Nejnovější komentáře

Autor: Jan Kohout10.04. 16:46
Autor: Kateřina Pírková05.04. 16:15
Autor: Klára Kušková28.03. 09:04
Autor: Karin Slunečková27.01. 21:06
Autor: Petr Černocký22.01. 13:13

BB - najdi si svou akci...

<Duben '24>
poútstčtsone
 1 2 3 4 5 6 7
 8 91011121314
15161718192021
22232425262728
2930
     závod      promítání      koncert      přednáška      ostatní      párty      dětská akce      víc akcí

Boulder s.r.o
U Výstaviště 11, Praha 7
telefon: 605 700 816

 

OTEVÍRACÍ DOBA - STĚNA

Pondělí - Čtvrtek
9:00 - 14:30 & 17:45 - 22:00
Pátek
9:00 - 14:30 & 16:45 - 22:00
Sobota - Neděle
9:00 - 22:00

OTEVÍRACÍ DOBA - POHYBOVKA

sobota 6. 4. .: 9:00 - 19:00
neděle 7. 4. .: 9:00 - 19:00

OTEVÍRACÍ DOBA - BAR

Pondělí - Neděle
9:00 - 22:00

Vstupné:

Dospělí
180 Kč

Děti
130 Kč

Kompletní ceník
Kontakt a mapa

Nutné přezuvky s sebou!
 
praha
foto

09.02.2015 07:26

Tricklajner Lukáš Černý

foto

Kdo kdy viděl jeho videa, tak má ještě doteď pusu otevřenou :) Lukáš je fakt extrém a celý jeho přístup je moc sympatiš. Takže jasná volba na rozhovor. Pohodlně se posaďte, usrkněte poslední hlt kávy či mléka a jdeme na to...






Odkud jsi, kolik ti je, výška, váha a bicák :)?
Žiju v Praze, kde jsem se také naordil. Je mi 22 let a měřím 176cm. Bicák, nikdy mě nenapadlo ho měřit, ale má 34cm :D.

Co děláš a co tě živí? Předpokládám, že jsi ještě na škole? Co tě čeká?
Dělám to, co má pro mě smysl a naplňuje mě to. Nyní to je už několik let lezení a v poslední době nejvíce slackline. Se školou tě musím zklamat, z vejšky jsem po roce odešel. Chtěl jsem hned příští rok jít znovu a jinam, ale zjistil jsem že jsem spokojenější. Chci poznat spoustu jiných věcí ještě za mlada. Jinak nyní pracuju na lezecké stěně BigWall.
 


Rozhovor s tebou je nejen kvůli lezení, ale také kvůli slackline v kterém jsi teda krutě dobrej.
Takže otázky budou takové paralelní jak na lezení tak i na slackline.

To mi vyhovuje. Ono to moje lezení není žádná pecka. :)

Jak dlouho lezeš  / slacklajnuš a jak jsi se k lezení / slacklajně vůbec dostal? S kým?
Lezu 6 let. K lezení jsem se dostal tak nějak náhodou. Od rodičů jsem dostal kurz lezení pro začátečníky tenkrát s Katkou Chudobovou, ta mě tenkrát také jako první zavedla do Bbčka. V té době jsem vůbec nevěděl co lezení obnáší. Ale velmi mě to chytlo, myslím že jsem se zlepšoval celkem rychle. Ale bohužel mě spolu s tím doprovázela i zranění. Vlastně díky natrženému poutku jsem si pořídil svou první slackline od kamaráda z odílu Máry Smolky, abych se zabavil něčím jiným. Na slackline chodím již 4 roky a musím říct že nebýt toho zranění asi bych to vůbec nedělal. Nejdříve mě to totiž vůbec nebavilo.
 


Co rodiče? Jste sportovní rodina ? Podporují tě v lezení / slacklajně?
Obecně celá má rodina dost sportuje. Ale spíše atletické sporty. Moje sestra celkem dlouhou dobu dělala fitness aerobik na celkem vysoké úrovni. Myslím že jednou nebo dvakrát se stala mistrní světa v kategorii kadet nebo junior. Já jsem jako dítě vyzkoušel hodně sportů, ale řekl bych že můj přístup byl dost vzpurný. Rodiče mě do toho nutili a já byl hloupý. Ve chvíli kdy jsem dostal větší volnost a nachomejtlo se lezení tak jsem věděl že bez sportu bych nebyl spokojený. Takže rodiče mě podporujou a děkuji jim za to.

Ségra leze / slacklajnuje taky?
Lézt párkrát byla a stejně tak na lajně, ale pravidelně nechodí.
 


Co je pro tebe sport číslo jedna? Dáváš víc lezení nebo lajně?
Musím říct že slackline. Ale asi bych nebyl uplně spokojený kdybych nemohl dělat oboje. Nyní tak 90% volného času trávím trénováním na slackline. Časově je to náročnější, odtáhnout všechen ten materiál, napínání a pak samotnej trénink. Častokrát jsem tak zničenej jen z napínání že vím, že trénink bude dneska k ničemu. To platí hlavně na longline, kde musím odtáhnout svůj 100 litrovej tahačák s 200m lajny + kotvení a kladkostroj a pak to napnout. A trénink na slackline nevyžaduje tolik odpočinku jako lezení a dá se v podstatě trénovat každý den. Častokrát pak chodím lézt uplně unavenej.

Málokdo umí sedět na dvou židlích a jet kudlu na více frontách. Na lajně jsi fakt neuvěřitelnej! Jak jsi v sobě objevil to, že budeš sázet takové mega triky?
Ze začátku těžko. Byl jsem uplně marnej. Ale sralo mě to a oproti jiným mi nevadilo chodit trénovat často a hlavně sám. Jel jsem po malých krůčkách a snažil jsem se o jistotu, v čem mě pak utvrdilo i to když jsem si zlomil ruku na trickline. Prostě žádné hrocení, všechno nejdřív pořádně naskákat než si v tom budu jistej. Ono to hecování pomáhá, ale úrazy pak čekají za rohem. Joo a ta zlomená ruka byla další z věcí proč jsem začal ještě více chodit po slackline. Lézt jsem nemohl tři měsíce, ale na lajnu jsem se mohl vráti už po sundání sádry. Aspoň já jsem si řekl že se můžu vrátit :), doktor by nadšenej nebyl, ale to lezení prostě fakt nešlo.
 


Na hromadu těch skoků je potřeba ohromnou odvahu a preciznost. Dá se tohle natrénovat nebo je to prostě o talentu?
Myslím, že se to dá natrénovat. Což bude můj případ. Ale na nějakou úroveň ten talent už taky musíš mít. Hodně je to taky o strachu, častokrát to hodně bolí.

Kde jsi začínal trénovat a jaký jsou začátky než hodíš první salto a různé točky?
Začal jsem na Letné v Praze s kamarádama. Byly to super časy a kamarádství asi nejvíce upevňovalo náš zájem o tyhle provázky. Začínal jsem a stále jedu nad trávou. V létě je to super, ta zelená tráva a měkká půda :) skoro to ani nebolí. V zimě je to horší to to bolí zas o něco víc. Pády jsou nedílnou součástí a i první otočky přes hlavu jsem dělal nad trávou. V republice není žádná hala, kde by se dala trickline tahat. A je to škoda, ale není takový prostor uplně lehké sehnat. Ten progres je pak uplně jinej když člověk může trénovat v teple a nad žíňenkama.
 


Dělal jsi dřív gymnastiku? Nebo chodil prostě do tělocvičny a trénoval?
Nedělal a celkem mě to mrzí. Gymnastika je super podklad pro jakýkoliv sport.

Já se na tom popruhu kymácím jak postřelenej lachtan. Co bys mi doporučil abych začal chodit s větší jistotou a byl na tom víc v klidu? 
Napnout si nejdříve krátkou vzálenost. Nejdůležitější je ze začátku mít co překonávat a radost z toho. Když si napneš 20 metrů a celý den to budeš zkoušet tak akorát budeš nasranej že ti to nejde. Pak už to chce čas a zkoušení. Klasické rady jako koukat na pevný bod u kotvení lajny, nohy pokládat rovně a být uvolněný také pomáhají :)
 


Na jaký styly se slackline dělí? A jaký je ten tvůj nejoblíbenější?
Slackline se dělí na takové tři hlavní odvěví. Longline - delší popruhy nad zemí cca od 30metrů, Highline - chození ve výškách a Trickline - freestyle na 5cm široké a hodně napnuté lajně. Začínal jsem jako trickliner. Nyní mě baví všechny části a asi nejvíce přenášení trickline na longline a highline. To jsou pak teprve věci, více strachu a větší držky. Navíc to moc lidí nedělá, takže cesta je volná.

Takže ty se pohybuješ v podstatě ve všech směrem. Děláš triky, a chodíš po long lajnech a i na high lejnech. Co jsou tvoje nej? (Obtížnost skoku, délka lajny, výška lajny).
Na Highline mě nejvíce baví nové směry. Vymyslet směr, najít kotvení a napnout. Pak se teprve chodí a častokrát to není to nejtěžší z celého procesu. Pocity z takové nově přešlé lajny jsou uplně jiné. Longline beru jako trénink na highline nebo odreagování se při pokořování nějakého dlouhého směru. A občas si hlavu chci provětrat o něco výš než normálně, pustim si nějakou svižnou hudbu abych se přestal bát a jdu si na longline zaskákat. No a trickline, baví mě ty polety, učení se nových věcí. Nové kombinace, nové triky a také závody. Kdy poměříme schopnosti s kamarády.
 


U highline je potřeba se k lajně nejdřív vůbec dosápat, nakotvit ji a natáhnout. Jak moc složitý je to proces a kolik času to zabere?
Za tuto otázku jsem velmi rád,protože spousti lidí to tak necítí. Highline je mnohdy komplex několika činností. Nejdříve se musíš dostat tam, kde chceš kotvit a pak musíš ukotvit. Záleží na prostředí. Některé highline jdou napnout během dvou hodin a některé se tahají několik dnů. Většinou to tedy obnáší čas a hodně materiálu. Občas lan a kotevních smyček spotřebujeme dvojnásobek než je délka samotné highline.

V jednom dni člověk zkusí víc věcí najednou, lezení, zamaká si a pak chození :). Zní to jako dobrá zábava.
No mrtě mě to baví. A právě tahle kombinace lezení a pak slackline mě dost naplňuje. Rád bych v budoucnosti co nejvíce působil v horách na nových highline projektech. Tvořit a přecházet highline které nebou těžké svojí délkou ale přístupem, prostředím a napínáním.
 


Jak je to třeba na písku? Tam se kotví za slaňáky nebo se dodávají jiné jištění?
Týjo, jedna lepší otázka než druhá. Aspoň se víc lidí dozví jak to je. Protože lezců co si myslí že kotvíme lajny na písku za slaňáky je stále dost. Jasně že slaňáky nepoužíváme! Řešíme to vždy obhozy, uzlíky nebo nějaké klády jako mega vklíněnec. Na písku kotvení nedovrtáváme. Vím jen o jedné lajně která má navrtané kotvení a to po dovolení.

A když jedete někam do pryč, tak teda máte vrtačku a věci na prvovýstupy? Nebo jak se dosápete do bodu odkud kam chcete nakotvit lajnu?
Vrtačku sebou občas bereme, ale né na postupové jištění ale na ukotvneí lajny. Ale i tak se bez ní snažíme obejít.
 


Používáte luk a šíp? Já to jednou používal na přestřelení jedné věže v Praze a super. Nedalo se tam jinak dostat :). U vás by se to mohlo hodit na to natahování... Jakože přestřelíš provázek z jedný věže na druhou a už to taháš. Nebo jak to děláte? Hodíš to dolů a pak tam někdo přeběhne a vyleze na druhou věž. Sakra to jsou komplikace totok :). Anebo drona! To by taky mohl být dobrej směr ne?
Myslím že se použily už různé hračky k přetahování lajny. Ale luk sebou běžně netaháme. Někdy se dá lajna obejít, občas jen přehodit, shodit dolů a svázat oba konce. No ale i toho drona jsme už používali. Konkrétně Dannyho dvoukilčo v šárce přetahoval Honzík Šimánek svojí quadrokoptérou.

Taháš sebou lajnu pořád anebo umíš vyjet do skal i bez ní?
Když jedu na highline beru i lezení, jelikož se bez toho častokrát nedá obejít. Když jedu lézt tak jedu lézt a slackline nechávám doma. Když lezu tak lezu a lajna mě moc nezajímá.
 


Účastnil jsi se i expedic vyloženě za lajnama. Kam a kdy to bylo? Jaká byla partička a co se (ne)povedlo? No narážím na krapet propíranou expedici na Island. Podle mě to bylo fajne, ale jeden hnědkopich se na vás dobře vozil, co :)?
Jasný, na Islandu jsem byl! Bylo nás tam 5 slacklinerů a jeden kameraman. Myslím že jsme udělali vše co jsme mohli pro splnění našeho původního plánu. A musím říčt že to bylo záživný. Šplhat po velký a hodně prudký hroudě hlíny si nezkusí každej. Navíc když jseš podporovanej útočícíma rackama kterých je tam opravdu hodně. No musím říct že jsem se fakt bál, kotvili jsme za hodně pochybné materiály a obhozy. Ale vršek těch věží byl naprosto nestabilní. Kdyby si nikdo nic neudělal nic při napínání což by byl zákzrak protože se tam nedalo za nic jistit tak by kotvení jistě tah lajny nevydrželo. Byl sjem rád že jsme to v pohodě slezli dolů. Zbytek výpravy jsme se věnovali náhradním plánům. Napli jsme spoustu hajlajn na různých místech a domů jsem přijel uplně zničenej. Vlastně ani né až tak domů ale do Adršpachu na highline meeting, kde jsem se zrušil ještě víc a pak v Lublinu na Urban Highline Meetingu jsem se totálně dodělal. Ale za to mohl ten levný alkohol a kebab. :)

Přeci jen je chození po lajně stále ještě nový sport ikdyž se ho hodně snažíte dostat mezi lidi. Kde v Praze nebo okolí chodíte nejčastěji. Kde jsou na to dobrá místa? Kde je dobrý začít?
Stromovka, je to krásnej park a většina z pražské komunity tam chodí trénovat. Ale je potřeba nosit si ochranu. Tu na stromy že jo přece!
 


Jaký byl tvůj lezecký a lajnový progres? Respektive dotáhneme otázky na lajny a pak se pustíme do lezení :). Takže lajny. Jak rychle potom šlo když jsi se na lajně "rozskákal"?
Něco rychleji a něco pomaleji. Když jsem se "rozskákal" tak jsem přestal o něco více lézt. Takže asi tak.

Máš nějaký svoje vlastní triky? Píše se to někam? Jakože tenhle trik udělal poprvé ten a ten...Valenta smrknul skok co nikdo předtím a dobře se s tím vytáhl na světlo světa :)
Také mám nějaké vlastní triky. Jeden byl hodně kladně hodnocenej a nikdo ho zatím neskočil. Blbé je, že už ho neumím ani já. Ve světě facebooku mě to také vytáhlo na světlo, chtělo se se mnou kámošit spoustu brazilců. Rozuměj tam to hrozně letí! :)
 


Může být slack na Olympiádě? Přemýšlí se vůbec o tom? Lezení zatím má tak trochu pacholíka, ale třeba se to jednou povede.
Tam slackline nepatří.

Ale závody máte a hodně jsi toho už posbíral. Tak se pochlub :)
Závodí se jenom v trickline, jelikož ostatní disciplíny by se špatně hodnotily. No MČR jsem z roku 2012, 2013 jsem měl rozdrcenou patu a 2014 jsem jel raději na měsíc do Alp. Ale jinak na české scéně se umísťuju skoro pravidelně na 1. nebo 2. místě. Zahraničních závodů jsem se moc nezůčastnil. Tam je konkurence mnohem vyšší, ale vyhrál jsem něco v Polsku a také jsem byl pozván na RedBull Airlines s 10 nejlepšími tricklinery světa ( v roce 2013,2014 a teď i 2015).
 


Co bys začínajícím lanochodičům doporučil. Jak začít, kde na jakých vzdálenostech, jaký šíře popruhů atd. Prostě takovej manuál pro nýmoše jako jsem já.
Spíš kratší vzálenosti než delší, hlavní je aby to ze začátku bavilo. Chce to trochu odhodlání a nevzdávat se. Tloušťka na chození 2,5cm, 5cm jsou především trikovky ale vyblbnout se na tom dá skvěle, a základy se taky naučíš.

Co tvoje zranění vlastně? Ty jsi měl nějaký uraz z lezení, co? Rozdrcená pata či co. Jak se to stalo?
Joo patu jsem si upravil když jsem zahučel na Drábkách z výlezu. Utrhnul jsem chyt a kruh byl moc nízko. Takže jsem to vzal cca 12m na polici a pak jsem pokračoval do svahu. Bylo to docela štěstí, ale zážitek kterej se jen tak nezapomene. Takže to stálo za to, ikdyž jsem se dva měsíce na tu nohu nepostavil. Tak jsem aspoň chodil na campus do Bbčka, musím říct že to byla jedna z mála věcí která mi v té době udržovala čistou mysl.
 


Dalo se tomu předejít? A jak probíhalo uzdravování? A už je to zcela oká? Nohy paty, kotníky to musí na slacku hrozně trpět. Jak jsi se dostal zpátky do formy?
Myslím že dalo. Více zkušeností by mě asi vedlo nebrat ten chyt. Ale založit se tam fakt nic nedalo. Uzdravování šlo mnohem rychleji než doktoři říkali. Už po sundání sádry jsem jezdil na kole a lezl s Dannym na komíny. Dal jsem se na trikování na highline jelikož tam nehrozí pády na zem.
 


Na o pojďme na lezení. Kolik mu tedy opravdu týdně dáváš a jak moc často jsi v roce na skalách?
Průměrně chodím tak 3x týdně lézt. Na jaře a v létě to flákam jelikož na to prostě není čas. Dnů ve skalách mám za rok celkem hodně, ale málo kdy je to pouze za lezením.

Co tě na lezení nejvíc baví? Řešíš obtížnost? Baví tě čísla?
Venku mě nejvíce baví lezení na laně. Nejsem pískař ale to letní polezení na psíku je skvělé! Jinak spíš sportovky vápno nebo žula. Čísla mě celkem baví, ale pokusování už o něco méně. Možná až v poslední době mám motivaci nalézat do cest vícekrát.
 


Deníček na Lezci si vedeš. Máš vůbec čas na lezení když jedeš kudlu na lajnách?
Čas není ale čas si dělám. Snažím se zvládat obojí. Ale mnohdy jdu lézt hodně unavený z předchozího tréninku na lajně nebo vůbec.

Jaký máš lezecký ambice? Trénuješ?
Chci se zlepšovat, chci být lepší než jsem teď. Trénovat mě baví ale u lezení bojuju stím že nevím jak na to.

Pamatuješ si svojí první cestu na prvním? Kde a co to bylo?
Pamatuju, byla to nějaká z těch uklouzaných cest v Srbsku.
 


A pocity? Vyplynulo z toho jednoznačně, že z tebe bude lezec :) ?
Jediné co si tak vybavuju, že jsem se bál sednout si do odsedky. Ale v té době jsem už věděl že je to to pravé a že to mě opravdu baví.

Kolik dní jsi v minulém roce strávil na skalách? Nepočítám chozením po popruhu :).
Málo, něco kolem 10.

Tak to je hodně málo :)! A co u tebe vede? Bouldering nebo obtížnost?
Poslední rok hodně boulderuju, hlavně díky úspoře času.

Co je to co tě na šutry táhne a vůbec co je to co tě žene dopředu být lepším lezcem?
Překonávání sebe sama, volnost, pohyb, adrenalin, příroda.

Které oblasti jsou pro tebe top? A které dobře znáš?
Haha, doufam že toho ještě dost poznam. Protože zatím mou nejprozkoumanější oblastí je Srbsko a to hlavně kvůli množství hajlajn které tam taháme.
 


Co písek?
Tam mám mezery asi největší.

Jak moc tě limituje strach? Máš dobrý morál?
Myslím že morál nemám uplně špatný. Od začátku jsem tahal cesty a to i na písku. Moc nad tím nepřemýšlím. Ale už se mi několikrát stalo, že jsem se hodně vybál. Do nějaké vraždy bych ani nenalézal.

Jak by pro tebe měl vypadat lezecky rok 2015?
Rád bych se posunul výkonnostně zas o stupeň dále. Zlepšil svou techniku a něco hezkého přelezl ve skalách. Konkrétní cíle jsem si dal pouze v horách, kde bych chtěl vylézt pár klasik.

Tvoje představa o ideálním lezeckým dnu :)?
Sluníčko, kamarádi, dobrá sváča a nějaké parádní místo. Mám rád hory tak asi hory. :)

Zkus popsat tvojí momentálná lezeckou přípravu. Kdy začínáš trénovat a jaký systém?
Moje příprava probíhá tak, že se hlavně snažím lézt. Snažím se chodit lézt odpočatý a dostatečně se rozlézat. Věšení na lištách ani shyby nedělam, v tom jsem docela silný oproti tomu co dokážu vylézt. Problém bude někde jinde.

Máš tréninkovýho parťáka? Nebo s kým nejčastěji jezdíš do skal?
To mám, hodně času trávim s Dannym Menšíkem. Jak lezecky tak na lajně, je to dobrej kamarád. Dost jsme toho už spolu zažili. Na lano na stěnu jsem občas zašel s Terkou Svobodovou, škoda že je ted pryč. Myslím že bych se zlepšoval rychleji. :)

Co jiná odvětví lezení? Hory, vícedélky, ledy, zima?
Hory a vícedélky mě lákají hodně. Snad bude více příležitostí. Ledy a zima do hor patří takže taky chci.

Lezecký vzory? (holka a kluk) A proč?
Tak vzor je do jisté míry každý, hlavně ti lepší. Snažím se motivovat na přístupu jiných.

Koho by jsi doporučil na příští rozhovor?
Viktora Pařízka! - protože je to hodný člověk a takový rozhovor bych si rád přečetl.

Díky moc za rozhovor
Oliváč

Profil na FB
Deníček na Lezci

Tak a příští pondělí zase. Mám nabito a moc se těším. Dokonce jsem vyrazil na skály a to je teda pro mě osobně zpráva nejlepší :). Akorát nám teda cestou kleklo auto, přespali jsme v motelu a doplazili se k servisu...Naštěstí jen povolený filtr, ale ekologickou stopu jsme za sebou nechali značnou :) cca 60 litrů nafty na 100 km...Ne každý cestuje tankem :)!
Mějte se parádně a držte se na plastu či na rýl roku! Já rozhodně snad už zítra budu :)
Čaoooo
 

Přidat komentář
Autor:  Pro vložení komentáře je nutné být přihlášen
Text:  

reklama