Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

29.02.2016 22:56

Míša Solanská

foto

Sorry, sorry, sorry :) pondělní rozhovor se objevuje až na sklonku pondělí, ale nebyl čas a nebylo kdy ho nahodit dříve. Tak se nezlobte a nenadávejte. Rozhovor máme a čeká jen a jen na vás. Dneska si představíme Borku z Ostravííí a seznamte se s Míšou Solanskou! Rozhovor připravil Adam Fiala. Rozjeli jsme babskou sérii a vypadá to, že v ní budeme pokračovat i příště. Vždyť buchty na skalách je to nejvíc a je super, že je máme :)! Tak jdeme na Míšašu...





Ahoj Míšo! Tak první otázku dáme klasickou :). Jaká je tvá váha, výška a obvod bicáku?
Čus :)
Váha: bývala 44,5 kg teď pomalu, ale jistě roste 48,9 kg,
obvod bicáku: je k pláčí 27 cm a ochabává čím dál víc :D ,
výška:celý život jsme myslela 152 cm, ale za posledních pár měsíců stále 151,5 asi se zeškrpávám,
opičí index 148 cm.

Pro lidi, kteří tě neznají… zkus se představit. Odkud jsi, co lezeš, kde lezeš, s kým lezeš :).
Narodila jsme se před 29 lety na Vsetíně, ale od jednoho roku doteď žiju v Ostravě. Lezu tak akorát se svým rozmazleným a uřvaným psem Nari svému skoro manželovi Peťovi na nervy. :D Ne dělám si srandu, lezu na ostravských překližkách nejvíc na bloku u Saši a Milana Gendy. Pokaždé s někým jiným, ale nejvíc se na lezení se domlouváme se Štambikama, Homolkama, Jičíňakama, Mařkama, ségrou Burkotkou, Sašou a možná i s tebou Adame no prostě se všema my jsme tu jedna velká rodina :).



Jakou máš přezdívku a v čem je její původ? :P
Přezdívka mě minula, nejčastěji mi říkají Mišano, Skřete (jen Mařena). 
Já jsem myslel Malá Míša… tak na mě nehraj že žádnou nemáš :P. I když to vlastně přezdívka ani není jak nad tím uvažuju :D Tak dobře, no…

Tvoje výška… to je asi u lezení věčné téma, co? :) 

Ani ne, často jsem se vztekala, že nedosáhnu, necvaknu, ale teď se to snažím ovládat, bývala jsme i dost ubrblaná při lezení, ale pracuju na tom…a zlepšuje se to:).

Co výhody a nevýhody malého vzrůstu? Jaké jsou a co převažuje? :)
Vše má své výhody a nevýhody jako 5 cm navíc by mi stačilo, ale zase bych nechtěla 208 cm jako Michal Homola :D.

Mě vždycky připadalo, že menší lidi musí dohánět všechno silou… ty máš základ v gymnastice. Gymnastická průprava je u dnešních mlaďochů skoro standart. Jak se na to díváš ty? Pomáhá ti to v lezení?
Gymnastiku jsme dělala za mlada 8 let spíš rekreačně, začala jsme s ní až v 10 letech což je pozdě, ale i přesto mi dost dala. Rovnováha, flexibilita a síla v rukách, dlouhou dobu jsme z ní čerpala. 

Jsou v lezení nějaké holky, které jsou menší než ty? :)
Súlovská ještěrka Zuzka Bušfyová, ale ta nevím jak je vysoká asi něco okolo 150 cm. Ve svém okolí o žádné holce nevím, kromě dětí :).

Táák, pojďme se podívat do deníku:). Jak tak koukám, nejlíp ti to jde v dírkách – 9+ky v Juře, Margalef… a potom 8a na domácím písečku – na Porúbce na Slovensku.
Jo dírky ty miluju. Margalef vytrvalost po dírách mi docela sedí. 
Porúbka těžko říct, asi to 8a je, konečně cesta kde mají výhodu malí a hlavně holky, prostě lezení po bekendech krátké kroky, vylezla jsme to za jeden den, což je dost divné :)




Co ostatní oblasti? Kde se ti nejvíc líbí?
Jak už jsi psal, mám ráda dírkaté oblasti takže Prečín, Tarn, Jura (pokud tam neprší) a Margalef tam bych se chtěla někdy vrátit.

Jako všichni Ostraváci máš proježděné Slovensko. Kde nejradši lezete? A čemu se naopak vyhýbáš? (mám tajný tip:P)
Ty tajný tipe, ano nemám ráda Višeň, protože jsme slabá a malá :D a musíš tam věnovat cestám moooc času, ale v levé části Višně jsou kolmáče a tam se mi  kdysi dařilo, ale to prý už to nemá s Višní nic společného někdo říkal (že prudič Romáňák!). Oblasti střídame.

Už tady párkrát padla otázka na slovenské novinky – například oblast Krpcovo. Všichni to vynášejí do nebes, vy jste tam byli. Jaké tam je lezení? Doporučila bys ho?
Lezení je tam krásné, dlouhé samé lišty, nádhera, samota a plno dalších skal okolo (škoda, že je nemá kdo navrtat) a jako bonus možná potkáte zbloudilého medvěda Kmocha :).
Končitá bouldry je taky perfektní lezení, víc lehčích bouldrů a kouzelný les, doporučuju.


S Peťou Kupkou, tvým partnerem, jste úderná dvojka. Ty máš vybouchané 8áčko, Péťa 8b… kdo je větší motivátor?
Jedno 8a neznamená, že tuto obtížnost lezu, někdy nekroknu ani 7a :). Oba jsme takoví nerozhodní, někteří říkají, že nemáme tah na bránu…ale nám to nevadí.
Motivátor jsem já, Peťana nutím cvičit, strečovat, někdy mu něco hnusného řeknu, že je třeba slabý, on se naštve a hned to vyleze.




Jeden z vás má rozdělanou těžkou cestu tam, druhý jinde. Kam se jede? Kdo tomu velí? :)
Býval to boj, ale je třeba udělat kompromis, jeden den třeba Súľov, druhý Prečín, jinak jsem pak protivná a nedá se se mnou žít, však to znáš sám ne? :D
Bez komentáře :)

Máte nějaký tréninkový plán? 

Nemáme, ale loni jsme lezli ze začátku roku objem a bylo to znát. Tomu našemu lezení se nedá říkat cílený trénink. Lezem, když je čas, a konečně je Peťa delší dobu bez zranění.



Prozradím na tebe, že vás teď čekají velké změny. Tak o co jde a kdy to bude? :)
Začátkem července nás čeká malý přírůstek do rodiny (psa už máme). Změna to bude velká, ale zvládli to jiní a my to též zvládnem. Už se těším, až konečně budu potom více trénovat.

Ty jsi takový lezecký nezmar. Lezeš, co to dá:). Tak jak to jde v pokročilém stádiu těhotenství? Poraď budoucím mamkám, na co se připravit :P.
Asi jim neporadím nic, já jen poslouchám své tělo. Rady typu: to nedělej tam to taky ne, vypouštím, když se cítím dobře, dělám, co chci, akorát nelezu do převisu a víc traverzuju v kolmáčích. 

A hlavně každá žena to má jinak…
Akorát jsem strastně nervní z toho, že nemůžu lézt naplno a trénuju Peťana a všechny kolem sebe kibicuju. :D



Jak si představuješ život s mimčem? Hurá do bazaru pro dodávku a lezecké výjezdy ve třech? :)
:D No to by bylo krásné mít dodávku, na to si ale pár let počkáme (snad příští jaro…Peťo koupíš nějaké?) takže výlety budou, ale spaní snad zvládneme ještě v našem starém FoFo (Ford focus ) + stan.

Málokdy se stává, aby byla ženská tak zažraná do lezení (i když minulé pondělí jsme tady měli podobný případ :D) ty jsi jedna z nich. Například nedávno jste se stěhovali na nový byt. Co jsi tam chtěla mít jako první? Prozradím, že pohovka to nebyla :P
Stěhovali jsme se v srpnu a rozkaz zněl jasně:  Do konce září musí být kampus nebo se stěhuju :). Stihnul to. Ale nemyslete si… nejsem takový komandér, jak to vypadá :D někdy jsem i hodná.

Co lezecké ambice? Možná, že není úplně správná doba se ptát. Nebo je právě ta správná doba! Máš za opaskem 8áčko a podle mě potenciál na spoustu dalších. Co bys chtěla zkusit?
Cíle momentálně nemám, jen se po porodu pomalu vrátit zpět. Jednou bych chtěla zkusit cestu Poseidon ve Frankenjuře, kdysi jsem v ní byla s Gendisama a moc se mi líbila, v okolí nic vybráno není…Možná bych i víc bouldrovala, ale kdo ví, co bude.

Vysněné lezecké oblasti?
Průzkum Francie a Španělska aspoň na rok.



Pomáháš Saši Gendové vést dětské kroužky. Myslím, že tě to i docela baví:). Co mladé ostravské naděje? Jak to u nás s omladinou vypadá? 
Jj, baví:). S omladinou je to dobré, pár talentů tam máme, doufám, že se časem vyklubou i další mlaďoši a bude je lezení bavit. Já moc na ty závody nejsem, mám to z gymnastiky znechucené, chci, aby je hlavně bavily skály, milovali přírodu a lezení se stalo součástí jejich života. 

Teď se s mlaďochama, kteří lezou dobře, roztrhl pytel. Na Bloku je spoustu lidí, kteří drtí, krouží, měří čas atd. Jak bys to srovnala se svými začátky? 
No mají to dobré, o tréninku ví víc, podmínky mají lepší, my začli lézt a po roce zavřeli starý blok a v  Ostravě nebylo kde trénovat.  Zachránila nás tenkrát bouldrovka u Fasola (Aleše Fialy- v garáži) v zimě jsme tam jezdili dvakrát týdně, lezli v zimě, kluci si zničili prsty, mě se to naštěstí vyhlo. A nesmím zapomenout na nejlepší stěnu v okolí Ostravy Impuls v Havířově, ta nám dala nejvíc.



Jak ses vůbec k lezení dostala? Kdy to bylo, kde to bylo a s kým to bylo? :) 
Ve třeťaku nebo čtvrťaku na střední škole jsme dostali volné vstupy na stěnu CDU Výškovice. Od té doby jsme sem tam zašli na starý blok a CDU, kluci s kterýma jsme začínala, přestali lézt úplně. Nakonec se o mě postarala bandička Míša Kačmařík, Peťa Kupka a bratři Štambachři a bylo vymalováno. Těm moc děkuju, že mě vytáhli poprvé i do skal klasika Štramberk - Vaňův kámen a Súlov.

Co Ostrava jako lezecké město? Co se týče stěn, docela se to v poslední době zvedlo…
Jo určitě je to trošku lepší, fajn změna a je z čeho vybírat. Skalky by se mohly posunout blíž:).

A skály? Co jsou vaše typické víkendové lokality? 
Hodně Slovensko: loni a předloni byl v kurzu Ježkov, Súľov, Krpcovo, Prečín. Sem tam zajedem i na bouldry, Ludvíkov, tam mi to jde :). Občas jedeme i na průzkumy okolí do neznámých oblastí, ale často jsme se už spálili. S prckem bych chtěla na podzim jezdit okolí Jelence, Krpcova a taky prozkoumat více Polsko.



Lezení s lanem versus bouldering. Ty i Peťa jste byli vždycky typičtí lanaři, ale v poslední době jste nakoukli i na kameny…  Kdo s tím přišel? :)
S šutrama jsem přišla já, často potřebuju změnu a trpím demotivačním obdobím.  Bouldry mi s tím vždy pomůžou, je to jiné než lano žádný stres, zničíš se a obtížnost je ti úplně jedno. Lano ale stále převažuje.

Tvoje silné a slabé stránky?
Silné: lezení po bekhendech (na krtka), vysoké nohy, malé chyty.
Slabé: dynamické a silové kroky, obliny a stisky, morál.




No jo tak slabinku bych tipnul správně… dynamické kroky. To je pro prcky docela důležité, ne? Trénuješ to nějak? :)
Dynamika, co to je :)? Netrénuju, ale začnu.

Co/kdo tě ve skalách nejvíc motivuje?
Asi Saša Gendová, té se bojím odporovat, držím pusu a lezu jako drak:).
Saši poslouchají nejen děti, ale i spolulezci na slovo:) Měl bych s ní lézt častěji! :D

Máš nějaké lezecké vzory?
Vzory nemám, jen se mi líbí ladnost, se kterou leze Jain Kim. Ostravský velký dříč Denis (Pail) má mé sympatie, protože je taky prcek a dost pracuje na dynamických krocích. 
 A moc si vážím všech, co vrtají cesty a čistí bouldry. Dík:).




A co nějaký lezecký sen? Top cesta, kterou bys chtěla vylézt?
Sny se neříkají…a stále se mění.

Co bys vzkázala menším lidem, kteří se neustále vztekají, že nikam nedosáhnou? :)
Žádný stres, hledat cesty co jim sednou a nenechat se tím odradit. A víc trénovat sílu a ty dynamické kroky :).

Ještě mně tu přihoď nějaký tip na další rozhovor. A neříkej Peťu. Na toho je taky políčeno! :)
Peťana ne :) Breptu a Knedlíka z Ostravy, Pepeho Piechowicze, Kamzíka, Lecha  Nieslanika a Martina Tomáška.
Kamzík, to je dobrý tip! :) A Pepe jakbysmet…kouknem na ně:P
Díky
Adam


Adame díky za prima pokec :). Míšo tobě díky za prima pokec :). Bezvadný. A pondělní jízda pokračuje a máme plný zásobník a kolty proklatě nízko. 
BB redakce má pořád dveře dokořán. Chce-li se někdo přidat, tak jen račte, Klidně jen na jeden pokec a finíto. Nebo na pořád :). Válka s časem bude vždy. Každý to máme a každý to známe. Žijeme si ovšem v parádní době a lezení je bezva výplň. 
Jo a dneska je unikátní den! 29.2. to je prostě bezva datum. Znáte někoho kdo se v tenhle den narodil? Leze? Kolik mu je :)? 
No nic. Držte se a mějte se! 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama