Nejnovější komentáře

Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13
Autor: Petr Černocký22.01. 13:11
Autor: Karina13.01. 10:20

BB - najdi si svou akci...

<Březen '24>
poútstčtsone
 1 2 3
 4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder Boj 2024

22.01.Bboj č.2Výsledky
19.02.Bboj č.3Výsledky

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

BOULDER   POHYB  
28. 3.  9 - 22  zavřeno
29. 3.  9 - 22  zavřeno
30. 3.  9 - 22  9 - 19
31. 3.  9 - 22  9 - 19
1. 4.   9 - 22  9 - 19

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 23. 3. .: 9:00 - 14:00
neděle 24. 3. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

29.12.2014 09:10

Ján Smoleň plnění snů...

foto

A je to tady :) Poslední rozhovor v tomto roce...tak kohopak bych vám to představil :). Volba už delší dobu směřovala na Smola a načasování se povedlo. Takže Rozhovory letos uzavírá slovenský šuhajko, který brousí čokoľvek kdekoľvek :). Příjemný čtení a další rohovor až příští rok :).






Předpokládám (doufám :)), že čteš rozhovory na boulder.cz?                                               
Nepravidelne, ale áno čítam.

A tak už tedy víš, že jedna z prvních otázek je:
Kolik ti je, výška, váha, bicák :)?  

34/187/75/ Naposledy som si bicák meral tak v 17tich tak moment idem po meter... tak iba 35!

Odkud jsi a kde momentálně žiješ?
Pochádzam z mestečka Dolný Kubín na severe stredného Slovenska. Momentálne žijem v Trutnove.

Kdy jsi se přesunul do Čech a proč?
V Čechách som od roku 2002. Je to už taká stará otrepaná historka, tak naposledy, hej... Po zime strávenej  v Španielsku sme s kamarátkou dostopovali do Prahy a tam bola úplne náhodou jedna brutálna kalba... (BéBéčko oslavovalo svoje prvé narodeniny!) Stretol som tam starého kamaráta Socha, spoznal Andrejka a Jirousa, vo vrecku som mal poriadny kus ,,čokolády,, tak čo budeš doma... Potom to už išlo samo, Petráč, Labáčik, BéBéčko, kamaráti, AIX...

Vracíš se často na Slovensko? Dyť tam jsou super skály :).
Domov za rodinou chodím tak 3-4 krát do roka a občas sa utrhnem na víkend niekam do Tatier. Moc toho polezeného na Slovensku nemám, ale už dlho rozmýšľam o nejakej Tour de Slovakia tak dúfam, že to čoskoro dopadne.

Čím se živíš?
Výškovkami vo Švédsku.

Pojďme na lezení :). O tom tahle stránka je. Takže...kdy, kde, s kým a jaký byly tvoje začátky v lezení?
Kámoš ma po škole zobral so sebou na miestnu ,,Skalku,,.  Vyliezli sme free sólo v teniskách ,,Cvičné trojky,, a už som v tom lietal! V štrnástich som to skúsil prvý krát, pätnásť ročný som to potreboval viac a viac, no a v šestnástich som bol už závislí :) :) :). Zo začiatku sme nemali ani páru o nejakom štýle, lezenie RP a PP prišlo až neskôr. Proste sme sa radi flákali v skalách, prespávali pod previsom, skákali do lana kto preletí viac istení a tak...

Jsi z lezecké rodiny?
Z lezeckej rodiny niesom, ale jednu som akurát pred rokom založil :)

Jaký jiný sporty jsi dělal jako malý? Případně jaký další sporty potom a nyní?
Vyskúšal som všetko možné ako každý chalan, ale to lezenie prišlo asi v správny čas, lebo to ma chytilo riadne hneď od začiatku a zatiaľ nepustilo. Teraz chodím v zime strašne rád na skialpy a v lete občas behám. Chcel by som lietať na padáku, ale trocha sa toho bojím tak neviem. Už som to aj skúšal, ale keď máš nad hlavou kus látky a tých pár ,,tkaničiek,, okolo seba mi vôbec nedáva pocit bezpečia. Na skale tieto pocity nemám aj keď som kilometer nad zemou, tak uvidíme...

Pamatuješ si na moment, kdy jsi si uvědomil, že lezení je ten nejlepší směr?
Asi nepamätám, ale dosť často rozmýšľam o tom, kde by som asi bol, čo by som robil a s akými ľuďmi by som sa kamarátil keby som nezačal liezť. Som strašne rád, že som začal a že ma lezenie samo nasmerovalo tam, kde práve teraz som a ako žijem.

Jaký jsi na začátku měl motivace? O čem jsi snil?
Strašne som vtedy obdivoval jedného kámoša od nás (Peťa Machaja). Vravel som si, že keď budem tak dobrý ako on tak to bude pohodička. Proste si prídem do akejkoľvek oblasti a zaleziem si tam...

Co se už splnilo?
Zaleziem si v akejkoľvek oblasti na svete...:)

Mám tady pár otázek od Jirouse :). Tvýho minulýho skoro šéfa :).
Jak se ti bydlí v Trauči? Porovnej bydleni v Trauči a v Praze, klady a zápory?

Som strašne rád, že bývame v Trutnove. Mám to 20minút do Ádru a 20minút na Černou na lyže takže oproti Prahe, kde som to mal 30minút na stenu veľká pohoda... So spolulezcami to už je trochu horšie, no a steny to je totálna katastrofa! Našťastie som tu asi pred troma rokmi postavil jednu malú bouldrovku a začal v zime so skialpom a ľadmi.

Co tě vlastně táhne do hor? Vždyť je tam hrozná zima.                                                                              
No tie hory, nie!? :) Ten kľud, to ticho, tá samota, tá majestátnosť štítov...


Západná stena Ketilu (1400m)

Jak hodně tě omezuje přírůstek do rodiny při lezeckých aktivitách?
Je to teda poriadna zmena, ale nemenil by som ani za nič!!! Vždy keď je najhoršie tak si spomeniem na Kazovu pamätnú vetu, ktorú povedal na prvom štande v našej novej, kilometer dlhej ceste v Grónsku. Mrzli sme na štande, Brťák tĺkol niekde 50metrov nad nami nýt na ďalší štand.  Samozrejme, že mu to trvalo, každý nýt trvá vždy dlho! Kazo sa na mňa pozrel a povedal... Musíme sa obaliť trpezlivosťou a postupovať meter po metri k vrcholu! To ma fakt dostalo! Keď sme potom o ďalších šesto metrov vyššie ležali tri dni v portaledgi a čakali, kým prestane pršať tak som si túto vetu veľa krát prehrával v mysli... a vydržali sme! :)   PS: Jurko neboj sa toho, je to nejvíc!!!

Cejtíš teď větší zodpovědnost a že bys měl být opatrnější?
Nie, pri lezení nie! ( to by som asi nešiel za pár dní do Patagónie :) ) Dávam ale napríklad viac bacha pri šoférovaní a v meste strážim malú jak vlčák :).



Spadl jsi někdy do vlastního uzlu? kolik metrů a kde?
Veľakrát. Ale väčšinou v ťažších cestách menšie pády. V tých ľahkých sa nepadá! To by ti tu písal už možno niekto iný... Tak napríklad keď sme robili so Šruťasem prváč na Uhlířskou v Ádru tak som spadol do kevlaru takých 5 metrov? (potom som dal tretí kruh a od štvrtého som to preletel celé a pristál pri prvom :))  

Jakej máš názor na UFA a mágo na písku?                                                                                                           
UFO nepoužívam! Ak dnes spraví niekto novú cestu a použije v nej UFO tak to beriem! Proste do knižky napíše vylezené s ufom a je to.  Ale ak niekto lezie starú vec vyhlásenú tým, že to nejde zaistiť slučkami, je to odvážne a on to zaistí ufami tak to je podľa mňa degradácia tej cesty a toho výkonu! Už teraz keď príde niekto večer do hospody a pochváli sa nejakou vážnejšou vecou tak prvé, čo sa ho ľudia spítajú je či to vyliezol  ,,S,, alebo ,,Bez,, :). Keď povie ,,S,, tak mávnu rukou a kalí sa ďalej :) No a to mágo... to je večná a vďačná téma... Už mám napríklad vylezenú aj desiatku bez mága a aj tak to nejak moc neprežívam... Do klasík ho neťahám a v ťažšej ceste ho rád použijem...   

Cejtíš se být klasikem? Nebo aspoň trochu?                                                                                          

Necítim. To by som musel nosiť flanelku a tú ja nemám...

Tak to bylo pár wotázeček od Jiřiny - Díky za ně! A ještě bych se vrátil k nadhozeným tématům :). Jak prťavý je tvůj prcek :)?
Zuzanka bude mať zajtra rok.



Hehe :). Tak to je dobrá náhodička. Rozhovor v pravý čas :)
Jezdíš s malou do skal? A partnerka leze?

Párkrát sme so Zuzkou boli v skalách, ale je to náročné, takže keď si chcem v kľude zaliezť idem bez báb. Po tejto zime to už bude ale jednoduchšie, tak budeme chodiť do skál všetci traja. Klárka teraz lezenie trochu vypustila, ale inak to je veľká ,,srdcařka,,! 

Písek a hory. To je to, co mi naskočí při spojení Smolo a lezení :). Tak jak to je?
Kde nejčastěji lezeš na písku a co je to, co tě tam tolik táhne?

Za kopcom mám Polickú Pánev takže na jar Křižák, Ostaš a Hejšovina, v lete Ádr a na jeseň Teplice. A čo ma tam ťahá? Asi to, že tam nachádzam viac ako len tie čísla! Niekedy mi stačí sedieť s Klárkou na veži a pozerať na tú krásu okolo seba a je mi úplne jedno akou cestou som sa tam dostal...



No to vlastně byla dost blbá otázka :) Je jasný, že písky jsou super, ale taky všichní víme, co je tam na pikaču a že lezení tam vyžaduje daleko větší trpělivost, pokoru a um. Co podle tebe na písku zvládáš nejlíp?
V dnešnej dobe je na piesku také kvantum ciest, že si človek môže vybrať cestu podľa toho ako je rozlezený a načo sa momentálne cíti... Asi najlepšie a najbezpečnejšie sa cítim v stenách, ale strašne rád leziem hrany a ľahké špáry.

Lezeš raději klasiky anebo novější prásky?
Rád to striedam. Keď sa niekde vycukám v nejakej šestke tak si rád odýchnem a normálne zaleziem v nejakej stenovej deviatke po kruhoch.

Měl jsi někdy nějakou potyčku se zeleným mozkem? Nebo jsi naopak ten týpek lezce, který tahá maglajzisty za lano a špačkuje a chrlí neslušnosti :)?
Veľakrát! Je škoda, že v najväčšej lezeckej oblasti v Čechách je lezec škodná, ktorá musí chodiť cez les, lebo cez bránu ho normálne nepustia a ešte musí dávať bacha na zelených, ktorý jediné čo majú na práci je to, že kontrolujú či má človek na okruhu vstupné! Vždy keď idem zo skál tak nesiem nejaké smeti čo som pozbieral po turistoch... Zelených som ešte smeti zbierať nevidel! V lete keď ideš Ádrom tak skaly smrdia chcankami a všade mimo chodník je nasraté od turistov, lebo na celom okruhu nie je jediný záchod! To ich ale netrápi!.............................. Som sa iba nasral, idem písať račej dalej... 

Co je podle tebe hlavní příčina sporu o maglajs? Škodí skále? Nechává fleky? Tradice?
Ľudský pot je pre skalu ďaleko agresívnejší a horší. Podľa mňa ide viac o vizuálny problém...

Předpokládám, že nemáš problém na sebe naházet tunu uzlů a různých smyček a vydat se do širočiny, kde není vidět kruh a nevidíš na vršek...
Tak to teda mám! Až taký ,,bezmozek,, nie som, že by som to neriešil... Väčšinou leziem v Ádru bez sprievodcu a vyberám si od pohľadu a podľa vlastného odhadu na čo mám a na čo si ešte musím trochu počkať.


Rychlé pípy VI Adršpach

Seru bobky jen na to myslím :) Jakých přelezů si vážíš a do jakých cest by ses někdy rád pustil?
Žiaden veľký hrdina nie som, leziem väčšinou cesty, ktoré sa normálne lezú, ale vždy ma poteší buď poriadny OS, kde to bola riadna bitka, alebo keď na vrchole v knižke zistím, že tá cesta čo som liezol nie je na každej stránke 3x a má to iba pár prelezov... tak napríklad v Ádru Královská Procházka VIIc na Filutu, Z potoka VIIIb na Skřítka, Údolní varianta od Hudyho na Štepánsku korunu VIIIa, alebo Čumpelíkuv rest IXb/c na Páže.

A co prvovýstupy?
Tie ma bavia! Je to ale časovo náročnejšie a niekedy si človek za deň vylezie iba pár metrov, takže dávam prednosť lezeniu...   prvovýstupy: Strieborná Hviezda Xc, Štvrtá cenová Xb, Kominícké štestí Xa, Tuhé palivo (AF) IXc, Neželezné kovy IXc, Plán Bé IXc, Vúdce smečky IXc a kopec ľahších... celkovo asi  okolo päťdesiat.  

A prvopřelezy :)?
Tak to mám asi iba jeden. Tento rok som v Poľsku vyliezol cestu Lomeňák Xa/b. O ďalších neviem.


Čírá radost Xb Teplice

Jak podle tebe má vypadat super den na písku?
Cez deň si poriadne zaliezť, potom kúpačka v jazierku a večer poriadna kalba s kámošmi! :)

No a co ty hory? Dostal jsi i nějaká ocenění za výstupy v Tatrách. Jaká a za co?
Z Tatier mám iba jedno ocenenie (bronzová karabína od SHS JAMES) za tímové prelezenie cesty VO2max klasifikácie 9 štýlom OS s Mirom Peťom. Treba dodať, že Miro liezol dve kľúčové dĺžky za 9 a ja som liezol iba tú omáčku za 9-, 8+, 7+... Vtedy som viac bouldroval, Miro mal super formu tak to bolo logické a dobre sme to rozdelili a naplánovali. Inak ďalšie ocenenia sú za Grónsko a Venezuelu. Na tých oceneniach je dobré to, že nevylezieš len niečo čo má hodnotu pre teba, ale má to hodnotu aj pre niekoho iného!

Byl jsi i na pár expedicích. Kde, kdy s kým...
Grónsko 2011, Roman Kamler/ Ivan Foltýn, 2 opakovanie Katalánskej cesty na Ketil 8 A2, 1410m
Grónsko 2012, Tomáš Brt/ Vlado Linek, prvovýstup Turbo 8+A2, 1450m v južnej stene Ketilu  a prvovýstup Zachovajte paniku, prosím! 8, 1270m na severný vrchol Ulamertorsuaqu



Nieje nič krajšie ako nájsť takúto panenskú stenu a spraviť tam cestu.


Venezuela 2009 jediná fotka zo steny na ktorej sme všetci štyria

Máš v plánu něco podobného příští rok? Respektive ty se nyní chystáš do Patagonie!!! Hustý :) Na Nový rok? S kým jedeš a na co konkrétně?
Letíme 1.1. na mesiac a idem tam so Stanom Filkorom a Mišom Sabovčíkom. Taký démoni spod Tatier... Plány si nechám pre seba... Keby niečo dopadlo tak neboj, napíšem. Prezradím len toľko, že plány sú dosť odvážne nato, že tam ideme prvý krát, ale kto sa vlka bojí, nech do lesa nechodí... Aj tak to tam všetko záleží na počasí, takže uvidíme.

Hudy tam měl teď hustej zážitek!
Hej, čítal som a včera sme spolu volali ohľadne matrošu a nejakých iformácií. Škoda toho prváču, ale hlavne že to dobre dopadlo a vrátili sa domov všetci traja!

No a kdo nečetl nech si prožije ZDE... přísnej diktát...

Co sebou bereš za výbavu? Jaký batohy a kolik to bude cca vážit?
Berieme všetko od lezečiek cez mačky a cepíny až po jedničkové skoby a rurpre na hákovanie, takže batohy budú poriadne veľké a poriadne ťažké! :)


Aj takto vypadá zlaňák vo veľkej stene, tento bol asi tak 800m nad zemou

Jídlo sebou nebo nakupujete tam? Předpokládám, že se tam moc přecpávat nebudeš :). Kolik většinou na podobné akci zhubneš?
Tento rok ma začala sponzorovať Česká firma SHERPA FOOD, ktorá sa špecializuje na výrobu sušeného hovädzieho a bravčového mäsa a túto akciu podporí aj R-SPORT, ktorý distribuuje v Čechách jedlá od TRAVELLUNCH, takže jedlo do steny berieme z domova a normálne jedlo do BC kupujeme tam. V Grónsku sme stále chytali a žrali lososy, takže som dokonca pribral :) inak väčšinou tak 3-4kilá schudnem.


v BC pod Ketilom sa žrali lososy na 100 spôsobov

Bivak ve stěně...plánujete a jak jsi na něj připravený? Co máš v batohu při lezení?
Určite karimatka, spacák a varič sa v bivaku hodia! Väčšinou to robíme tak, že prvolezec ide na ľahko, aby sa mu dobre liezlo a bol rýchli a druholezec má batoh. Ked ideme na viac dní do steny a máme veľa vecí tak klasicky ťaháme sviňu. 

Na jakých lanech lezeš nejraději a s čím jistíš? Předpokládám, že lezečky asi moc nevytáhneš...?
Doteraz som v horách liezol na lanách MASTER 7,8mm od TENDONU. Na tejto akcii budeme testovať od TENDONU úplnú novinku na rok 2015, lano LOWE 8,4mm tak uvidím či nepresedlám, lebo laná vypadajú fakt moc dobre... Na istenie používam klasický kýbel na dve laná s okom na štand. A lezečky stačí mať o niečo väčšie aby si do nich narval ponožky a dá sa liezť aj pri mínusových teplotách :)

Co tě táhne víc v horách? Zimní nebo letní přelezy? Mixy, nebo sportovní vícedélky?
Vypekať sa v rozpálených platniach fakt moc nemusím, ale mám račej skalu a teplo, ako zimu a ľad...

Kromě písků a hor i boulderuješ venku. Kde? A jaká oblast je pro tebe the best?
Mal som obdobie keď som bouldroval dosť veľa, takže som liezol v niekoľkých oblastiach v Európe, ale pre mňa je určite najlepší Fontáč! Ja ten piesok mám proste rád...


Smolo, Pečo a Tužka. Pro mě synonynum trojky :)! Bouldering Valdimello

Nevedeš si deníček a o tvých přelezech víme kulový :). Je pro tebe obtížnost cesty důležitá? Nebo podle čeho si vybíráš cestu, kterou bys rád přelezl :)?
Jasne, že ma obtiažnosť cesty motivuje a riešim ju, ale asi nie tak veľmi a často ako šporťáci. Ďalšia vec je to, že asi nechcem obetovať pol roka jednej ceste a stresovať sa tým, takže moja úroveň je dosť mizerná. Na vápne mám vylezené iba 8a+, na piesku Xc a boulder 7C+... Cesta sa mi musí hlavne páčiť. Mám rád jasné lajny. Aj keď veľa krát v tých menej vábnych cestách sú zase moc pekné kroky... Tak ja ti neviem?



Kde trénuješ? Lezeš vůbec na umělé stěně?
To čo robím ja sa tréningom asi nedá moc nazvať, ale napríklad teraz pred Patagóniou som chodil behávať, vláčil som do kopca v batohu fľašky s vodou, liezol na bouldrovke a stene s lanom objem... ale napríklad pred rokom som bol v zime na stene asi iba 5 krát... račej som šiel na skialpy, alebo si zaliezť nejaké ľady a mixy. Na jar som bol celkom prekvapený... moje telo bolo oddýchnuté a silné! 

Jo vlastně jsem koukal, že jste někde teď postavili novou boulderovku. Vypadá pěkně!
Hej hej teraz som postavil jednej kámoške na povale malú súkromnú bouldrovku tak keď sa vrátim dúfam že tam budeme chodiť trošku bušiť! Je to zase niečo nové takže ma to bude určite baviť a hlavne potrebujem byť na jar trošku kompaktný!

Láká tě zkusit něco těžšího? Nějakou pořádnou číselnou prdu?
Jéééjo! Mám taký plán na tento rok tak uvidíme? Nie je to jedna brutálne ťažká cesta, ale taká všestrannosť... (vyliezť  8A boulder, 8b cestu na vápne,  Xc na piesku a nejakú poriadnu mordu v horách! :) :) :) )
 
V čem vidíš hlavní chyby lezců kolem sebe? A co je naopak tvoje slabina? Máš vůbec nějakou :)?

Nejak moc neskúmam iných a moja najväčšia slabina je to, že som lenivý!

Kdo je tvůj vzor (kluk, holka, zahraničí a ČR)?
Všetci kámoši čo sú lepší ako ja :). (takže všetci!)  Andrejko, Benešák, Tomajda, Lautna, Majzlík, Jíťa, Monča, Hudy, Špek, Macho, Tuška, Alešák, Jony, Dlabis, Brťák, Jirous, Ty ................................. a samozrejme Adam Ondra!


Na severnom vrchole Ulamertorsuaq

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
???... Ja by som napríklad vyspovedal Hudyho. Je to strašný démon a určite bude mať o čom písať! :)
Zrovna Hudyho nedávno vyzpovídali na Outfanatic...:)

Tvoje ideální představa roku 2015? Životní, lezecká?
Vrátiť sa v poriadku z Patagonie, mať kopec času na Klárku a Zuzanku a liezť čo sa do mňa vejde!

Poděkování sponzorům?
Moje lezecké sny už niekoľko rokov podporuje firma TILAK a TENDON za čo im moc ĎAKUJEM.

Díky moc za rozhovor a vela štěstí v tom skalnatým zapadákově :)!
Oliváč


Blog Smolka najdete ZDE
Videa Tady
Profil na FB

Totok byl 37 rozhovor...úlalááá. Rok 2014 nám pomalu končí a nastartovaný rytmus rozhovorů mě sice dost ba, ale nevím, nevím jak tempo bez vaší pomoci příští rok udržím. Tak pevně věřím, že najdu další spojence :), kteří mi píchnou a rozhovory udrží na živu a minimálně alespoň na kapačkách. V lezení se motá tuna zajímavých lidí a každý má svůj příběh. Každý rok se každý mění a je prima se seznámit s novýma lidma - třeba i jen virtuálně. Lezení spojuje. Boulder cé zet taky a brzo možná ještě více :). Slibovaný webový projekt se snad už konečně rozeběhne v následujícím roce. Uvidí se. Díky za jakoukoliv vyjádřenou podporu! Mějte se parádně a příští rok ať odškrtněte další splněné sny. 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama