Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

17.08.2015 12:32

Martin Stráník druhý na SP!!!

foto

Ahoj Martine,
ještě jednou obr gratulace k famóznímu umístění na SP. Dalo se čekat, že velký úspěch přijde. Díky, že můžeme opět spáchat rozhovor! Otázky protnu s minulým rozhovorem.






Tak jsme opět o rok dál :)…Změnilo se něco zásadního v tvém životě? Školu už máš za sebou, ne? Pracuješ nebo studuješ dál?
Změnil se dost režim, kterej jsem přepnul ze studentskýho života na profesní. Na podzim jsem pracoval na stavbách ve firmě Izosan. Izolovali jsme vlhké zdivo. Celkem dřina. V lednu jsem nastoupil na ČHMÚ do Hradce Králové, kde se zabývám meteorologií.

Co nový sponzor?
Novým sponzorem je Scarpa. Chvilku trvalo než jsem si zvyknul na nové lezečky, přeci jen jsem byl zvyklej na úplně něco jinýho, ale už jsem se s nima sžil a jsem hodně spokojenej, doručuju hlavně Instincty VS.


Foto: Lukáš Bíba

Přišla už nějaká nabídka po SP?
Zatím ne a ze zkušenosti si myslím, že nabídka spíš žádná nebude, tak to v lezení bohužel je.  

Měl by se sakryš ozvat někdo, kdo ohodnotí tvé výkony. Jdeš tomu sám naproti?
Naproti tomu příliš nejdu. Ne že bych třeba nechtěl, ale za prvé to neumím a za druhé mně moc nesedí se někomu vnucovat. Navíc jsem se současnými sponzory spokojenej (Singing rock, High Point, Scarpa). A co se týká lezeckýho vybavení tak to jsou špičky! Bohužel ale nepouštějí tolik peněz, abych se mohl lezení věnovat profesionálně. 

V minulém rozhovoru jsme vypíchli jak jsi v roce 2013 napálil přes 100 boulderů nad 8A. Jak jsi si vedl vloni? A jaký číslo máš už letos :)?
Přesný počty neznám, ale loni ani letos jich tolik nebude. No nedalo mi to a podílval jsem se. Loni tedy 89 a letos 39. Letos jich je málo, ale za to jsou kvalitnější. Je to hlavně tím, že možnosti po ČR se mně tenčí, ale taky i tím, že se víc soustředím právě na ty těžší bouldery.

Máš schovanou nálož těžkých věcí bez přelezu? Kde je nejlepší loviště :)? Stále v Krase?
Posledním velkým lovištěm je Labák - Černej bivak a El Pako di Koňo. Krásný lezení na písku, to miluju. V krasu jsou už jen dardy od Adámka, ve kterých se nehnu.


Foto: Lukáš Bíba

Vloni jsi práskl 8C! Totální vrchol. Připravoval jsi se speciálně na tenhle boulder?
Speciálně ne, ale věděl jsem, že mně Practice může stylově sedět a jel jsem s cílem ho vylézt. Boulder sedl  a celkem rychle přišel i přelez.

Co letos? Blýská se někde další přelez osmCejda?
Jasně, jedno Cejdo mně nenasytilo a jsem hladovej po dalším. Teď mám rozjetej jeden super projekt v Labáku, kterej bude stopro 8C a na podzim chci do Švajcu na jedno z prvních Céček na světě.

Jaký boulder tě letos nejvíc potrápil a kterého si nejvíc vážíš?
Letos mně nejvíce potrápil boulder Die Summe der Einzelnen Teile 8B+ kousek pod Vídní, na kterej jsem musel vyrazit celkem 3x. Jedná se o celkem dlouhej kousek, 15 kroků za cca 7C+ a pak cca 8A+ crux, s lehkýma bandama se z 8A+ najednou stal brutal problém. Vážím si moc i H2O na Boru a H1N1 v Krase, to byly bouldery, ve kterých jsem minulý roky byl slabej a ani je nekroknul, letos pustily.

Co říkáš teplotám co nyní přes léto ovládají celou Evropu? Jak se ti venku leze :)?
Hrůza, už 25 stupňů je hodně, ale 35°? Humus! I na trénink se člověk musí hodně přemlouvat, ještě že na liště a hrazdě to tolik nevadí. Aspoň nějak se dá hýbat.

Pojďme ale k tomu o čem především tento rozhovor běží…Když jsme spolu vloni dělali rozhovor, tak tvoje top umístění bylo 11.místo na SP.  Pak ale konečně přišlo vysněné finále na světové akci. Kde a kdy to bylo? Popiš jaký byly první pocity.
Trochu tě napravím, do tý doby bylo moje Top umístění 2. Místo na MS, se už zapomělo? :))) No jasně, že ne :)!  Ale pravda, že od té doby jsem dlouho čekal na velkej výsledek. Blízko finále jsem byl na MS v Arcu 2011, ale vyšlo to až letos na ME v Innsbrucku. Pocit to byl úžasnej. Povedlo se mi něco, o co už několik let usiluju. Ani jsem tomu moc nechtěl věřit, že si zalezu FINÁLE. Finále jsem si pak užíval, v Innsbrucku to byla velká show, mega atmosféra, no úlet.

Lezl jsi tam famozně a už tenkrát jsi vypadal mega silně oproti ostatním finalistům. Hojer se štěstím (řekl bych i výškou) vyhrál…Na jaký momenty toho závody nejraději vzpomínáš?
Nejraději vzpomínám na to, jak se mně podařilo udělat skok ve druhém boulderu. Ta energie, která šla z publika, ten řev diváků, mám husí kůži ještě teď.  Pěkná byla i atmosféra mezi závodníky, žádný vražedný pohledy, spíš přátelský povídání, srandičky, pohoda...


Foto: Lukáš Bíba

Pak přišly další velké akce. Jaké a připomeň jak to šlo.
Pak jsem se hlavně díky finanční podpoře High Pointu vydal za velkou louži na svěťáky do Toronta a Vailu. Toronto se příliš nevyvedlo, hodně kolmý profily a pro mě 27. Místo. Vail byl lepší, podařilo se mi projít do semifinále, ale v kvalifikaci jsem se hodně vydal a v semifinále už nebyla síla na větší úspěch. To mě celkem iritovalo hlavně na 3tím a 4tým semifinálovým boulderu. Velký převisy po chytech, to je moje, ale ruce neposlouchaly. Celkově slušný 16. místo.

O kolik finále utíkalo?
Tentokrát bylo finále daleko, to jsem si říkal, že Innsbruck byla výjimka a na finále svěťáku prostě nemám.

Závody jsou velký nervy a stačí málo a jseš nalevo nebo napravo. Jak zvládáš ten závodní tlak?
Za ty roky závodění jsem si na tlak už celkem zvyknul. Nervózní jsem vždycky v izolaci, ale jak se začne lézt, tak to ze mě spadne a užívám si lezení. Snažím se předvést to nejlepší. Možná trochu překvapivě jsem více nervózní na naší domácí scéně. Tady ode mě všichni očekávají jenom a pouze vítězství. S tím se leze poměrně těžce. Na druhou stranu vím, že pokud se někde nezajebu, tak šance na vítězství je veliká.

Už jsi na velkých akcích zdomácněl?
Zdomácněl? To asi ani ne. Ten styl boulderů je pořád někde jinde než se leze tady u nás. Je to hodně o koordinaci, technice… a samozřejmě i hovadskej síle. V těch koordinačních věcech se lepším každým závodem. To cítím progres, sílu nějakou mám, ale tu techniku, ohebnost, tam sem temnej.

Co kolmice? Už jdou lépe :)?
Vůbec, jak vidím kolmáč tak beru kapesník...chce se mi brečet.

Trénuješ na ně speciálně?
Letos jsem se na jaře snažil hodně strečovat, protahovat se a připravit se tak na kolmáče a celkově na ty technický vyfikundace na svěťácích. Po americkým tripu jsem od toho upustil, progres nula, jenom samá bolest.

Změnil se tvůj trénink během posledního roku?
Změnil se hodně. Tím, že jsem dodělal školu a přesunul se z Brna zpět do Chocně, tak jsem do tréninku musel zapojit více campusu, shybování, protože v blízským okolí není pořádná boulderovka. Nejlepší je ta Chváličova doma na půdě, ale to už je z Chocně poměrně daleko. Můj tréninkový týden vypadal od pondělí do pátku tak, že jsem 2x lezl, buď u Chváliče 2-2,5h a nebo doma intenzivně 1,5h. To jsem doplňoval o 2-3x posilování na campusu, shybování atd. A pak víkend buď skály, závody a nebo další trénink. Někdy jsem jel třeba i 14 dní bez restu, ale s tím, že některý dny bylo to posilování jen lehčího charakteru.


Foto: Lukáš Bíba

Co repre soustředění? Má to dobrý efekt?
Skvělý, nevím jak moc veliký efekt to má, to by se chtělo scházet častěji, ale je určitě přínosem, jsou to Ty malý díly skládačky, který u mě vyústily ve dvě finále! Bylo dobrý si vyzkoušet bouldery světovýho formátu, udělat si během tréninku vlastní malej závod, navíc na výborný bouldrovce! Ještě nějaký ty struktury do kolmáčů by to chtělo pořídit hm?:) Ještě ty začínej :)

S kým trénuješ?

Teď nejčastěji sám..vlastně s časomírou a filmem Heritage.

V minulém rozhovoru jsi měl problém s prstem, který je už oká, ne?
Jo prst už je v pohodě, do jednoprstovek se s ním neodvážím, ale jinak drží a nijak mně neomezuje. Pauzu jsem měl 3 týdny, pak sem ho začal pomalu zatěžovat a za další dva tři tejdny jsem o něm už ani nevěděl.

Takže jakou tréninkovou kudlu jsi rozjel když se uzdravil…?
Nijak závratnou, tehdy sem řešil státnice a pak začal dělat na stavbách, takže jsem hlavně shyboval a když to šlo tak jezdil do Krasu.

Co kampusovej desetiboj :)? Minule jsi to krapet zamluvil a pak jste pár měsíců na to udělali akci v Ostravě v Le bloku. Tak o čem přesně desetiboj je? Nebo je to tajný?
Desetiboj je o tom bejt silnej a sílit a sílit. U Adama jsme se scházeli na campus tréninky, a tak nějak sme si pohrávali s myšlenkou, jaký by to asi bylo kdybychom nějak ty cviky převedli do tabulky. Mohli se nějak porovnat a skvěle se nabízela analogie k atletickému desetiboji. 10 disciplín na campusu bohatě stačí na kvalitní trénink. Vymysleli jsme deset různých cviků naladěných na Adamův campus. Udělali první mítink, kde se stanovili body pro jednotlivé disciplíny. Bylo to nějak tak, že nejlepšímu výsledku, kterého jeden z nás dosáhl, jsme přiřadily 600 bodů. Věděli jsme, že se budeme zlepšovat a tak jsme to prozatím podhodnotili. A pak jsme se vždycky jednou za čas sešli a udělali mítink analogický k Diamantové Lize, tedy Paříž, Londýn… Mezi disciplínami máme cca 5 minut odpočinek, podle pocitu, jeden mítink tedy vyjde na nějakou hodinku a 10 minut. Každý mítink nás hodně bavil, všichni jsme sportovní nadšenci a tak si to i různě komentujeme, že dneska je velký vedro a tak. V rychlostní disciplíně měli atleti problémy, překonáváme rekordy…Navíc je to jako trénink skvělý, hodně intenzivní. Tím, že se snažíš překonat nejen ostatní, ale i vlastní rekord tak jdeš do každý disciplíny naplno. PS Šebrleho 9000b jsme už překonali :).

No ale opět odbíhám od toho hlavního tématu dnešního pokecu a to je…DRUHY místo na SP!!!
Kurňa to je úlet. Navíc v boulderingu! Tak jak jsi se cítil v kvaldě a v semifinále? Popiš prosím bouldery a jak jsi to ze svého pohledu vnímal. Jak se to v tobě vařilo když jsi se dostal do semifinále a naběhl na první boulder…Dolezl jsi semifinále a tušil jsi jak jsi na tom? Kdy nastal moment, že jsi věděl, že jsi ve finále? Asi docela radost, ne :)?

Je to úlet! Pořád si to užívám, druhý místo!! V kvalifikaci jsem se cítil dobře. Jen jeden kolmáč a naštěstí až tak těžkej, že ho skoro nikdo nevylezl. Takže jsem body netratil. Zbytek boulderů šly celkem dobře, ale měl jsem i trošku štěstí a to ve čtvrtým boulderu, který jsem dal posledním pokusem. Kdyby to nevyšlo byl bych celkově 26 a neštěkl by po mně pes. Ta hranice mezi úspěchem a neúspěchem je strašně tenká. Semifinále jsme si moc ani neužil. Pro mě samý pekla a lehká čtyřka. Říkal jsem si, že budu jak ve Vailu někde okolo 15 místa, ale hle dolezl jsem a v průběžným hodnocení jsem byl 3. Hojer za mnou a tak jsem tušil, že pokud bude štěstí mohlo by to být třeba 6 místo a finále. Nakonec se ukázalo, že i pro ostatní byl první tři pekla a vlastně i tu čtverku nelezli. Favoriti odpadávali a já pořád nahoře. Takže mega radost a těšil jsem se strašně moc na další finále.



Adam se bohužel do finále neprobil :(. Bavili jste se o tom? Určitě měl ale radost z toho, že ty tam jsi. Je to fakt velká škoda, že jste tam nebyli spolu. Byla by to česká dominance :).
Je to velká škoda a bylo na něm vidět velké zklamání. Sám moc nevěděl proč tomu tak je. Síly cítil dost, ale to je bouldering a rozhodujou maličkosti. Innsbruck byl vyjímečný právě tím, že jsme tam byli oba dva. No a pokud by postoupil i tady tak s tím jak jsem zalezl tak to mohla bejt double bedna. To by bylo něco neskutečnýho.
Hm. O to větší škoda, že to neklaplo a snad příště!

Kecal jsi s někým v izolaci?

Jo, docela dlouho jsem se bavil s Gelmanovem a Hujerem. Rozlejzal jsem se s Jongwon Chonem a pak během finále tak nějak se všema. Řešilo se jak kdo co lezl.

Jak ti vlastně vyhovuje SP systém finále? Klady a zápory?
Systém se mně líbí. Diváci mají pořád na co koukat. Dá se do toho udělat show a my si mezi boulderama hezky odpočineme. Leze jen jeden člověk. Všichni se ti věnujou a pak když se podaří něco vylézt, tak tě odmění takovým kotlem. Nepopsatelný. Leze se 4 minuty. To je rychlost, odsejpá to, nesmíš chybovat ale stejně víc síly než na dva kvalitní pokusy nemáš. 

Vnímáš v izolaci kdo jak zalezl a propočítáváš, kdo tam byl do konce limitu a kdo to smrknul dřív?
Jasně, to se nedá přehlídnout. Každej kalkuluje jak na tom je a pokud někdo něco vyleze, tak se mu v mezi izolaci i gratuluje. To mě překvapilo, opravdu hodně přátelská atmosféra...i když samozřejmě v duchu si všichni říkají,“ doprdele, on to dal“.
:)))



Tušíš odhad počtu diváků? Asi dobrej kotel, ne?

Prej snad 5000 tisíc. Úžasný! Když lezl Hojer nebo nám ostatním se něco povedlo, tak ten kotel co udělali to bylo nezapomenutelný, silnej zážitek!

Navíc Adam v hledišti! Vnímal jsi ho? Byl dost slyšet :)?
Když jsem lezl tak jsem Adama neslyšel. Byl takovej hluk, že jsem jen slyšel sílu davu a pak jak Kačka fandila do mikrofonu.

Tak pojďme boulder po boulderu. Pocity při prvním seznámení, prvním nastoupení…
Pocity byly smíšený. Dva převisy, dva kolmáče. Na oko bouldery nevypadaly extra těžce a tak jsem si říkal, že moc šancí nemám, že mně kolmáče budou chybět. Jedničku silák Hojer lezl přede mnou a nedal. Bylo jasný, že to bude peklo, ale taky pro mě možnost jak se ukázat. Po nástupu jsem zjistil, že to jak jsme si to naplánovali nevyjde a tak přecházím k plánu B. Ten funguje a jsem v zóně, levou ruku jsem si neposunul více doprava a naskočil do obliny. Hojer říkal že jsou dobrý, ale popravdě stála za starou kopačku. Druhým pokusem jsem tedy šel více kontrolovaně, ale došla síla. Třetí pokus to stejný. Druhej boulder sem nepochopil. Nějak jsem se snažil doskočit doleva, ale chybělo tam hodně. Trojka vypadal jako nejlehčí boulder, ale zase ho Hojer nedal. Trocha boje okolo zóny a pak jsem se cítil, že mně nikdo ze stěny nesundá. Najednou jsem měl tolik síly! Diváci mě hnali a já věděl, že top dám. Čtyřka mě překvapivě pustila dost daleko a nechybělo mnoho, abych se dostal do topu, ale vždycky mně střelila pata…ta moje neflexibilita,grr.

Vidíš (vnímáš) výsledkovou tabuli? Dá se vysledovat jak na tom jsi?
Jak jsem psal. Všichni +- všechno vědí a normálně se baví mezi sebou. Nevíš pokusy, ale to se dá odhadnout podle toho jak dlouho tak kdo je.

Dolezl jsi a co :)? Věděl jsi jak na tom jsi? Co Adam? Co Katka :)? Druhý místo! Jseš druhej na SP! Kurňa neříkej mi, že jsi nebulel :)!
Věděl jsem, že jsem na tom dobře. Věděl jsem kdo co dal a nedal, tak jsem si nějak spočítal, že jsem na bedně. Po čtvrtým mě dokonce oficiální rozhodčí řekl, že zatím vedu. Jako, že bych vyhrál? Radoval jsem se tak jako malej kluk a radši ani nekoukal jak se daří Rubtsovovi a Chonov. Byl jsem v sedmým nebi, bedna je jistá!! Kačka za mnou přiběhla a gratulovala mi. To bylo krásný, celkově je to moc pěkný, vidět kolik lidí za tebou stojí a přeje ti to. Vážím si toho!  Jinak tentokrát jsem ani nebulel, ale pár slz bylo, když sem zjistil jistotu finále v Innsbruku :).
No pokus o fórek :) s tím bulením :)



Dav lidí, podium, bedna, famfáry :). Dostávají se vlastně vůbec věcný ceny anebo se jede čistě cash? Pokud to není tajný, tak kolik je vlastně za první druhý a třetí místo?

Dostal jsem placku, takovou plastovou destičku, kytku a prachy. Tedy ty mají teprve dorazit. No musel jsem se podívat kolik mně má přijít a za druhý místo je to 2 050 eur.



Dostávají se prize money i za další místa? Všichni finalisti?
Jo, za 6 místo je myslim ještě 200 Euro.
První nepostupující do finále by měl taky něco dostat :)!

Jsou ještě vlastně nějaký další SP závody v boulderingu?

Letos už ne, kolotoč se zastavil. Příští rok jich má být skoro dvakrát tolik a to i v Indii, Japonsku…škoda, že snad jen tři v Evropě. Nechce BB koupit pár letenek?:)) Jako že by BB cestovalo po světě :)?

Marťas nebudu tě dál trápit blbejma votázkama :) Užívej vlnu na který jedeš a drž ji pevně! Jsi mašina a motor pro mnohé. Díky, že jsi si našel čas na odpovědi. Měj se parádně a HLAVNĚ Zdraví!!!

Oliváč

Parádní fotky s Martinem z Mnichova najdete ZDE

V celkovém pořadí SP skončil Adam Ondra na výborném třetím místě. Doufám, že si více přečteme ve středečních Přelezech týdne!


Další infos o závodě najdete na Lezec.cz

Všechny rozhovory na Boulder.cz najdete ZDE

Komentáře

  • Autor: foxR17.08.2015 15:46
    Díky Jirkovi za HOT TOP rozhovor. A Martinovi za parádní představení, top výkon mezi elitou. Fandili jsme jak o život. Jestli už ani tohle nenakopne pořádnýho sponzora, pak už jedině začít kopat do meruny nebo pinkat do balonku...
    Reagovat
    • Autor: Jiří Oliva17.08.2015 17:15
      Dík patří především Martinovi, že rychle zareagoval. Ještě doplním, že jsem doplnil jméno fotografa. To mi uniklo a omlouvám se. Supr trupr fotografie dodal Lukáš Bíba. Díky!
      Reagovat
    • Autor: hook18.08.2015 12:24
      Otazky kolem sponzoringu jsou vcelku usmevne, vzhledem k tomu ze Olivac (BB) zde vlastne vystupuje v roli potencialniho sponzora a rika ze "by se nekdo mel ozvat". Pak kdyz na konci Martin otevrene rekne ze na pristi sezonu by bodly nejake letenky tak Olivka predstira nechapavost a pokousi se to otocit ve vtip;-) Pridavam 'like' za super rozhovor, stejne jako predchozi Zlobuv.
      Reagovat
      • Autor: Jiří Oliva18.08.2015 12:38
        A v co jinyho vztazeno na BB to mam otocit :). BB NENI Smichof a podobny steny, kde se toci denne tezka vata. Bb sili, ale opravdu zdaleka nedosahuje momentu, ze by si mohlo dovolit kohokoliv financne podporit. Z mimo lezeni prijde samozrejme podpora tezko a tedy za nos by se mely chytit firmy, ktere z lezeni tezi nejvic. Tedy predevsim vyrobci lezecek apod. Svetova znacka jako napr. Scarpa by proste za top lezce mela ukrajovat z kolace a ne, aby se delo to co se deje nyni. Dostanes lezecky a nazdar. Jasny - prodeje zrovna Scarpy v CR jsou male, ale znacka jako takova je mega silna. Je to i o lezcich jako takovych. Nebrat sponzora za "skoro nic" a jit do jednani. Jenze nikdo nema agenta :), ktery by za to kopal. Takze firma si odskrtne par jmen za hubicku a reklama je na svete. Na druhou stranu to, ze nekoho firma podpori neznamena, ze se dany produkt zacne masove kupovat a firma v podstate propagujiciho lezce ani nepotrebuje. Je to spis vec kultury a citeni toho, ze to podporim a naliju zpatky. A jeste na obhajobu nefinanci z bebesa dodam, ze iks let Bb dela top zavody za skoro nic. Nebudte blahovy, ze delat zavody je byznys ikdyz mate generalniho partnera :). Takze tak. Diskuse a tlak na giga firmy, aby se chytili za nos je potreba.
        Reagovat
  • Autor: Štěpán Korčák18.08.2015 08:59
    :-D "Jo, docela dlouho jsem se bavil s Gelmanovem a Hujerem." Tak to se taky bavim :-D
    Reagovat
  • Autor: Jann19.08.2015 21:06
    Z frekvencie prelezov ťažkých bouldrov som si myslel, že Martin iba lezie... Smekám, že dokáže dať takéto výsledky popri práci a pri nie celkom ideálnych podmienkach na tréning. Rešpekt! A zároveň super motivácia pre lenivý zvyšok:)
    Reagovat

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama