Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

22.12.2014 09:07

Ivana If Řezníková - Butcher Boulder Girl

foto

Vánoce už ťukají na dveře a já si nadělil dárek v podobě tohoto rozhovoru :). Už minule byl náznak novinky v rozhovoru a dnes je rozhovor plně v režii někoho jiného.
Tomáš Strnad "Foxík" vyzpovídal Ifu. V následujícím trendu budu rád pokračovat. Tedy jednou otázky ode mě, jednou od někoho jiného a někdy komplet rozhovor od někoho jiného. Nebojte se zapojit a vyzpovídat své spolulezce.
A jdeme na to:

(Ne)Vážný pokec s If o (ne)důležitých věcech

Odkud jsi, kolik Ti je let? Máš sourozence?
Můžu odpovídat s pivem v ruce?

Radeček nebo Magor? Počkej, taky si otevřu.
Jsem z Havířova, narodila jsem se před dvaatřiceti lety a jsem pružná jako 20 -tka. Mám o rok staršího bráchu, dělá hasiče, a i když bydlíme pod jednou střechou, téměř se nepotkáváme.

Cože, už tolik? A sakra. Kolik měříš a vážíš?
???? Měřím 164, vážím 52 kg

Jsi docela malá a na to, jak jsi hubená bych tipoval, že i o dost lehčí. Ale teď jsem si vlastně uvědomil, že jíme stejně velké porce a i vína vypiješ vždycky víc.
...ano, ale to je naprosto v pořádku, jím a piju více...jedním slovem popelnice, na základě toho jsem si také vybrala práci.



Kde pracuješ?
V jedné dánské nejmenované největší odpadové společnosti v ČR.

Vím o Tobě, že jsi měla několik nejenom lezeckých vztahů, v tomto ohledu máš dost za sebou. Teď  jsi se dala dohromady s dědou, asi docela změna, co?
 Změna? Naopak :) Všichni máme minulost, ale tu nechávám přesně, jak říkáš za sebou, nehrabu se v ní. Každý člověk je přece individuum a bavit se o tom, jestli je to změna nebo ne je zavádějící. Změna je akorát ve vzdálenosti.

Co Tvoje lezecké a bouldrové začátky? Co podpora doma?
Začínala jsem jako většina mé generace s lanem, bouldering nikdo moc neznal. Poprvé jsem k lezení čmuchla na základce, takové to popolézání na Impulsu v Havířově. Na Impulsu jsem poprvé viděla Míšu Drlíkovou, byla to pro mě ikona lezení v ČR a hlavně skoro sousedka :).  U lezení s lanem jsem zůstala, ale dlouho na tom druhém konci. Bouldering ani nevím přesně, kdy jsem okusila, ale nejspíš to bylo někdy v pravěku na starém Bloku v Ostravě u Gendisů. Hodně mi dala bouldrovka Kulhavá ruka u Penů v Těrlicku, mám to kousek od baráku.

Podpora doma? Ta vždycky byla :). Naši mají nejraději dobu, kdy někam zmizím :).


Já Tě poprvé zaregistroval v Juře a potom na Sněžníku. Byla jsi taková přísná a permanentně naštvaná. To Ti vlastně zůstalo, ale už si zvykám.
Asi jsem přemýšlela, to já tak vypadám. Ti, kdo mě znají, tak ví, že to tak mám. Ráda se podělím o slunce své povahy :). Rozhodně ale nejsem starý zapšklý jezevec jako ty! U mě dobrý!

Ty hajzlíku malá drzá!
Loni na jaře jsi vylezla první těžší boulder a začala více trénovat. Asi Tě to chytlo, pravda?
Chybělo mi něco si vylézt, netrénovat pro nic za nic, ale mít cíl. Zacílila jsem a zatím to jde dobře. Pravda, někdy to skřípe, ale to musí, abychom mohli ocenit úspěch, ale nejdůležitější jsou ty těžké kroky k úspěchu, to zná asi každý. Takže první těžší boulder mi vehnal vítr do plachetky.

Rok 2014 byl fajn, zdraví fungovalo, dost se lezlo, jezdilo a šlo to všechno, jak po másle. Na podzim pak přišlo první 7C +. Jak to šlo a pomohl Ti zástup fanoušků při přelezu?
Tohle první 7C + jsem si hned zamilovala, následně pak odjezdila a doslova vydřela, mám na tenhle boulder hezké vzpomínky. 7 nálezů za den a padání pořád ve stejném místě. Myslím, že to pátým výjezdem padlo, ale musel taky přijet AdámekAngelou Eiter, jinak bych ten líný zadek přes převis nedostala :) parádní session.


Modřín, Big Sur 7C+

To jo, tenhle boulder sis zasloužila. Jezdili jsme na to i v lepší podmínce a ty pořádně zabrala až před elitou. Letos na jaře jsi přidala další céplusko a začala drze zkoušet těžší věci a slušně se v nich hýbat. Zároveň jsi v létě dost trénovala. Přišly první bolístky a úrazy. Není jednoduché se zlepšovat, zůstat zdravá a ještě to včas umět prodat, co?
Trénink mě baví stejně jako lezení venku, takže s tím problém nemám, to že jsem si skřípla záda neberu jako úraz, ale důsledek nepřipraveného těla na některé cviky. Jo ty myslíš, jak jsem si zvrtla kotník v Sofii? Byla chyba jet na lano.

Nebyla, už se těším zase do Krasu. Sešny s Bokulovcema, pády v Sofii, historky ze zákulisí kolem tý 10+ky, koupačka v Šošůvce. Bylo dobře, tedy až na ty moje kolena.
Kras byl super a zase bude. Nejraději na Krase mám zmrzlinu, kávu a Pátera v místní knajpě.



Přijdeš mi stále dost slabá, fyzicky i psychicky, myslíš, že to děláš dobře :)?
Díky za názor, když tak nad tím přemýšlím, tak asi ne. Pořád se točím kolem stejné klasifikace, takže asi něco nedělám dobře.

No pořád, necelé dvě sezony zase nejsou tolik. Dost věcí jsi vylezla pod tlakem, když jsem Tě buď totálně vytočil nebo stál za Tebou s klackem, to nemůžeš popřít. Třeba toho Pudziana : dva dny koukám na to, jak by tělo mohlo a hlava to kazila, až jsem to nevydržel.
A najednou pád z výlezu a dalším BUM!!!

Však ani nedutám.



Rozhoduje u Tebe informace o bouldru, krása, renomé, počet přelezů, charakter?
Spíše si vybírám silové chlapské bouldry a bouldry, které mi úplně nesedí. Proto taky nemám tak časté přelezy, ale když už něco takového vylezu, byť je to "jen" 7B, tak to má pro mě větší hodnotu. Velkým lákadlem jsou cesty, které nemají ženský přelez. Nevybírám striktně podle nějakého charakteru, jen nerada lezu na vysoké kameny.

Ale Tobě skoro nic nesedí... Né, kecám, promiň. Sama víš, že není cejdo jako cejdo, na něco se jede, protože se to hodně leze a na něco, že je to těžký.
Jasně, každý, kdo ty bouldry zná, tak ví, nechci se tím moc zabývat. Chci mít radost z lezení, z toho, že ten trénink není zbytečný. Nechci zažívat to, že když si něco odjezdím, vydřu a vylezu, nějaký dlouhý silný chlap to shodí jen kvůli tomu, že to vylezla ženská. To pak můžu trénovat do úmoru a budu pořád na 7C-čkách.  Také samozřejmě záleží na historii bouldru, jeho autorovi a kreditu. Ty poctivé, klasické problémy se většinou neshazují a mají větší hodnotu. Napíšu si k přelezené cestě poznámku sedlo/nesedlo, podmínka/antipodmínka a jdu od toho pryč, hotové, vyřízené.
Opravdu, na tohle se těžko odpovídá.

Prozradím, že sníš o pořádným bouldru s osmičkou na začátku. Vím, jak je těžké něco doporučit. Většinou to utne jeden delší nebo blbej krok, který nemusí být pro normální lidi klíč. Kdybys byla vyšší a měla víc tý hrubý síly, z fleku bych Ti poradil deset "jakoby" nebo hratelných 8áček. Ale mně by se pro Tebe líbila třeba Trikolora, těžký Dekr, Remake nebo něco v tom duchu.  
To je pořád kdyby, kdyby.  Jasně že chci být v 8A klubu, ale vylézt pořádné áčko může trvat roky :). Pár už jsem jich zkoušela, v něčem  se i hýbu, no uvidíme.
Chlapče, jak všichni dobře vědí, chce to ukrutnou sílu a u holek obzvlášť, nejsem Alex a nikdy nebudu.
Názorná ilustrace:
 

Rozdíl mezi Alex a If...
má hnědý koberec a vlasy

Síla a dynamika, to je, oč tu běží.
Spousta číselně těžkých bouldrů je těžká jenom proto, že je to někam daleko, z blbých nebo žádných nohou, případně dynamický krok. Pro normálně rostlé těžké, pro dlouhé soft a malí mají prostě smůlu. Vše zabalené do stejného čísla. Pamatuju si, jak jsme s Majzlíkama bouldřili a holky, že jsou malé a že to máme lehčí. Moc jsme to (s Lubou) nebrali a pak to samé začal Luba říkat Adamovi od Monči. Není to nic proti dlouhánům, taky bychom brali pár cáků navíc, spíš konstatování faktu. Výška je zkrátka velkou výhodou. A těžko s tím něco dělat, zvedat některá cejda jen kvůli menší výšce by taky nebylo to pravé.  Každý, kdo ty bouldry zná, tak ví.
No možná jsi zatím jen slabá. Pořád Ti říkám, chce to ten jednoruční shyb na centimetrový liště. Ostatně Alex je taky jenom obyčejná normální holka.  Třeba něco vybereme ve Švajcu nebo Rakousku.






Jó kamaráde, rád bys mě viděl udělat shyb, to já taky. Myslíš, že ve Švajcu a Rakousku najdeme odpověď na to, jak Alex trénuje jednoruční shyb na liště? Spousta teorie, kecy, prdy, beďary.


Jak říkáš, odpověď tam nenajdeme, maximálně sladkou odměnu za dobrý trénink a tak je to správně. Bohužel jsme už staří a to já vím rozhodně líp než ty, jestli mi teda rozumíš. Nějaké jiné sporty?
Kolo, běh, jóga, lyže, běžky



Jakou oblast v Čechách a venku máš nejraději? Jaký typ bouldru preferuješ a jaký typ Ti nejvíce sedí?
Nejraději jezdím na sever Čech, Modřín, Labák. V zahraničí je více oblastí, nemám favorita. Sedí mi kratší bouldry v mírném převise po lištách, ale preferuji chlapské bouldry, pořádný dach s chytama, jak jsem psala výše.

Co říkáš bouldrový komunitě, pomluvám, rivalitě, a tak? Z mýho pohledu to je (jsme) jedna velká banda špekulantů, která nenechá na nikom niť suchou. Vylezl, nevylezl, ojebal to, přešáhl to, byl tam vůbec, má video, no jo, on trénuje, on může jet a já ne, má malý prsty?? Alespoň tady u nás, i když u vás to je v bleděmodrým řekl bych? Myslíš, že je to stejné i v jiných sportech?
Je pravda, že některé příhody jsou velmi zajímavé, pikantní, místy až mysteriózní, skoro legendární :). Drbeme všichni a rádi, a s kým bych měla soutěžit? Soutěžím s bouldrem, ne s lidmi.
A moc se u nás nepřeje, to je fakt. Ostatní sporty na tom budou pravděpodobně podobně.


Co pro Tebe vůbec znamená žebříček na Lezci? Pro mě osobně je to velice subjektivní měřítko, kde negativa převažují nad klady.  Spousta lidí se raději zaměřuje na pořadí, číslo namísto toho, aby se držela svého plánu a cíle. Stejně jsou karty v tomto ohledu dávno rozdaný. Kdo chce soutěžit, může jít závodit. Máš pravdu, že by se ve skalách nemělo soutěžit a jediným protivníkem by měl být Boulder, ale sama víš, že to tak často není. Žebříček by měl mít pouze informativní charakter bez bodů a pořadí, souhlasíš?
Žebříček má pro mě pouze informační charakter, kdo kde byl a s kým :). A je svědomí každého z nás, jestli to dělá pro sebe nebo pro body. Souhlas, za mě také bez bodů a pořadí.

Co ostatní holky, moc Vás venku častěji neleze. Momo, Simča zabiják, to je asi vše...
Monča, Simča, Léňa, toť šikulky, které to prokládají lanem a jsou dost dobré v obojím a to je super. Nevím, kde jsou ostatní holčiny, asi trénují.

No ono mrznout někde pod šutrem není pro každého. Taky Ti přijde, že bouldristi v zahraničí jsou takový čistí a my vždycky přijedeme jako prasata, špinavé hadry, ruce jak zedníci, v krámu ochranka za zády, jak to dělají?
Přijíždíme čistí, ale odjíždíme jako prasata, zatímco oni odjíždějí pořád čistí a vyvonění. Vylezou z čistého, voňavého auta s čistýma bouldermatkama, jsou vystajlovaní, i pes voní. Ale na tom není nic nepochopitelného, spinkají ve vyhřáté chatě, vstanou, zajdou si zablbnout na 2h na boulder a zase čistí zmizí, nestihnou se ani zamazat, pes se kolikrát ani nevy?.. V chatě pěkně horká sprcha, jídlo, postel, teplo, pohoda dobrá regenerace. No stress. Jiný svět vole, zapomeň na to, zůstaneme ve zmrzlé dodávce :).



Aha, tak takhle to je. Jako myslíš, že se v minus pěti ve zmrzlý dodávce blbě regeneruje? Ale dávat 25 éček  na hlavu někde v Alpách je vážně dost. Co závody? Loni si jich pár zkusila a z mého pohledu žádná hitparáda. Co říkáš úrovni závodního českého boulderingu? Až na Nejvyššího a Siláka stejné jako ve skalách, svět je o pořádný parník jinde, řekl bych.
Závody jsou u mě problém, to víme. Výkonnost na to asi mám, hlavu ne. Mysl je dobrý nástroj, když ji užíváš správně. Já to myšlení neumím přepnout a soustředit se jen na boulder, a to je na závodech velký problém. Moc přemýšlím, kombinuju, až to překombinuju. Nemám žádnou předzávodní přípravu, tudíž to je tak, jak to je. Nevím, co by se muselo změnit, aby se zvedl český bouldering. Asi jde o odborné vedení a samozřejmě o peníze. Brala bych týdenní doučování u německé repre.

No jo, my jsme jenom takový koníčkáři a zatím nás to stále baví. Ale Tebe už to vlastně poslední dobou moc nebaví, začíná zima, tu moc nemusíš, a podmínka. Co budeš dělat?
Krásný koníček, náročný na cestování. Zima není příjemná, ale zase to lépe drží. V sobotu ráno rychle vstát, rychle matici na záda a poklusem pod skály, zahřát na pokus, zmrznout, zahřát na pokus, zmrznout, zahřát na pokus, zmrznout a do toho tma ve 4, to unaví i vola. V neděli večer domů a ráno zase práce. Člověk je občas z toho ježdění vážně unavený. Co budu dělat v zimě? Určitě ji prolezu, a když nebudu moct z nějakého důvodu lézt, budu tě podporovat v tvých projektech.



Je pravda, že je to občas náročné. Ale zas tak často nejezdíš, v Havru už jsem py*o častěji než doma. No, trochu kecám. Co plánuješ v nejbližší budoucnosti?
To je prozatím tajné. Však ono se to dostane na povrch.

Tajemno a mysterie. Ale mně se to vážně hemží :)
Co kultura, filmy, hudba?

Kultura jo, tu máme rádi, hodně koukáme na filmy z celého světa. Z Ameriky, Francie, Švajcu třeba filmy s takovými herci jako Nalle, Woods, Jimmy, Alex, Šóna, Anča. Kulturu zkrátka milujeme. Mezi mé oblíbené filmy patří Řezníci, Adamova jablka a Kurva hoši. Z hudby kromě Rammsteinů teď poslouchám Jona Hopkinse.

Co sponzoři?
Ozvalo se mi několik nadnárodních firem. Vše je v jednání, ale zatím nikdo nepřistoupil na mé finanční požadavky. :)
Milí sponzoři, klidně se ozvěte, budu ráda.



Znáš nějaký dobrý vtip? Ten s těma chipsama a ten od Sviště se slunečnicí prosím vynech.
Samozřejmě, znám jen ty méně sprosté:
Běží blondýna za Papamobilem. Papež ji uvidí a říká ochrance:  "Zastavte ovečce naší, určitě chce rozhřešení".Ochranka:  "Ale ne, určitě to je převlečený terorista." Tak se to opakuje třikrát. Nakonec papamobil zastaví, blondýna s vyplazeným jazykem doběhne a říká:  "Jednu kakaovou a jednu vanilkovu, prosím vás."

Ježíš marja, ten vtip byl hrozný, ostatně jako obvykle. Děkuji za rozhovor.
Foxík


Deníček na Lezci
Profil na FB
Videa If ZDE

Tak ako? Líbilo :)? Velký dík za odvahu, čas a chuť rozhovor zbouchat. Jsem zvědavý, zda se najde někdo další, kdo se do pokeců zapojí. Zase tolik to nebolí a nejtěžší je pouze začít. Pak už to jde jako po másle.
A máte dárky :)? Dneska to pošéfuju a jsem na Ježucha ready. Čtyřiadvacátýho se můžeme na chvíli potkat v Bébesu a na Silvouše taky :)
Držte se a cpěte se cukrovím. To je stejně nejvíc :)!

Komentáře

  • Autor: Michal Fišer22.12.2014 16:58
    Ty woe true otázky. Foxík to je redaktor!! Díky cao M.
    Reagovat
  • Autor: Adam F.23.12.2014 07:55
    Taková normální obýváková rozprava dvou bouldristů:) Díky moc za dobré počtení, ať se daří...
    Reagovat
  • Autor: davidk23.12.2014 08:10
    Mně to přijde trošku úchylný, když jeden partner vyzpovídá druhého...ale přečetl jsem si to rád :-)
    Reagovat
  • Autor: Lepra23.12.2014 13:36
    Jj, Havířov měl vždycky dobrou základnu:-) Pěkné počtení, dík za rozhovor a ať se nadále daří!
    Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama