Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

29.09.2014 09:21

Martin Gospoš týpek ostravský

foto

40. týden roku 2014 padl na borce z toho města, kde mluvi kratce a jasně ...Ti lezci su tam dobre jak cyp :).
Martin Gospoš je týpek, který si jede svoje a na skalách mu to jde velmi dobře. Pojďme se s ním seznámit trochu blíž a nakouknout do jeho lezeckého světa.

Kolik ti je, odkud jsi a kde se poslední dobou nejčastěji vyskytuješ?
Jsem z Ostravy, respektive z takového ostravského vesnického okraje poblíž polských hranic,tady se většinu života vyskytuju, kromě studijních let v Brně, kde jsem vlastně přičuchl k lezení.
Je mi tak nějak ani málo ani moc,36 let, usazený v domku s rodinou..


Výška, váha a jiné měřitelné míry :)?
171 cm, tomu poslednímu centimetru vděčím TRX skřipci.. váha kolísá dle chuti hubnout 63-67kg. K měření tuku používám tzv.tukoměrku, což je těsně střihnutý pásek k mágo pytlíku. Jiné míry neznám. Jsem celkem svalový typ, tak spíše dávám bacha abych nenakynul.

Předpokládám, že už študák nejsi takže čím vyděláváš na ten svůj lezecký život?
Jasně, studovat se věčně nedá, takže když jsem začínál s lezením, hledal jsem práci tomu odpovídající. Takže stejně jako Denisův táta dělám hasiče. Tady bych chtěl trochu poopravit Denisovu hlášku, že se v práci flákáme a máme čas na trénink. Výjezdová práce je nevyzpytatelná, děláme taky spoustu prkotin okolo chodu stanice, ale je pravda že v rámci tzv. fyzické přípravy máme tréninkové podmínky slušné.  Přímo v práci máme menší stěnku z Pilkynovy dílny.  Výhodou téhle práce je časová rutina, volné dny přes týden, takže na skály se dá vyrazit aniž by člověk časově šidil rodinu.



Máš dítě viď?
Mám zatím jednu 11 letou dceru.

Lezoucí tatík :) Jak to zvládáš a jak jste zžitý jako rodina? Lezou taky?
Rodina absolutně nelezecká. Takže neustále hledáme kompromis.  Za ta léta už si holky zvykly, jsou fakt tolerantní, snažím se být víceméně o víkendech doma, na skály jezdíme přes týden s podobně časově vytíženýma tatíkama nebo študákama. 1 -2 x týdně.

Plánujete dalšího prcka?
Ale jó, další přírustek je v přirozeném plánu, takže uvidíme..

Jezdíte společně na skály? Odkdy jste s prckem začali?
Společné dovolené jsou kompromis, holky rády moře, Labské údolí, Súlov, Arco.. Společně jezdíma na kolech, na skály jen sám.

Co bylo zapotřebí, aby sis pořádně zalezl a všichni navíc byli spokojení :)?
Většinou se bez lezení neobejdu, takže nějaká skála být v dosahu musí.  Lézt pak chodím po odpoledních, večerech.. přes den výlety, koupání, městečka.. vždycky to ale člověk musí trošku hrotit, jinak by to nešlo.. problém bývá spíše  v životosprávě. S rodinou to zklouzává do užívání si života, dobrot. V lezení pak přepínám na disciplínu.. ale tak mě to baví.

Tvoje výkonnost na skalách jde stále nahoru. Kolik lezení dáváš času?
No nevím. Dávám tomu tak nějak stabilně dost. Nevnímám ale žádné cykly, odpočinky.. možná je to špatně. Trénovat na přelezy mě baví, už je to zvyk. Dělám to tak dlouho.. Ale naopak si připadám, že jsem na tom stejně jako na začátku, jen si troufám do těžších cest... Jsem zvyklý prohrávat, poslední dobou mi přijde že jen škubám lano. Lézt cestu třetím pokusem už mi nejde a nebaví asi...:)

Poměr umělka versus skály?
Celkem mi to vyhovuje, skály dají odezvu, co je třeba potrénovat, na umělce je to zase časově efektivní. Ale kdybych měl na výběr, tak bych lezl nejradši jen venku. Pokud venku prší stejně jedu radši lézt do nějakého mordoru než někam na stěnu. Skály jsou opravdové, ostatní je náhražka.



Podle deníčku to vypadá, že máme oba rádi stejný oblasti. Legér, Ospík, Massone, Labák :)
Kde ti to přijde nej a kterou oblast určitě každoročně nevynecháváš?

Jasně. Už mám rád své rituály. Jarní východ slunce na poli u Viliho v Ospu je klasika. Vyklepat led z hrnku, uvařit kafe. S Ondrou pak dle rčení první do skal, poslední ze skal. V zimě pak Xaxid a teplo z krbu. Jarní st Legere se taky osvědčil. Super oblast, pořádné evropské lezení max výběru. Kultura, zázemí..  Pak samozřejmě přijdou na řadu rodinné oblasti jako Arco, Ádr, Labák s parádní chatičkou.

V Ospu jsi vylezl Gorenski šnops. Hustá cestička! Bouldřík za malý, pak zívačka a peklo stisky na výlezu.
Jak ti to šlo a kolik pokusů jsi tam nasypal?

V Ospu jsem zažil poprvé nacvičování cest a rád se tam vracím. Pár výjezdů na tu cestu padlo. Celkem mi ten styl sedí, bouldr rest bouldr. Spodní bouldr ale žral kůži, horní zase ve finále chtěl více poladit. Celkem mě to vyučilo, ale parádní cesta, takové u nás nejsou..

Co za styl ti sedí víc? V týhle cestě mi přijde, že je všechno. Ikdyž teda dost blbě rozložený, protože ta pasáž nad boulderem je až moc lehká :) Bych to tam omlátil :)
Vlastně asi pořád nevím. Někdy si připadám slabý. Spoustu cest ani nezkroknu a možná ani neposoudím jestli jsem už unavený. Spíše mi asi sedí mírný převis, bouldrové delší kroky po lepších chytech. Snažím se pořád v cestě odpočívat, vymýšlet ojebávky, někdy trénuju, že jen tak visím na jedné ruce v různých pozicích. Jasně, přírodní cesty nejsou moc vyrovnané, za tím musíš do sekanců.. třeba višeň.. Pokud je lehčí pasáž čekáš krutobouldr vetšinou.

A co Marjetice jak šla? Silová pumelenice. jak jsi šel boulder z díry? Rozpažkou nebo přes jeby s vykrouceným kolenem? :)
První výjezd jsem se vůbec  nehýbal ve spodním bouldru do díry. Druhý se to nějak zlomilo a já zkoušel ten přechod z díry. Samozřejmě mě jistil Ondřej Ďoubal, takže varianta rozpaškou by morálně neprošla.. Kupodivu přes ty jebky mě to nakonec pouštělo. Z Ospu jsem odjíděl s pocitem, že by to šlo vylézt a motivace a vzrušení bylo veliké. Doma pak poladit životosprávu...Příští výjezd namíchat arašídy s medem a vytrvat se vyplatilo.

No pak máš na opasku skalpy z Višňového! Který cesty si vážíš nejvíc?
Višnové je domovská oblast (skály do 2h dojezdu). Styl mi sedí. Převis, větší chyty, různorodé lezení, bouldry, resty. Každá z cest byla projektem. Tam to má výhodu, že se to pomalu posouvá. Vidíš pokroky v cestě. To tě motivuje. Chce to ale jezdit. Takže místo čísla by se spíše dalo napsat kolik tě cesta stála na PHM. Kumm Ombo je vytrvalostní klasika. Skala zase tří bouldrová cesta. Obě daly hodně zabrat, ale radost se naštěstí rovná vloženému úsilí.

Můžeme jen fňukat, že podobný pořádný skály nemáme za barákem. Co máš od odmova nejblíže?
Skály za barákem by to chtělo. Člověk ale stejně chce cestovat. Takže jsem nakonec rád že Ostrava je na křižovatce lezeckých oblastí jako je Kras, Súlov, Višeň, Porúbka, Predhorie,celá polská Jura, která je díky nové dálnici časově dostupnější.

Máš tam projekty? Jaké? A které si myslíš, že v dohledné době padnou a které asi nikdy :)
Projektů je spoustu..  Nejdřív jsem si říkal že mi bude stačit 7a a pak si budu užívat lezení. Teď jsem si říkal že 8b a fakt už se na to těžké lezení vykašlu. Ale asi mě to baví ikdyž už to je opravdu plavání proti proudu..



V Legeru jsi byl mimo jiné i s Ondrou Ďoubalem. Hrozná mašina tenhle týpek, co :)?
Ondra je kámoš, trénkový parták, spolulezec. Lézt na výjezdu s ním je docela depresivní :). Nejde o to, že je výkonnostně někde jinde, ale spíše o přístup. Ondra si lezení užívá, leze více cest, pozná na co má. Oproti němu si člověk připadá, že zbytečně investuje energii do něčeho nejistého.

Na výjezdu mám pocit, že tam s váma byl i Pen, ale byl nějaký nemocný či co...A Gendis urval Concept!
Dobrá ostravská sebranka :) Musela bejt teda dost prča...

V Legeru jsme se celkem nezávisle sešli. Střídavě jsme bušili, restovali a slavili :). Večírků a výletů se zůčastnili převážně boulrdisti kolem ostravské Družby a dále musím prásknout Lumíra Fajkoše coby slušného kaliče.
No ale vlastně ostraváci jsou hrozní suchaři takže beru zpět :)

Kde nejčastěji trénuješ a kým?
Nejčastěji asi sám, v práci, doma. Pokud ale má volno z Kutné Hory koudelníkův syn :) Ondra Ďoubal tak to pak stojí za to.

Popiš zhruba tvůj trénink a tréninkový měsíc. Na co se soustředíš? A na co se chceš zaměřit tuhle zimu?
Celkem rutina. 3 x týdně kampus, TRX, vytrvalostní kolečkování. Mimo to bouldering na Blokcentru. A hlavně musí být skalní výjezd, jinak to strádá smyslu. Tuhle zimu možná opravdu chvíli spočnu. Zatím jsem nikdy nic nesypal, tak možná napíšu ježíškovi a zaexperimentuju.

Shybuješ? Visy? Kampus? Jak, jak, jak :)?
Shyby občas, spíše ty nevyrovnané, na jedné ruce. Kampus je základ. Jak říká Ondra :) Do cirkusu dobrý! Ale na skalách o smysluplnosti pochybuju. Visy bych asi měl více protože v Juře jsem dostal na frak. Prsty jsou bohužel základ.

Kdo je pro tebe největší motor v okolí? Kdo to v Ostravě táhne a drží vysokej standard?
Jednoznačně Ondra. Zatím v Ostravě ještě studuje. Honí mě jak kozu po kampusu. Společně plánujeme výjezdy.

Jsme v jednom nejlepším období v roce. Kde bombíš a kam se chystáš?
Od jarního výjezdu do Ospu se mi moc nedaří. Leze se dobře, ale něco tomu chybí. Říjen určitě najíždět cesty v dosahu jednodenních výletů, listopad určitě Osp.



S kým nejčastěji jezdíš do skal?
Fasol, Mimi, Ďoubal, Vitásek, Gendisové.. prostě samý hasič, policajt, student nebo podnikatel :)

Seš nervózní před přelezem? Jak se s tím vyrovnáváš?
Celkem jsem. Je to jako před zkouškou. Po více pokusech to ale přejde a pak už ta cesta jen zraje. Člověk může zavřít i oči, pohyby zná.

Poznáš při nástupu do cesty, že to dáš? Že to pošleš prdět do deníku?
Ani ne, spíše cítím že to nedám a pak jsem překvapený :). Myslím, že mám sebevědomí dost nízké.

Na jaký přelez nejraději vzpomínáš? Máš přelez, že to bylo totál haluz a jen tak tak a naopak, že jsi si to vychutnal od začátku do konce a užíval pocit síly a převahy?
Převahu jsem cítil možná jen v cestě Corto. Jinak všechny přelezy byly na hraně.

Co tě žene do další cesty :)?
Hlava se vyprázdní, tělo chce samo další projekt. Něco rozlézt a zase pořád dokola...

Co tě drží u lezení? Co na něm máš rád a jaký je podle tebe ideální lezecký den, víkend, zájezd?
Ideální když se sejde forma, pěkná cesta, dobrá parta, počasí, krajina. To se pak rozplývám, kochám se a otravuju svým optimismem ostatní.

Jak dlouho vlastně lezeš? Jsem se ani nezeptal na začátky! Tak jaký byly ty tvoje začátky? Evidentně jsi to přežil :)
Asi ve 20 letech jsem byl poprvé na skále. Hned mě to chytlo. Škoda že ne dříve, ale zase mě to lezení baví pořád stejně. Vyvíjí se to pozvolna. Pár let jsem nevěděl co je to umělá stěna. Lezli jsme dokola stejné cesty. Sportovně jsem to začal brát až po 6-ti letech.



Měl jsi nějaký moment, který si uvědomuješ, že to byla hrozná blbost a nemuselo to dobře dopadnout?
Jsem celkem opatrný. Samozřejmě na písku si vždycky projdu tím pocitem, že už to je všechno jedno.

Leze víc a víc lidí. Ta spirála se brutál roztáčí. Co bys nováčkům doporučil a jaký rady bys chtěl vykřičet?
Jít si svou cestou, nebát se srovnání, neopakovat chyby. Lézt více venku.

Ještě zpátky k tréninku :) a lezení. Co ti nejde?
Snažím se omezit spotřebu piva. Najít zdravou rovnováhu mezi disciplínou a uvolněností.

Mě se líbí motto, já nevim už koho :), že prdět na slabiny a bušit to co ti jde nejvíc. To se mi teda jako dost líbí a celkem mi to uklidňuje a vyhovuje :) jak to máš ty? Tlačíš na pilu na svoje slabá místa?
Jo, tohle motto je fajn. Proto rád trénuju sám. Vymýšlím si kroky, které mi vlastně jdou. Vždycky to musí být těžké, ale vylezu to. Člověk si tím upevňuje své lezení, styl... Ale asi to není jediná cesta :)

Máš rád písky? Kde jsi byl naposledy a jak moc ses jim věnoval poslední řekněme dva roky?
Písky jsou naše. Romantika největší. Levý břeh se mi moc líbí. Celkem mi to tam i sedí. Spíše se směju těm ortodoxním pískařům, kteří prdí na vápno. Každá skála má svoje kouzlo.



Představ si: Píše se rok 2024 :) Copak asi dělá Martin Gospoš?
Určitě neustále připravený ke skalnímu výjezdu :).

Hm, Gospoš...To není vlastně moc český jméno...?
Pochází z Polska. Něco jako čeledín, myslím..

Umíš polsky? Velmi dobře?
Polsky se domluvím kvůli té blízkosti hranic. Taky mám teď polského švagra.

Tak díky bardzo :) a ať vše klape jak má a co nejvíce času ve skalách.
Oliváč

A šmitec :) Víc z rozhovoru nevymáčknu. Seznamte se s Martinem na skalách sami a jezděte co to jde. Já už chci takýýý :). Nebuj Jurdo dočkáš se dočkáš...Skály neutečou, ale je teda mnohem lepší na nich být než jen o nich vědět, že jsou.
To je ale počásko co! Kurňa jestli mi ty Přelezy nepřivezete, tak jste u mě mrtvý Homolky!

Kde se hromadí rozhovory víte? Jo?! Fakt? Oká... tak to je dobře :)!

No a taky se těšte na zítřejší Novinky z Boulder Baru. To bude něco. Teda NĚCO...vlastně MEGA NĚCO!!!

Komentáře

  • Autor: Jiří Oliva29.09.2014 19:31
    Tak jsem krapet zvojtil tlačítko "To se mi líbí"...Nyní už to zase funguje. Pardon pradóóón :)
    Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama