Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

23.06.2014 09:16

Petra Růžičková

foto

Ahoj Peťo :), minulý rozhovor byl s Lindou Gundovou, která stejně jako ty útočí na bednu na závodech. Ty se taky pravidelně účastníš boulderových závodů a navíc pravidelně na bedně stojíš :) Jak to děláš :)?




Nevím, lezu tak, aby mě to bavilo. Občas mám takovou slabou chvilku a přemýšlím o tom, že bych měla víc trénovat. Začala jsem cvičit na kampuse, ale vždy mě to tak zničí, že jsem potom týden vyřízená. Na bouldrovku chodím jen s chlapama a musím se hodně snažit, abych jim trochu stačila.

Klasická otázka nevhodná pro holky ale kolik ti je a kolik měříš a vážíš :)? Kolik uděláš shybů :) A na jedný? Tohle prostě lezce zajímá...:) a taky odkud jsi?
Moje rodné město je v Prostějově, ale už říkám "doma" Brnu - Je mi 24, měřím 164cm, a maximální dosažená váha 57kg. Shyby vlastně ani nedělám, ale myslím okolo dvaceti. A na jedné? To je cíl do budoucna :)

 

Kdo je tvůj tréninkový partner? Anebo kdo jím byl v minulosti? Kdo ti dal základy do lezeckého tréninku?
Na gymplu nám postavili stěnu, tak jsem to šla s kamarádkou vyzkoušet. Po pár návštěvách se mě ujala "stará garda" z našeho oddílu, za to jsem jim doteď  vděčná. Začali mě brát na skály a na první výlet do Arca. Pak se mě ujal předseda z našeho oddílu Vašek. Vždy jsme lezli jednu cestu za druhou, téměř jsme nenacvičovali. Prototo mě teď nejvíc baví cesty na OS. V Brně jsem zezačátku chodila sama na frit nebo s Kačkou, u které jsem bydlela. Postupně jsem se vždy s někým seznámila a nějakou dobu s ním lezla. Teď nejvíc lezu s Uhřou, se kterým mě to moc baví.

Jak to snáší tvůj pes? :) Už něco pořádnýho vylezl?
Bravour bohužel nemá na lezení talent vůbec. Jednou pod skálu byl přístup malou ferratou a to jsme ho táhli na laně. No a dolů - spouštění se psem už nikdy :)

Jak často trénuješ a jak trénink zhruba vypadá?
Trénuji podle toho jak se cítím, aby to mělo smysl. Protože, když se nechce, tak je k ničemu se o něco pokoušet. V zimě chodím na bouldrovku tak 4x týdně, na stěnu s lanem nechodím téměř vůbec. V létě skály a od toho se odvíjí zbytek tréninku.

Kolik let vlastně už lezeš? Jak jsi se protloukala na začátku?
Lezu 9 let. Ze začátku to šlo celkem snadno a rychle jsem se zlepšovala. Teď už jen krůček ke zlepšení je pořádná dřina :)

 

Kdo v té době byl na české závodní špici?
To nevím, moc jsem to nesledovala.

Co byl a co je tvůj hlavní motor začít bušit a jezdit po závodech?
Závody mě baví. Není to jak na bouldrovce, kde se pokaždé zachytneš o nějaký chyt nebo nevidíš kam stoupnout. A je to změna, když ti ty bouldry někdo "naservíruje".

Kdo či co tě motivuje? Vzory?
Vzory nemám, nesleduji videa, takže ani ty nejlepší moc neznám. Motivace někdy je a někdy není a nevím na čem to závisí. Občas mě motivují lezci, kteří jsou nadšení a do lezení zapálení. Lezení je jako droga, každý intenzivní zážitek v nás hodně zanechá a chceme to znovu.

Tvoje nejlepší umístění?
1.místo na Mejcupu

Jakých si nejvíc vážíš? Nebo který závod se ti vryl a hřeje :)?
No, asi loni Adidas závod v Praze. Zabrala jsem na maximum, což se vždy nepodaří a z toho má pak člověk dobrý pocit. Není důležité, kolikátý kdo skončí. Hodně taky záleží na postavených bouldrech.

 

Kdo je tvoje největší konkurentka?
Konkurence neexistuje, je jedno, jak kdo leze. Každý by se měl soustředit na sebe, aby podal co nejlepší výkon a neřešit ostatní. To je jediná cesta k úspěchu. Čím víc holek poleze dobře, tím líp. Aspoň se na závodech začnou stavět těžší bouldry.

Jak se vyrovnáváš s pocity na závodech? Nervozita, stres...Nebo s tím problém nemáš?
Teď už je to horší, než když jsem začínala. Ale většinou s tím problém nemám. Spousta lidí bere závody jinak než já a pak mi kladou otázky pro mě dost nepříjemné a nevím jak odpovídat. Ale zase je to výzva pro mě, srovnat v sobě pocity, být v klidu a nic neřešit.

Co svěťáky? Jseš v repre a jeden máš za sebou. Jak to šlo? Mohla si zalézt lépe nebo to bylo z tvojí strany na max?
Na svěťáku to nikdy moc nejde. Tam už je potřeba jiná síla. Vždy se snažím zalézt na max. Akorát mám občas problém, že nevím jak přesně lézt daný boulder. Když jsou bouldry tak težký, takový chyby si nemůžu dovolit. Dost často je tam úplně jiný styl, jiné pohyby, které chce mít v těle.

Jak moc rozdílný jsou holčičí bouldery na SP oproti ČP? Co je jiný a co je podle tebe lepší?
Jsou silovější, obliny, převisy, ale na druhou stranu i kolmárny, který jsou těžký rozluštit, skoky, třeba i v rajbáku.Pro mě má význam svěťák, který je spíš kolmý. Protože největší mezery oproti ostatním holkám na SP mám právě v té síle.

Připravuješ se rozdílně na SP než na ČP? Jak funguješ pár dní před závody (nebo pár týdnů).
Připravuji se stejně. Vždycky jsem si myslela že je to jedno.  Už nevím, který ročník mejcupu, jsem den před závodem udělala 100 shybů, že se rozhýbu, kupodivu to zabralo :-D Teď už odpočinek před závodem potřebuji, ta regenerace už není co bývala. Ale stejně to moc neřeším, je to nejvíc o vnitřní pohodě. Jak nefunguje hlava, nepomůže i ta nejlepší příprava.

Na kolik závodů SP a ČP v letošním roce určitě pojedeš?
Z těch světových pojedu už jen do Mnichova. Na český snad na všechny, teď nevím kdy přesně jsou, ale snad mi to vyjde.

Šance na finále? Nebo co je potřeba mít a trénovat, aby se holka do finále dostala?
Stačí chtít a všechno jde :).

Kámošíš se s někým z SP špičky? jaký to je s nima v izolaci? Boulderujete tam spolu?
Bouldrujem spolu? Moc vtipný :-D když na závody jezdila Karolína, tak jsme ty dobrý sledovaly, co lezou a až odešly, tak jsme to zkoušely - ani jsme se nepohly - takže ne :)

Proč pravidelněji nejezdíš na závody na obtížnost? Co tě na boulderových závodech baví víc? Nebo co je ten důvod, že jezdíš právě na boulder?
Na stěně na laně vůbec nelezu, takže nemá smysl jezdit na závody. Navíc už těch závodů je tolik, že by člověk nedělal nic jiného. Bouldry jsou zábavnější a je tam víc uvolněná atmosféra. Ale obtížnost jako taková se mi libí a občas na nějaký open zajedu.

Chodíš na umělou stěnu s lanem? Kde pravidelně trénuješ?
Nechodím. Nejčastěji chodím na Friťák a na Flash.

Jsi v Brně a to je kousek od Moravského Krasu. Jezdíš tam pravidelněji? Zkoušíš spíš bouldery nebo s lanem? Co se ti povedlo vylézt anebo z čeho máš nějvětší radost?
Jasně, je to moje oblíbená oblast. Bouldry jsem tam nikdy nelezla, vždyť i s tím lanem jsou to takový delší bouldry, tak proč si tu skálu ještě zkracovat. Největší radost mám z Hradní spáry a nejvíc se mi líbil Pedrův smrk.

Stejně jako Linda nikde žádný veřejný zápisy z lezení a víme o tobě pěkný kulový :) Zkoušelas nějakou desinu? Nebo něco těžšího?
Deníček mám, jen poslední dobou moc nezapisuju. Deníčkové nadšení opadlo a navíc teď moc nemám co přidat :) Desítku jsem pořádně žádnou moc nezkoušela.

 

Kašpárek ještě nemá ženský přelez, tak na co čekáš? :)
Už jsem v něm párkrát visela, počkám až budu silnější a pak se k němu vrátím. Nebaví mě ty cesty nacvičovat a počkat až se jednou náhodou zadaří. Prostě buď na tu cestu mám a dám ji hned a nebo to chce trénink.

Kam se chystáš v létě? A na podzim?
Chtěla bych s Vaškem do Dolomit na vícedélky. Takže teď musím nalízt co nejvíc cest na skalách. Zrovna jsme na cestě do Rakouska :)

Co vlastně děláš? Co tě živí a kde?
Ještě mám před sebou poslední rok na Masárně, sportovce, obor Aplikovaná speciální edukace bezpečnostních složek. Ale moc se s tím vojensko-policejním prostředím nemůžu ztotožnit. Živí mě rodiče, jsou moc hodní :) chtěla bych začít pořádně vyrábět z kůže opasky a obojky pro psy. No a teď vymýšlím, co dál do budoucna, chce to něco velkého :)

Lezla si někdy na píscích? Kde, co :)?
Byla jsem v Labáku, tam je to nádhera a za největší můj výkon tam považuji Kořist na OS, kdy jsem celou dobu měla na krajíčku, jak jsem se bála.

Jaký oblasti obecně máš ráda? Materiál?
Nejraději mám vápno, ale každý materiál má něco do sebe.

 

Co ti nejvíc v lezení jde? A v životě :)?
Asi ty bouldry na stěně, tím že na to nejvíc trénuju. Ale nejlíp se cítím u lezení na skalách, tam je prostě něco navíc. Tam už nejde jen o výkon, zatnout svaly, ale o respektování přírody.  Pokud k cestě přijdete s pokorou dá vám skála víc než jen ta čísla. Když se podíváte na skálu z dálky, uvidíte na ní jen "mravence", co se snaží dostat nahoru. Skály jsou podle nás tak obrovský a my nerozhodujeme o tom jestli ta lišta co držíme v ruce upadne nebo ne.
A životní úspěchy mě teprve čekají :)

Díky moc za rozhovor a koukej už našupačit zpátky do Kašpárka :)

Link na FB profil Petry
Link na rozhovory na boulder.cz
A ostatní mějte se, držte se :)!
Oliváč


 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama