce a pomoci při čmuchání TOP ČR a SK přelezů!

Martin Spilka rodinkující v Juře si připnul na sedák cestu Odin´s Tafel 10, Frankenjura
"Odin mi dal zabrat a vždy jedna návštěva po dlouhé době nestačila. Nakonec to zabralo tři návštěvy během jednoho roku. Jura mi nesedí a navíc je Odin celkem vytrvalostní, tak je to pro mne velmi sebeuspokojující výkon :)"


Martin Spilka Osp foto: Vláďa Šauli

Boulder přelezy týdne jsou díky mega akci Beal Petrohradské padání.
U holek se o super zápisy postarala Katty Zachrdlová, která skončila na druhém místě. První skončila polka Agnieszka Ostrzalek, ale o ní ovšem psát nebudu :)
Katty dala tři bomby: Hrob Neznámého Boulderisty 7C+, 100%-ní Nakrytí 7C a 120 Přes Prsa, 200 V Pase  7C.
"Minulý víkend jsem byla poprvé pořádně bouldrovat, domluvila jsem se s kamarády a jeli jsme na Petrohradké padání. V pátek v noci jsme lezli na osvětlených kamenech a hned se mi povedlo zkrokovat moje první 7C. Bouldr se jmenuje 100%-ní nakrytí a silové kroky po lištách byly pro mě to pravé. Začínalo se z paty a po fixu následoval poskok do zvláštní obliny. Nejtěžší bylo udržet patu na liště v závěrečné pasáži, což se mi povedlo až další den dopoledne a 100%-ní nakrytí jsem konečně přelezla. To mě ještě víc namotivovalo k výkonům a šla jsem na další 7C, kterým bylo 120 přes prsa, 200 v pase. Tenhle bouldr mi připadal docela lehký. Dala jsem ho hned na druhý pokus. Na nástupu se držely dvě placky na medvěda, nasedalo se na levou špičku a levou rukou se napadávalo do dobrého spoďáku, po kterém už byl jen lehký oblý výlez. V neděli ráno jsme se přesunuli na Petráč, kde jsem nejdřív lezla jen lehké bouldry, ale po obědě jsem se pustila do Hrobu neznámého bouldristy za 7C+. Název mluví za vše, bouldr vede stropem necelý metr nad zemí. Kroky byly hodně do těla a nejhorší pro mě byl poskok na začátku, který jsem pořád nemohla udělat. Kluci nám řekli, že máme posledních 10 minut, než budeme muset jet domů, a najednou jsme hned všichni tento bouldr přelezli. Přišlo mi to neuvěřitelné a mám obrovskou radost z takto těžkého přelezu."


Katty Zachrdlová

Honza "Magnus" Novák vyhrál mužskou kategorii a urval boulder Cecky Samou Loknu Měla 8A. Takovej jakože hodně "zvláštní" název boulderu :).

Honza Magnus Novák Finále ČP na Výstavišti foto: Jan Šimánek

Mňam, mňam 8A si na Padání připsal i Jirka Švácha:
"Z padání jsem byl zezačátku trochu rozpačitej. On Mlýňák nebo Brána už to asi nikdy nebude, ale chtělo se to aklimatizovat a pak už to bylo fajn. Druhý den jsem hned dopoledne "našel" kámen Drýmr na kterém vede také to Mňam, mňam 8A, ale také například Obloukovec nelogický 8B od Petra, fakt moc hezký směry a lezení po klasických petráčkovských lištách, což mi sedí nejvíc. Nalákal jsem k sobě ještě aspon Káťu Záhorovou, která to se mnou zkoušela, ale některé kroky měla kvůli délce hodně těžké. Já měl zkroknuto krom prvního kroku docela rychle. První krok je potřeba dělat hodně kontrolovaně a tam mě právě Káťa slušně školila, ona to dělala jak prd, já se tam blbě skládal, ale nakonec jsem našel polohu ve které to bylo ok. Dal jsem teda hned spojovací pokus a spadnul v místě, kde jsem si ještě nepohlídal nohu. Musel jsem dát delší pauzu a pak to pustilo z druhého nálezu."


Jirka Švácha "Mňam, mňam" 8A foto:Standa Mitáč

Organizátor a guru akce Petr Resch většinu věcí přelezl a je to teda pěknej nášup! Posuďte sami...
"Tabulky přelezů padání mám někde zaštrachané, tak zatím nějaký výčet toho, co jsem z boulderů na padání vylezl já za poslední půlrok. Nemusí to být kompletní, budu jen tak listovat průvodcem. Nemám termíny přelezů, nikam si to nezaznamenávám, důležité je to, co zbylo na skále:
Název klasa poznámka
Přes hranu SD 8A+
Vzpomínka na Václava Havla 8A/A+ možná rovných 8A+, v den výročí zesnutí VH, video 
Poslední výlet psa Šarika 8B+ 18.2.2014, 45°, hnusná lišta, hnusný boule, věnováno našemu zesnulému čtyřnohému příteli
Bobo papu 8A+
Papuán SD 8A
Toulavá kočka 8A/A+ absolutní ultraparáděj
Atomizér 8A+ logický dlouhý traverz po zalamovačkách
Otvůrek plný potvůrek SD 8A+
Veterinář SD 8A
Cecky samou loknu měla 8A
Obloukovec nelogický 8B někdy říjen/listopad 2013, video
Dreamtime 8A
Mňam, mňam SD 8A
Plné ruce chytů 7C+/8A
Český sen 8A

Hóóóódně dobré věci budou v Červených stěnách v Srbsku, ale je tam šílené práce s čištěním, přes léto na tom budu makat a pak to nějak zveřejním, možná udělám nějakou otevíračku a pozvu lezce na připravené prásky. Spadne ti čelist. Měj se Petr"


Petr Resch


Takže to je za uplynulý týden vše. Znovu pro jistotu zopáknu, že je dost možný, že se událo něco, co se nedostalo k mým uším. Rád to příště napravím :). Bude super, když mi budete házet tipy a pomůžete se stavbou top přelezů. A nemusí se jednat pouze o top čísla...
Držte seee
Oliváč

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama