Nejnovější komentáře

Autor: Jan Kohout10.04. 16:46
Autor: Kateřina Pírková05.04. 16:15
Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13

BB - najdi si svou akci...

<Duben '24>
poútstčtsone
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425262728
2930
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

 

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 6. 4. .: 9:00 - 19:00
neděle 7. 4. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

28.03.2016 16:42

Andrej Kamas

foto

Minulý týden nám rozhovor nevyšel. Ne vždy se vše povede jak si člověk maluje. Máme sice jízdní řád v podstatě na každý týden, ale ještě pořád nejsme o krok napřed, že bychom rozhovorů měli připravených více najednou. Je to samozřejmě ale náš ideál a dopracováváme se k němu. Jsme fakt krůček od bezproblémového rytmu, který bude držet celou BB redakci v chodu. Rádi do týmu přibereme další posily :). V současné chvíli BB redakci tvoří Adam Fiala, Jozva Hyžný a já. Lidí na rozhovor máme vymyšlených desítky! Obavy o budoucnost rozhovorů jsou tedy zbytečné a jen pořádně naplnit sýpku z které budeme čerpat. V dnešním rozhovoru si představíme Andreje Kamase. Borce ze Slovenska, který maká ve dne v noci...





Tak začneme klasicky: Věk, váha, výška, obvod bicáku?
Mal som nedávno krásnych 39, váha sa mi dosť kolíše, momentálne 72kg,biceps 37 celkom ho zanedbávam.
 
Jak by ses ostatním představil? Odkud jsi, kde lezeš, co lezeš?

Pochádzam aj bývam v Súľove, takže od malička som bol nútený čumieť na tie skaly. V dvadsiatke som to nevydržal a začal liezť. Leziem hlavne športové cesty s lanom, aj ma to najviac baví a je mi to jedno či je kolmá, alebo previsnutá, hlavne to musí byť super línia, ktorá ma po prvom vyskúšaní úplne celého pohltí.
 
Já tě mám zafixovaného jako bušmena ze Súlova… tak zkusíme začít úplně z opačného konce. Lezeš někde jinde?

Veľa som chodil po okolitých oblastiach Manín, Prečín, Predhorie, Višňové, ale v poslednej dobe sa venujem hlavne svojím projektom v Súľove a občas to preložím nejakým výjazdom na zahraničné vápno.


 
Předpokládám, že lezeš hlavně na laně. Co bouldry? Jezdíš? A pokud ano, tak kam?

Bouldrovanie ma zatiaľ vôbec neláka, mám malo času a som rád, keď sa raz do týždňa dostanem na skaly.  Lezenie s lanom by som za nič neobetoval.
 
Kolik času strávíš lezením na Súlově a lezením někde jinde?

Asi 2/3 Súľov a 1/3 iné oblasti. Ono je to trošku skresľujúce hovoriť o Súľove, ako jednej oblasti, keďže na počet ciest je tam asi 15 Višňových a jednotlivé projekty mám od seba vzdialené pár kilometrov.
 

O tobě je těžké něco vyhrabat. Ale vím, že bombíš 8béčka v zahraničí, např. Marjetica v Ospu. Podařilo se ti také 8b v Olianě na druhý pokus. Jaké jsou tvoje nejhodnotnější cesty v zahraničí?
Nejaké 8 béčka som v zahraničí vyliezol, ale na druhý pokus to nebolo :) Vonku sa to nesnažím hrotiť, leziem skôr na pohodu, večer nejaké vínko a tak…
Tak to mám špatné info od svých zvědů :)
 
Nejlepší zahraniční oblast?

Oliana, Rodelár, Russan, Arco… ťažko povedať všade bolo dobre.
 
Tak a teď Súľov. Krásné prostředí a spoustu cest. Kdy jsi tam začal lézt?

Začal som liezť asi v roku 1998 po ére Pialových ťažkých prelezoch. Bolo to super obdobie, kopec krásnych ciest, motivácie bolo na každej vežičke neúrekom. Horšie bolo, že každým prelezom sa to scvrkávalo, až som si tú motiváciu musel postupne navŕtať sám.
 


Súľov je tvůj domov. Doslova, protože tam i bydlíš:). Je to tak? Jaké to je mít skály za barákem?
To že bývam priamo pod skalami je asi tá najúžasnejšia vec na svete. Človek sa ráno zobudí  pozrie z okna a hneď je všetko krajšie.
 
Čím se živíš? Jaký je život na dědině?

Robím výškové práce už asi 9 rokov. Život na dedine je super, pohoda, kľud a občas trošku driny v meste by som sa cítil inak nesvoj :)
 
S kým žiješ? Jsi singl nebo zadaný? Jaká je tvoje představa o partnerce? Předpokládám, že bez lezoucí ženské by to u tebe ani nešlo:).

Mám priateľku už dlhé roky, lezie, spoznali sme sa na stene v Považskej Bystrici. Mám ju moc rád aj keď občas neposlúcha :)


 
Lezení na slepenci je dost specifické. Zkus popsat někomu, kdo na Súlově nikdy nebyl, jaké to tam je a co má čekat.

Vysoké biele veže s romantickými výhľadmi do dolín. Chyty a stupy, ktoré treba dlho hľadať. Kamienky, dierky, obliny, lišty, stisky, madlo v previse, to všetko sa vie objaviť pod prstami pri lezení v Súľove. Jednoducho každý od začiatočníka po super borca si tu nájde svoj problém.
 


Jaké jsou podle tebe nejvýznamnější súlovské cesty a proč?

Ťažká otázka. Každá cesta má pre Súľovské lezenie veľký význam, nelezú tu len extrémny lezci, ale aj začiatočníci a každá doba mala svoj top prelez nejakého nového skalného problému, ktorý v súčasnosti lezci preliezajú, ako na bežiacom pase.
 
Súlovské lezení je hlavně o kolmáčích a malých chytech. Myslel jsem, že jsi takový specialista se silnými prsty, ale ty máš vylezené i těžké atletické cesty ve Višňovém (Skala 10, Kumm Ombo 10) a v zahraničí, takže ti evidentně nevadí přeřadit do převisu. V jakém terénu se cítíš jako doma?
Najlepšie sa cítim v dlhých vytrvalostných cestách. Rád  striedam sklony, mam rád aj previsnuté aj kolmé cesty, najlepšie je, keď sa to nachádza v jednej ceste.
 
Ještě zůstanem u toho Súlova. Prostě Súlov jsi ty! Máš tam vylezené cesty do 8c – například  Mánia na Věži nad Ohniskom – spojení cest Genezis 8b+, kterou jsi dělal a kultovního Nového Zákona 8b. Je to tvoje nejtěžší cesta? Jestli ne, tak která?

Pre mňa je jednoznačne najťažšia cesta Liga výnimočných. Mániu by som zaradil na druhé miesto :)
Pozn.: Liga výnimočných se nachází v novém sektoru Ježkov a nahozená klasa je 8c+.
 



Co Olympiáda (8c)? Starý projekt Mira Pialy, který první přelezl Stano Klimo? Chystáš se na to? Prý je tam kamínek na jeden prst, který řeže bříška s ladností chirurgického skalpelu:). To už snad ani není lezení, ale masochizmus, ne?
Momentálne mám kopec krajších projektov tak ma to veľmi neláka, ale už som v tom raz bol, zalomil som kľúčovú lištu a poslal som ju do doliny. Musel som ju chalanom dorobiť, aby to preliezli :)
 


Je vůbec ještě nějaká cesta kromě Olympiády, kterou na Súlově nemáš přelezenou?
Asi áno :)
 
Jak to vůbec funguje, když jsi v oblasti doslova domácí? Opakuješ cesty, co už máš vylezené nebo prostě jdeš vrtat, když nemáš co lézt?

Už keď som preliezol Zákon v roku 2001 som si uvedomil, že bez vŕtania nových projektov nebudem mať doma za chvíľu čo liezť. Vlaste som sa k tomu sám donútil :)
 
Velkou novinkou Súlova je Černý potok - Ježkov. Někdo to označil za „atletické cesty v kolmáči“. Lezení tam je opravdu nezvyklé – nechybějí samozřejmě ani kamínky, ale například Lietajúca Ryba 8b+/c, to jsou super kroky po relativně dobrých chytech. Pod většinou cest, stejně jako pod zmíněnou Rybou, je tvůj podpis. Co se ti tam nejvíc líbí? A je tam ještě potenciál?

Najkrajšia cesta oblasti je podľa mňa Liga výnimočných, sú tam fakt krásne kroky a super skala. Ďalšie ľahšie cesty som spravil hlavne kvôli tomu, aby som to mal s kým skúšať :). Potenciál na ďalšie cesty je tam už asi vyčerpaný, ale vznikli už,  alebo vznikajú nové ešte lepšie oblasti. Súľovské možnosti sú nekonečné :)


 
Zajímalo by mě, co jsou podle tebe nejhezčí cesty na Súlově – zkus hodit po jedné ke každé obtížnosti od šestky až po jedenáctku:).

6 - Climbing for you, 7 - Schody do neba, 8 - Žlta mašľa, 9 - Hrana 1624, 10 - Carabinier, 11 - Liga výnimočných
 
Co třeba lezení na písku? Zkoušel jsi? Líbí se ti? Co na to tvůj morál? :)

Liezol som pár krát v Tepliciach, neskutočne skaly, úžasne cesty, máme vám čo závidieť. Morál si po pár cestách zvykol :)
 
Jaký styl preferuješ? OS nebo PP?

U nás skôr nacvičujem, ale v zahraničí leziem na OS.
 


Na co se teď chystáš? Co je tvůj největší projekt?
Projektov mám viac aj 9ačko :) pár 8 céčiek a nejaké 10+ky pred prelezom, potreboval by som potrénovať.

Díky za odpovědi 
Adam


No a do tvorby otázek se zapojil i Dalibor Jančar (Lepra) s kterým už byl také nedávno rozhovor.

Můžeš mi popsat Tvoje začátky? Pamatuji si, jak jsi vyprávěl, že jste začínali s jednou karabinou a u každého jišťa jste se převazovali.
Začiatky som mal zaujímavé, našli sme na skalách staré, krátke lano, uviazal som si ho okolo pásu a valil som hore :) pri každom istení som sa jednou rukou odviazal a lano prevliekol cez borhák, potom zase uviazal okolo pása a pokračoval ďalej, miestami sa mi lano uviazané okolo pásu zvlieklo až na kolená, vrchol Brady bol však našťastie dobitý a to ma úplne vtiahlo do lezenia.
 
Než si se dal na sportovní lezení, tak mám pocit, že si závodně plaval. Jak dlouho si se tomu věnoval a v jakém plaveckém stylu?

Plával som iba tri roky na základnej, bola to brutálna drina, žiadna pohoda ako na skalách :)
 
Ty jsi jeden z největších lezeckých fanatiků, co znám, takový druhý Dani Andrada, když nejsi v práci, tak lezeš, vrtáš nebo čistíš novou linii. Zastavíš se vůbec někdy?

Keď ťa niečo baví neriešiš únavu, zimu, teplo, ideš stále naplno, tešíš sa na každú voľnú chvíľku na skalách,  opak neexistuje. Dosť často ma ale večer vypne pri televizore :)
 
Vzpomeneš si ještě na dobu, kdy Miro Piala brousil Nový zákon, poté Zico Dia, Tufiho, Jardu Jursu a spol.?

Začal som neskoršie s lezením stihol som už iba Jursu v Zákone, super motivácia a zážitok vidieť niekoho liezť tak ťažkú cestu. Bolo vtedy strašne teplo a mal oblepené hádam všetky prsty na rukách.


 
Převzal jsi po Mirovi Pialovi pomyslné žezlo Krále Súlova. Dnes bych řekl, že víc než polovina cest na Súlově je Tvých, vzpomeneš si, která cesta byla první a máš přehled, kolik jsi toho vlastně udělal?

Prvú cestu som spravil spolu s J.Bušfym Adela ešte nevečerala 7-. Tých ciest je fakt veľa, nemám prehľad koľko som ich spravil, hlavné je, že ich ľudia radi lezú, aspoň dúfam :).
 
Je na Súlově ještě nějaký potenciál pro zajímavé linie?

Smiešna otázka, kto ma pochodený Súlov vie, že najkrajšie línie, len čakajú na prelezenie a objavenie. Preto som moc rád, že tu bývam, ale neteší ma, že ich nestihnem všetky preliezť :(.
 
Máš na Súlově nějakou oblíbenou linii, která výrazně vyčnívá nad ostatní? Prostě geniální linka? Nebo geniální projekt?

Geniálnych línií mám v poslednej dobe celkom požehnane, len keby sily bolo viacej :) Z posledných, prelezených odporúčam Mobi dick 8b, Kapitán Morgan 8a.
 
Trénuješ pravidelně? A neříkej, že ne. Pamatuji si, kdy jsi po docela slušné kalbě u Tebe doma bušil na domácí bouldrovce už v pět ráno, zatímco my ostatní vyspávali kocovinu až do devíti. Pak jsi šel na turnaj v tenise a odpoledne do skal.

Posledné roky je to s trénovaním bieda, chodieval som na týždňovky v práci a liezol som, len cez víkendy. L Tento rok som si, ale vo februári namontoval campus, takže 9ačka traste sa :)
 
Předpokládám, že tvůj neoblíbenější matroš je slepenec, nebo je to jinak?

Zlepenec mám rád pre jeho rozmanitosť chytov a stupov, ale to isté môžem povedať aj o zahraničnom vápne.


 
Už je podle Tebe Nový zákon konečně čistá desítka, když má částečně ulomenou klíčovou lištu? Tys to vylezl celkem rychle a mám pocit, že to byla tvoje první desítková cesta, nebo se mýlím?
Keď som vtedy vyliezol Zákon bolo to len kúsok po Black daimondovi a rozdiel medzi týmito cestami sa mi zdal byť malý, takže som to hodnotil 10-/10.Teraz je to trochu ťažšie, takže to hádam už tých 10 konečne bude.
 
Byl jsi jako jeden z prvních Čechoslováků ve Španělském Rodellaru. Jak se Ti tam líbilo a vůbec, co říkáš na Španělsko?

Rodellar to bol neskutočný zážitok a total demotivácia, keď som prišiel domov. Kto neliezol v Španielsku sa ochudobnil o to najkrajšie, čo v lezení hľadá.
 
Do které oblasti by ses rád podíval, kde jsi ještě nebyl.

Je veľa oblastí v Španielsku, Francúzsku, kde som nebol, ale napríklad vo Verdone by som si veľmi rád zaliezol.

Jak vnímáš dnešní sportovní lezení, kde se až dostalo, lezci co pouze závodí, nominace na olympiádu, rychlostní lezení…
Super závod v lezení si posledné roky rád pozerám priamo naživo v Arcu, to je podľa mňa olympiáda v lezení, inak pretekanie až tak moc nesledujem. K podávaniu maximálnych výkonov je špecializácia nevyhnutná, takže sa nedivým lezcom, čo len závodia, tak je to aj v každom inom športe. Vývoj išiel v lezení neskutočne dopredu.



 
Máš nějaký lezecký vzor?

Všetci lezci ktorí ma motivujú k lezeniu na skalách. Mám rád tú atmosféru, keď ľudia chcú liezť a sú pre to zapálení.
 
Díky moc a ještě jedna klasická, závěrečná: Koho bys doporučil na další rozhovor?

Radoslav Vokel (Woky).

Hodně fotek bylo použito z webu Sulovskevrchy.sk

Rozhovory mě prostě baví. Je bezva se dozvědět o podobně postižených lidech z jiné části republiky ba dokonce státu :). Pacientů se po světě pohybuje fakt dost. Každý je unikát a každý má co předávat. A kde se touláte na Velikonoce vy? Zkuste zbouchat rozhovor s vaším dobrým kámošem kterého znáte? Že neleze kudlu? A kdo ji leze? A co to vůbec znamená :)? A je to vlastně nějak podstatné? Lezení má milion a jednu rovinu a hlavní je prostě jen to jedno = lézt a být s kámošema. Tak na tom mákněte a ŽIJTE TO! 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama